O fosilă veche de 280 de milioane de ani, care i-a uluit pe cercetători timp de aproape un secol, s-a dovedit a fi un fals

1 min


2
2 puncte

Mai multe generații de paleontologi au rămas uluiți de fosila veche de 280 de milioane de ani a unei reptile asemănătoare cu o șopârlă descoperită în Alpii Italieni în anul 1931. Ceea ce se credea a fi unul dintre cele mai bine păstrate exemplare ale acestei specii care a trăit înaintea dinozaurilor s-a dovedit a fi o sculptură pictată cu negru.

Dr. Valentina Rossi, de la Colegiul Universitar Cork din Irlanda, și echipa ei de cercetători au folosit tehnica fotografiei UV pentru a studia ce se află în spatele vopselei.

În loc să găsească urme ale țesutului moale al specimenului de Tridentinosaurus antiquus, aceștia au descoperit o înșelătorie elaborată.[sursa]

fosilă veche de 280 de milioane de ani
Despre această fosilă veche de 280 de milioane de ani se credea că este unul dintre cele mai bine păstrate exemplare ale speciei Tridentinosaurus antiquus

De ce ar falsifica cineva o fosilă veche de 280 de milioane de ani

Când și cine a făcut fosila contrafăcută rămân un mister. Tridentinosaurus antiquus se alătură unei liste lungi de fosile false, printre care se numără și Omul de Piltdown și Archaeoraptor.

Creaturi marine asemănătoare viermilor de lemn, numite trilobiți, sunt unele dintre specimenele falsificate cel mai des, iar tot mai multe muzee de istorie naturală din întreaga lume descoperă fosile contrafăcute în colecțiile lor.

Valentina Rossi și colegii acesteia spun că problema a devenit una tot mai mare, în ziua de azi existând o piață uriașă pentru fosile false.

Tehnicile moderne de imagistică îi ajută pe cercetători să descopere aceste falsuri, dar Rossi consideră că este nevoie de reglementări mai stricte pentru a preveni astfel de situații, inclusiv interzicerea practicii de a picta fosilele.

• CITEŞTE ŞI:  Ipoteza Siluriană: A trăit o civilizaţie avansată pe Pământ cu milioane de ani înaintea oamenilor?

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via