Cea mai veche înregistrare video a unui papă: Papa Leon al XIII-lea

2 min


11
11 puncte

Papa Leon al XIII-lea, s-a născut ca Gioacchino Vincenzo Raffaele Luigi Pecci, în data de 2 martie 1810, în apropiere de Roma, Italia. A fost cel de-al șaselea dintre cei șapte copii ai contelui Lodovico Pecci și ai soției sale, Anna Prosperi-Buzi.

Deşi la început nu era sigur de chemarea sa, la sfatul mamei sale, Gioacchino a urmat o carieră în teologie. Astfel, în anul 1832, a obținut doctoratul în teologie. Asemenea altor tineri romani din acea vreme care ținteau spre o carieră publică, tânărul a studiat, pe lângă teologie, dreptul canonic.

papa leon al xiii-lea
Papa Leon al XIII-lea

Guvernator în Statele Papale

În timpul epidemiei de holeră din Roma, Pecci l-a asistat cu abilitate pe cardinalul Sala în îndatoririle sale de supraveghetor al tuturor spitalelor din oraș. Zelul și abilitatea sa l-au convins pe cardinalul Sala că Pecci era potrivit pentru responsabilități mari și, la rândul său, l-a îndemnat să intre în preoție. I-a spus că era posibil ca în curând să fie promovat într-o funcție unde ar fi fost necesară preoția. Cedând acestor solicitări, a fost hirotonit preot pe 31 decembrie 1837, de către vicarul Romei.

Funcția la care se referea cardinalul Sala era aceea de guvernator civil al orașului Benevento. Acest oraş se afla sub jurisdicția Statelor Papale și era situat în centrul Regatului Neapole. Ulterior, a primit în administrare oraşul Spoleto, după care, în anul 1841, Perugia.

Din funcţia sa, Vincenzo Pecci a reformat economia, a stricat relaţiile dintre nobilime şi Mafie, s-a luptat cu corupţia şi a încurajat comerţul.

De multe ori, Pecci conducea personal investigaţiile. De exemplu, aflându-se în Perugia, a vizitat o brutărie despre care auzise că vindea pâine cu o greutate mai mică. Pecci a confiscat toată pâinea care era sub greutate, pe care a donat-o celor săraci.

• CITEŞTE ŞI:  Sfârşitul tragic al lui Fernando Magellan, exploratorul care a condus prima călatorie în jurul lumii

În anul 1843 a fost numit nunţiu în Belgia, după care a fost consacrat arhiepiscop titular de Damiata. Ulterior, a devenit episcop de Perugia şi cardinal din anul 1877.

Vincenzo Pecci devine Papa Leon al XIII-lea

Papa Pius al IX-lea a murit pe 7 februarie 1878, iar conclavul, după trei scrutine, l-a ales pe cardinalul Pecci, cu un număr de 44 de voturi din 61.

În timpul pontificatului său, Papa Leon al XIII-lea, cu abilitatea sa diplomatică, a reușit să pună capăt rupturilor, să depășească dificultățile și să stabilească bune relații cu aproape toate puterile lumii.

În anul 1884, al șaselea an al pontificatului Papei Leon al XIII-lea la Vatican a avut loc un eveniment cu totul neobișnuit. Chiar în timpul Liturghiei, Suveranul Pontif a părut transfigurat.

„Deodată, l-am văzut ridicând capul și uitându-se la ceva deasupra capului celui care săvârșea Liturghia. Privea nemișcat, fără clipească. Expresia lui era una de groază și de uimire. Culoarea feței lui și privirea s-au schimbat rapid. În el se întâmpla ceva neobișnuit și grav.”, a povestit părintele Domenico Pechenino.

Papa Leon al XIII-lea nu a vrut să vorbească niciodată despre acest subiect. După acest moment bizar, Papa Leon al XIII-lea a cerut ca o rugăciune să fie trimisă către toate bisericile din lume. Este vorba despre rugăciunea adresată Fercioarei Maria și cererea fierbinte către Prințul oștirii cerești, în care Îl roagă pe Dumnezeu să-l trimită pe Satana înapoi în iad. Ce a văzut papa în timpul acelei slujbe, va rămâne un mister.

• CITEŞTE ŞI:  Casa de Hohenzollern, din care se trage şi Familia Regală a României

Cea mai veche înregistrare video a unui papă: Papa Leon al XIII-lea

Papa Leon al XIII-lea este şi protagonistul celei mai vechi filmări în care apare un papă. Această înregistrare a fost realizată în anul 1896. De la minutul 0:30, Papa Leon al XIII-lea poate fi auzit cântând, în latină, Ave Maria.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

11
11 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via