Mormântul lui Jules Verne şi semnificaţia interesantă a acestuia

Noutăţi

Jules Verne, unul dintre cei mai celebri autori de literatură științifico-fantastică și de aventură, a murit în data de 24 martie 1905. Mormântul lui Jules Verne se află în cimitirul La Madeleine din Amiens, Franța, orașul în care a trăit în ultimele decenii ale vieții sale.

Mormântul marelui scriitor este o operă de artă în sine, reflectând spiritul aventurii și al imaginației care caracterizează romanele sale. Acesta este compus dintr-o statuie de bronz a scriitorului, pe care se sprijină o rocă mare. Sub statuie, pe partea din față a soclului, se află o inscripție care spune: „Vers l’Immortalité et l’Eternelle Jeunesse” (în română: „Către nemurire și tinerețe eternă”).

Un detaliu interesant al acestui mormânt este că statuia lui Jules Verne pare să iasă dintr-o ușă sfărâmată din piatră, simbolizând trecerea dintre lumea reală și cea a imaginației sale. În plus, la baza mormântului se găsesc diverse obiecte care fac referire la călătoriile și aventurile descrise în cărțile sale, cum ar fi o ancoră, o busolă și o caracatiță, simbolizând legătura dintre scriitor și universurile pe care le-a creat.

mormântul lui jules verne
Mormântul conţine câteva detalii interesante

Mormântul mai conține și alte simboluri care reflectă diverse aspecte ale vieții și operei lui Jules Verne. De exemplu, pe ușa sfărâmată sunt inscripționate datele nașterii și decesului scriitorului, alături de cuvintele „Onésime Reclus” – numele personajului principal din romanul „Familia fără nume” scris de Jules Verne.

În mormântul lui Jules Verne se află și rămăşiţele pământeşti ale soției sale, Honorine de Viane Morel, care a murit în anul 1910. Cei doi au avut un fiu, Michel Verne, care a devenit de asemenea scriitor. Acesta a contribuit la finalizarea și publicarea unor opere neterminate ale tatălui său.

Mormântul lui Jules Verne
Vedere din faţă a mormântului

Mormântul lui Jules Verne, o operă de artă

Mormântul a fost realizat de către sculptorul francez Albert Roze. Acesta a creat statuia din bronz și a proiectat întregul monument funerar. Albert Roze era un artist cunoscut în acea vreme și a realizat mai multe monumente în Franța, inclusiv statuia lui Jules Verne din Amiens, din apropierea casei sale.

• CITEŞTE ŞI:  Hypatia din Alexandria, filozoafa ucisă din cauza ideilor sale contrare misticismului

Monumentul funerar a fost inaugurat în data de 25 iunie 1907, la doi ani după moartea lui Jules Verne. Ceremonia a reprezentat un eveniment important în Amiens și a adunat numeroși admiratori ai operei sale.

Mormântul lui Jules Verne a fost sursa unor controverse în trecut, din cauza interpretărilor simbolurilor și a posibilelor mesaje ascunse în sculptură. De exemplu, unii critici au sugerat că sculptura lui Verne ieșind din ușa sfărâmată în piatră ar putea sugera că scriitorul a intrat într-o lume nouă și necunoscută după moarte, în loc să rămână în lumea reală. Această interpretare a fost respinsă de alții, care susțin că simbolurile sculpturii au fost concepute pentru a celebra imaginația și aventura, nu pentru a sugera vreo trecere într-o lume de dincolo.

Mormântul lui Jules Verne nu este doar un loc de odihnă pentru scriitor, ci și un reper cultural important în Amiens. Acesta atrage vizitatori din întreaga lume, care doresc să îi aducă omagii acestui pionier al literaturii științifico-fantastice și să vadă locul în care a fost înmormântat. Mormântul contribuie la menținerea moștenirii culturale a lui Jules Verne în viață și la inspirarea viitoarelor generații de scriitori și aventurieri.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

refuzat să plătească răscumpărarea

Jean Paul Getty, miliardarul care a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său răpit

0
Jean Paul Getty a fost numit la jumătatea secolului trecut, mai întâi de Revista Fortune şi apoi de Guinnes Book of Records, drept cel...
frank sinatra

Frank Sinatra – salvat la naştere de bunica lui, după ce medicul l-a lăsat...

0
Frank Sinatra s-a născut la data de 12 decembrie 1915, în Hoboken, New Jersey. Povestea sa de viaţă este una impresionantă. Cumpăna pe care a...
cazul mortara

Cazul Mortara: scandalul copilului răpit de Papa Pius al IX-lea

0
Cazul Mortara este unul dintre cele mai mari scandaluri în care a fost implicat, direct, Vaticanul. Totodată, acest caz a scos la iveală unele...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via