Odată sau o dată? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

Noutăţi

Odată sau o dată? Cum se scrie corect? Una dintre cele mai frecvente greşeli gramaticale din limba română este scrierea greşită a omonimelor odată şi o dată.

Forma corectă: A fost odată ca niciodată. | 1 iunie este o dată importantă. | Am mers la piscină o dată de când s-a deschis sezonul.
Forma greşită: Ce frumos erai o dată! | Mai citesc odată poezia şi apoi o recit.

Cum este corect: Odată sau o dată?

Răspunsul la această întrebare este simplu: ambele variante sunt corecte. Diferă, însă, contextul în care sunt folosite.

Odată scris legat se foloseşte într-un singur caz, respectiv atunci când acest cuvânt este folosit ca adverb de timp, care exprimă un oarecare moment din trecut, cu înţelesul de „demult”, „cândva”, „odinioară”, dar și „îndată”, „imediat”, „concomitent”, „în acelaşi timp”.

Adverbul de timp este partea de vorbire neflexibilă care determină sensul unui verb, al unui adjectiv sau al altui adverb. Indică locul, timpul, modul, cauza sau scopul şi răspunde la întrebările „când?” sau „cum?”.

De exemplu:

  • Am plecat odată cu Ana. (în acelaşi timp)
  • Hai odată! (indică graba)
  • Strigau amândoi odată. (amândoi în același timp, concomitent).

O dată scris dezlegat se foloseşte în două cazuri:

Atunci când este substantiv și are înțelesul de zi, dată calendaristică sau informaţie.

De exemplu:

  • 1 iunie este o dată importantă.
  • Am ales o dată la întâmplare pentru nunta noastră.
  • Nu am putut recupera nici măcar o dată de pe hard disk.

Atunci când este numeral adverbial al cărui șir îl putem continua (ex: o dată, de două ori etc.). Numeralul „unu” are forme diferite în funcţie de gen, respectiv „un” pentru masculin şi pentru genul neutru singular şi „o” pentru genul feminin. Numeralele „un” şi „o” se deosebesc de articolele „un” şi „o” prin faptul că primele răspund la întrebările „cât?”, „câţi?” și „câte?”.

De exemplu:

  • Am fost acolo o dată și mi-a plăcut foarte mult. (în acest caz, o dată se referă la frecvența sau numărul de participări, indicând că evenimentul s-a petrecut o singură dată, dar nu indică un moment specific. Astfel, se poate scrie şi legat, dacă se referea la un moment din trecut.)
  • O dată nu a fost suficient și nici de două ori.
  • Mai mergem o dată şi gata.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

a da ortul popii

„A da ortul popii”: care este sensul şi originea celebrei expresii

0
Expresia "a da ortul popii" este folosită şi în zilele noastre, deşi îşi are rădăcinile în Evul Mediu. În limbajul românesc expresia a pătruns...
crează sau creează

Crează sau creează? Cum se scrie corect şi care este explicaţia

0
Crează sau creează? Cum se scrie corect? Aceasta este una dintre greşelile gramaticale frecvente ale românilor. Pentru unii, aceste greşeli sunt extrem de supărătoare,...
nicio sau nici o

Nicio sau nici o? Niciun sau nici un? Cum se scrie corect şi care...

0
Nicio sau nici o? Niciun sau nici un? Cum se scrie corect? Aceste construcţii au dat şi dau în continuare mari bătăi de cap...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via