Pe 8 iulie 1497, Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa spre India, deschizând calea de navigaţie spre Asia

Noutăţi

Nobilul portughez Vasco da Gama a plecat din Lisabona în data de 8 iulie 1497 cu misiunea de a ajunge în India și de a deschide o rută maritimă din Europa către Orient.

După ce a navigat de-a lungul coastei vestice a Africii și a ocolit Capul Bunei Speranțe, expediția sa a făcut numeroase escale în Africa înainte de a ajunge la postul comercial din Calicut, India, în mai 1498.

Vasco Da Gama a fost primit ca un erou în Portugalia și a fost trimis într-o a doua expediție în India, în anul 1502, în timpul căreia s-a confruntat brutal cu comercianții musulmani din regiune. Două decenii mai târziu, Vasco da Gama a revenit în India, de data aceasta în calitate de vicerege portughez. Marele explorator a murit acolo în urma unei boli la sfârșitul anului 1524.[sursa]

Vasco da Gama
Vasco da Gama a fost primit bine la călătoria iniţială în India

Cine a fost Vasco da Gama

Născut în jurul anului 1460, Vasco da Gama era fiul unui nobil minor care comanda fortăreața de la Sines, situată pe coasta provinciei Alentejo din sud-vestul Portugaliei. Se cunosc puține lucruri despre viața sa timpurie, dar în anul 1492 regele Ioan al II-lea l-a trimis pe Vasco da Gama în orașul-port Setubal (la sud de Lisabona) și în regiunea Algarve pentru a confisca nave franceze, ca represalii pentru atacurile franceze asupra intereselor portugheze de transport maritim.

Știați că? Când Vasco da Gama s-a întors din prima sa călătorie în India, în anul 1499, petrecuse mai mult de doi ani departe de casă, inclusiv 300 de zile pe mare, și parcursese aproximativ 40.000 de kilometri. Doar 54 dintre cei 170 de membri ai echipajului său inițial s-au întors cu el. Majoritatea (inclusiv fratele lui da Gama, Paolo) au murit de boli precum scorbutul.

În anul 1497, succesorul lui Ioan, regele Manuel I (încoronat în anul 1495), l-a ales pe Vasco da Gama să conducă o flotă portugheză în India, în căutarea unei rute maritime din Europa de Vest către Orient.

• CITEŞTE ŞI:  25 de curiozităţi despre delfini: nu beau apă şi nu dorm niciodată

La acea vreme, musulmanii dețineau monopolul comerțului cu India și cu alte națiuni orientale, datorită poziției lor geografice. Vasco da Gama a plecat de la Lisabona în data de 8 iulie 1497 a aceluiași an cu patru nave, călătorind spre sud de-a lungul coastei Africii înainte de a se îndepărta în sudul Atlanticului pentru a evita curenții nefavorabili.

Flota a reușit în cele din urmă să ocolească Capul Bunei Speranțe, la capătul sudic al Africii, la sfârșitul lunii noiembrie, și s-a îndreptat spre nord, de-a lungul coastei de est a Africii, făcând escale în ceea ce este astăzi Mozambic, Mombasa și Malindi (ambele în prezent în Kenya).

Cu ajutorul unui navigator local, Vasco da Gama a reușit să traverseze Oceanul Indian și să ajungă pe coasta Indiei la Calicut (în prezent Kozhikode) în mai 1498.

Relațiile cu populația locală și comercianții rivali

Deși populația locală hindusă din Calicut a salutat inițial sosirea marinarilor portughezi (care i-au confundat cu creștinii), tensiunile au izbucnit rapid după ce Vasco da Gama a oferit conducătorului lor o colecție de bunuri relativ ieftine drept cadou de sosire.

Acest conflict, împreună cu ostilitatea comercianților musulmani, l-au determinat pe da Gama să plece fără a încheia un tratat și să se întoarcă în Portugalia. O flotă mult mai mare, comandată de Pedro Alvares Cabral, a fost trimisă pentru a profita de descoperirile lui Vasco da Gama și pentru a asigura un post comercial la Calicut.

După ce comercianții musulmani au ucis 50 dintre oamenii săi, Cabral s-a răzbunat prin incendierea a 10 nave de marfă musulmane și uciderea celor aproape 600 de marinari aflați la bord. Apoi s-a deplasat la Cochin, unde a înființat primul post comercial portughez din India.

• CITEŞTE ŞI:  Telescopul Hubble, o minune tehnologică, dar şi una dintre marile gafe ale istoriei

În anul 1502, regele Manuel l-a pus pe Vasco da Gama în fruntea unei alte expediții în India, care a plecat în luna februarie. În timpul acestei călătorii, exploratorul a atacat interesele maritime arabe din regiune și a folosit forța pentru a ajunge la un acord cu conducătorul orașului Calicut. Pentru aceste demonstrații brutale de putere, da Gama a fost denigrat în toată India și în regiune. În schimb, la întoarcerea sa în Portugalia, a fost recompensat din plin pentru o nouă călătorie de succes.

Viața ulterioară a lui Vasco da Gama și ultima călătorie în India

Vasco da Gama s-a căsătorit cu o femeie înstărită la scurt timp după întoarcerea din prima sa călătorie în India. Cuplul a avut șase fii.

În următorii 20 de ani, Vasco da Gama a continuat să îl consilieze pe suveranul portughez cu privire la afacerile indiene, dar nu a fost trimis înapoi în regiune până în anul 1524, când regele Ioan al III-lea l-a numit vicerege portughez în India.

Vasco da Gama a sosit în Goa cu sarcina de a combate corupția crescândă care păta guvernul portughez din India. S-a îmbolnăvit la scurt timp, iar în decembrie 1524 a murit în Cochin. Trupul său a fost ulterior dus în Portugalia pentru a fi înmormântat acolo.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

câinele de tufiş

Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din...

0
Câinele de tufiș (Speothos venaticus) este un canid enigmatic originar din America de Sud. Acest animal fascinant se remarcă prin aspectul său unic, comportamentul...
mască de piatră veche de 9.000 de ani

Mască de piatră veche de 9.000 de ani din zorii societăților antice, descoperită de...

0
O mască de piatră, foarte rară, veche de 9.000 de ani, din perioada Neolitică, a fost prezentată de Muzeul Israelului din Ierusalim. Acest artefact...
cea mai bogată ţară

Care este cea mai bogată ţară din lume?

0
Ştim că banii fac Pământul să se învârtă, dar care este cea mai bogată ţară din lume? Există mai multe moduri de a măsura bogăția...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via