O epavă ascunsă în adâncurile mării timp de 3.000 de ani este cea mai veche descoperită vreodată

Noutăţi

O epavă ascunsă în adâncurile mării, veche de peste 3.000 de ani, cu încărcătura intactă, a fost descoperită în largul coastei de nord a Israelului, a anunțat autoritatea pentru antichități a țării.

Epava și artefactele sale au fost descoperite la mai mult de un kilometru adâncime pe fundul Mării Mediterane de către Energean, o companie energetică listată la Londra care operează în largul Israelului.

Un studiu efectuat de această companie a scos la iveală încărcătura navei, formată din sute de amfore, ulcioare cu două mânere în care se depozitau pe mare bunuri precum vinul sau uleiul de măsline în Epoca Bronzului.

„Nava pare să se fi scufundat în timpul unei crize, fie din cauza unei furtuni, fie din cauza unei tentative de atac de piraterie, o situație bine cunoscută în Epoca Bronzului Târziu.”, a declarat Jacob Sharvit, șeful unității maritime a Autorității Israeliene pentru Antichități.[sursa]

epavă ascunsă în adâncurile mării
O epavă ascunsă în adâncurile mării avea încărcătura intactă de mii de ani

O epavă ascunsă în adâncurile mării a fost descoperită la 3.000 de ani de la scufundare

Epava a fost descoperită la 90 de kilometri de coasta de nord a Israelului și a fost estimată de oficiali ca datând din secolul al XIV-lea sau al XIII-lea î.Hr.

Cu o vechime de peste trei milenii, epava datează dintr-o perioadă în care comerțul maritim a început să ia amploare în timpul Epocii Bronzului.

Echipa Energean care cerceta marea a găsit o grămadă mare de ulcioare îngrămădite pe fundul mării, a declarat Karnit Bahartan, responsabilul cu mediul al companiei.

„Când le-am trimis imaginile (autorității pentru antichități), s-a dovedit a fi o descoperire senzațională, mult peste ceea ce ne puteam imagina.”, a spus el.

Sharvit a declarat că locația descoperirii, departe în largul mării, a arătat că marinarii antici au fost capabili să navigheze fără o linie de vedere către orice coastă, folosind probabil pozițiile stelelor și ale soarelui.

• CITEŞTE ŞI:  De ce vor oamenii de ştiinţă să lanseze un parasolar uriaş în spaţiu, în faţa Soarelui

„Aceasta este o descoperire de nivel mondial care schimbă istoria.”, a spus el.

Energean a efectuat o operațiune de extragere a unora dintre vasele de depozitare, care vor fi prezentate publicului în curând, a declarat autoritatea.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

viața femeilor de Neanderthal

Cum era viața femeilor de Neanderthal. Există câteva asemănări surprinzătoare cu experienţa din zilele...

0
Atunci când cineva menţionează cuvântul "Neanderthal", care este primul lucru care îți vine în minte? Dacă se întâmplă să fie o imagine a unei...
asteroid spre Marte

NASA ar fi redirecționat, fără să vrea, un asteroid spre Marte, care va lovi...

0
În urma unei misiuni desfăşurate pentru a testa anumite capacităţi în vederea prevenirii unui dezastru pentru Pământ se pare că NASA a direcţionat, neintenţionat,...
donald harvey

Donald Harvey, „Îngerul morţii” care a luat peste 50 de vieţi în timp ce...

0
Donald Harvey s-a născut pe 15 aprilie 1952, în Butler County, Ohio. A avut o copilărie dificilă și instabilă. Familia sa s-a mutat frecvent,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via