Ossip Bernstein, salvat de la moarte în urma unei partide de şah

Noutăţi

Ossip Bernstein a fost un şahist profesionist şi un om de afaceri de origine ruso-franceză. Acesta s-a născut într-o familie evreiască, în data de 20 septembrie 1882, în oraşul Jitomir, pe atunci în Imperiul Rus, dar în prezent aflat pe teritoriul Ucrainei.

Familia lui Ossip Bernstein era bogată, tatăl său fiind un comerciant priceput, fapt pentru care a avut o copilărie lipsită de griji.

Bernstein a studiat dreptul și a început să joace șah în timpul facultăţii. Ulterior, a început să călătorească în Europa, jucând șah în turnee și meciuri împotriva unor jucători cunoscuţi. A devenit unul dintre cei mai puternici jucători ai epocii sale. A participat la numeroase turnee internaționale și a obținut rezultate remarcabile, cum ar fi locul 2 la Ostende în anul 1907 și locul 3 la Sankt Petersburg în anul 1909. În anii următori, Ossip Bernstein a câștigat mai multe turnee importante, inclusiv Campionatul de Șah al Rusiei în anul 1914.

Ossip Bernstein (dreapta) la un turneu de şah

O partidă de şah îi putea aduce moartea lui Ossip Bernstein

Pe lângă cariera sa de jucător de șah, Bernstein a fost avocat şi bancher. De asemenea, a fost un membru activ al mișcării socialiste și a participat la multe demonstrații și proteste împotriva guvernului rus.

În timpul Terorii Roşii din Rusia, toate partidele politice de opoziţie au fost interzise, iar memebrii acestora au fost fie executați pe loc, fie deportați.

În anul 1918, Ossip Bernstein, care avea 36 de ani pe atunci, a fost arestat de poliția secretă a bolșevicilor, cunoscută sub numele de CEKA. A fost considerat un duşman al revoluţiei bolşevice, fiind condamnat la moarte prin împuşcare în faţa unui pluton de execuţie.

• CITEŞTE ŞI:  Feodor Dostoievski: viaţa fascinantă a unuia dintre cei mai mari scriitori din istorie

În ziua în care Bernstein urma să fie executat, comandantul a dorit să vadă lista cu numele celor condamnaţi. Întrucât era pasionat de şah, ofiţerul a recunoscut imediat numele lui Ossip Bernstein pe listă.

După ce l-a identificat vizual, comandantul s-a apropiat de şahist, confirmându-i identitatea. Atunci i-a propus o ofertă: o partidă de şah, a cărei miză a fost viaţa lui Ossip Bernstein. Dacă acesta câştiga, atunci rămânea în viaţă. În schimb, un egal sau o înfrângere însemnau moartea.[sursa]

În mod evident, Bernstein a acceptat. Acesta era recunoscut pentru stilul său ofensiv şi agresiv. Nu ţintea niciodată spre un egal. Pentru el victoria însemna totul. Şi chiar şi atunci, când viaţa sa depindea de acea partidă, a  jucat într-un stil agresiv. A reușit să câștige în doar câteva mutări și l-a impresionat pe comandant cu abilităţile sale.

Cu toate acestea, povestea se poate să fi avut altă conotaţie. Este posibil ca ofiţerul să-l fi recunoscut pe Ossip Bernstein. Ştiind că acesta era un maestru al şahului, iar el un simplu jucător amator, era conştient că va fi învins. Practic, a decis să-i salveze viaţa lui Bernstein. Ca şi în timpul regimului nazist, mereu au fost oameni care făceau parte din sistem, dar nu erau în totalitate de acord cu principiile acestuia. Aşadar, eroul poveştii ar putea să nu fie marele maestru al şahului, ci ofiţerul care a decis să-i salveze viaţa.

Oricum a decurs povestea în realitate, un lucru este cert: Ossip Bernstein a fost eliberat. Ofițerul i-a permis şahistului să scape pe o navă britanică care se îndrepta spre Paris.

Viaţa lui Ossip Bernstein după fuga din Rusia

După ce a emigrat în Franța, Bernstein a continuat să joace șah și să publice articole în reviste de specialitate. El a devenit unul dintre cei mai cunoscuți jucători de șah și teoreticieni ai jocului în Europa între anii 1920-1950, iar contribuțiile sale la dezvoltarea teoriei șahului au influențat mulți jucători de-a lungul anilor.

• CITEŞTE ŞI:  Un asteroid potențial periculos trece suficient de aproape de Pământ pentru a-l vedea: 2013 NK4

Viața lui Ossip Bernstein după fuga din Rusia a fost plină de provocări și realizări. S-a stabilit la Paris, obţinând cetăţenia franceză. Şi-a reînființat firma de avocatură și a devenit unul dintre cei mai bogați și mai respectați avocați din Franța.

Ossip Bernstein, în anul 1946

Şi-a pierdut averea de două ori. O dată în timpul Marii Crize Economice din 1929 și o dată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când a fost nevoit să se refugieze în Spania pentru a scăpa de naziști. Ulterior, a fugit împreună cu familia sa în Portugalia și, în cele din urmă, în Argentina. A revenit în Franța după război și și-a reluat activitatea de şahist și om de afaceri.

Bernstein a fost unul dintre primii jucători care au primit titlul de Mare Maestru Internațional, acordat de Federația Internațională de Șah (FIDE).

Ossip Bernstein a murit în data de 30 noiembrie 1962, la Paris, la vârsta de 80 de ani.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

împăratul caligula fapte ciudate

Cele mai bizare lucruri pe care le-a făcut împăratul Caligula, unul dintre cei mai...

0
Caligula, pe numele său complet Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, a fost unul dintre cei mai notorii împărați romani din istorie. Domnia sa, care...
populaţia hunza cel mai longeviv popor

Populaţia Hunza, cel mai longeviv popor de pe Pământ, în care oamenii trăiesc peste...

0
Populaţia Hunza este un grup etnic care trăiește în Valea Hunza, o regiune muntoasă din nordul Pakistanului, la granița cu Afganistanul, China și India....
galionul san jose

O comoară de „valoare inestimabilă” a unei epave legendare va fi recuperată de un...

0
Guvernul columbian a anunțat o expediție pentru a extrage obiecte de "valoare incalculabilă" din epava unei nave legendare, care s-a scufundat în anul 1708...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via