10 curiozităţi despre peştele zburător, un peşte cu capacităţi unice

9 min


5
5 puncte

Peştele zburător, cunoscut sub denumirea științifică de Exocoetidae, reprezintă o specie de pești marini care trăiesc în apele tropicale și subtropicale ale oceanelor lumii. Aceste creaturi remarcabile au evoluat într-un mod unic, dezvoltând abilitatea de a „zbura” sau a plana deasupra apei pentru a scăpa de prădători sau a se deplasa rapid în căutarea hranei. Deși nu zboară în adevăratul sens al cuvântului, peștii zburători îşi folosesc înotătoarele pectorale lungi și puternice pentru a se propulsa în afara apei și a plana prin aer pe distanțe considerabile.

Pe lângă faptul că s-au adaptat pentru a putea plana, peştii zburători au o importanță culturală şi ecologică semnificativă. În unele țări, cum ar fi Barbados, peştele zburător este considerat un simbol naţional, iar în alte regiuni, precum Asia de Sud-Est, reprezintă o sursă importantă de hrană pentru populaţie. Studiul acestor peşti a contribuit, de asemenea, la înţelegerea modului de adaptare la mediu şi a mecanismelor lor unice de propulsie şi zbor planat, oferind inspiraţie pentru dezvoltarea unor tehnologii şi vehicule inovatoare.[sursa]

10 curiozităţi despre peştele zburător

peştele zburător
Astfel arată peştele zburător de aproape

#1. Cum „zboară” peştele zburător

Zborul peştelui zburător este de fapt o planare deasupra apei, fără a bate aerul aşa cum procedează păsările în zbor. Procesul începe cu propulsarea peştelui din apă și continuă cu planarea în aer. Acest tip de zbor este o adaptare evolutivă remarcabilă, care permite peştilor zburători să scape de prădători şi să se deplaseze rapid în căutarea hranei.

Peştele zburător începe procesul de „zbor” prin propulsarea din apă. Își foloseşte coada pentru a se propulsa cu forţă în afara apei, mişcând-o rapid în apă la un anumit unghi. Acest lucru creează o viteză de reacţie suficient de mare pentru a permite peştelui să iasă din apă şi să intre în aer. Odată ce a părăsit apa, peştele zburător își extinde înotătoarele pectorale şi dorsale, care acționează ca nişte aripi, permițându-i să planeze prin aer. Înotătoarele pectorale lungi și înotătoarea dorsală oferă stabilitate şi direcție în timpul zborului.

Peştii zburători pot să planeze în aer pe distanțe considerabile, de circa 200 de metri, şi chiar mai mult în anumite cazuri. Viteza şi înălțimea atinsă în timpul zborului planat ajută la menținerea distanței parcurse în aer. În general, înălțimea maximă pe care o poate atinge un peşte zburător este de aproximativ 6 metri, iar durata zborului poate ajunge până la 45-50 de secunde în cazuri excepționale.

Zborul planat al acestor peşti este influențat de o serie de factori, cum ar fi condițiile meteorologice, vântul și valurile, dar şi dimensiunile peştilor. Vântul și valurile pot spori performanța zborului, permițând peştilor să planeze pe distanțe mai mari și să atingă înălțimi mai mari.

#2. Dimensiunea şi aspectul peştilor zburători

Peştele zburător este o specie cu un aspect neobişnuit, datorat în principal de adaptarea la zborul planat. Dimensiunea și aspectul peştilor zburători variază în funcție de specie, dar există câteva caracteristici comune care îi fac ușor de recunoscut. Astfel, peştii zburători pot avea între 15 şi 50 de centimetri în lungime, în funcție de specie. Majoritatea speciilor au o lungime medie de 25-30 de centimetri.

Peştii zburători au un corp fusiform, asemănător unei torpile, care este perfect adaptat pentru a reduce rezistența la apă și a permite mișcări rapide atât în apă, cât și în aer. Acesta este o adaptare esențială pentru a permite peştilor să se propulseze cu viteză din apă în aer.

• CITEŞTE ŞI:  Legea care interzicea femeilor să poarte pantaloni a fost în vigoare timp de 200 de ani

Culorile peştilor zburători variază de la nuanțe de albastru, verde și gri până la maro și negru. Culorile sunt adesea criptice, ajutându-i să se camufleze în mediul lor acvatic și să scape de prădători. În general, partea superioară a corpului este mai închisă la culoare, în timp ce partea inferioară este mai deschisă. Această distribuție a culorilor ajută la camuflarea peştelui atunci când este văzut din diferite unghiuri.

Adaptările pentru zborul planat sunt cele mai evidente în înotătoarele peştilor zburători. Înotătoarele pectorale sunt lungi și puternice, având o formă asemănătoare aripilor. Acestea sunt folosite pentru a se propulsa în afara apei și a plana în aer. Înotătoarele dorsale sunt, de asemenea, mai mari decât cele ale altor peşti și ajută la menținerea stabilității și direcției în timpul zborului. Deși există o mare varietate de forme și culori între diferitele specii de peşti zburători, toți prezintă aceste caracteristici distinctive.

#3. Varietate de specii

Peştii zburători aparțin familiei Exocoetidae, din care fac parte aproximativ 70 de specii diferite. Aceste specii pot fi împărțite în două subfamilii principale: Exocoetinae și Cypselurinae. Diversitatea speciilor de pești zburători se reflectă în varietatea de forme, culori și dimensiuni pe care le prezintă.

Subfamilia Exocoetinae cuprinde majoritatea speciilor de peşti zburători și este caracterizată prin înotătoarele pectorale lungi și largi, care le permit să planeze în aer. În general, membrii acestei subfamilii au o culoare mai închisă pe partea superioară a corpului și mai deschisă pe partea inferioară.

Peştii din subfamilia Cypselurinae sunt de obicei mai mici decât cei din Exocoetinae și au înotătoare pectorale mai scurte. Acest lucru le limitează abilitatea de a plana pe distanțe lungi.

peştele zburător
Peşti zburători surprinşi în timpul unui salt

#4. Reproducere

Reproducerea peştilor zburători prezintă unele particularități interesante. Aceştia sunt ovipari, ceea ce înseamnă că își depun ouăle în mediul extern în loc să dea naștere puiilor în interiorul corpului.

În timpul reproducerii, peștii zburători femele depun ouăle în apropierea suprafeței apei sau pe obiecte plutitoare, cum ar fi plantele marine, algele și detritusul. Această strategie asigură că ouăle rămân în apropiere de suprafața apei, unde există o cantitate mai mare de hrană și oxigen pentru dezvoltarea embrionilor. Ouăle sunt apoi acoperite cu un strat adeziv care le permite să se lipească de obiectele plutitoare sau de alți pești zburători. Acest strat adeziv ajută la protejarea ouălor de prădători și de acțiunea valurilor și a curenților.

După ce ouăle sunt depuse, embrionii se dezvoltă în interiorul lor. Timpul necesar pentru dezvoltarea embrionilor variază în funcție de specie și de condițiile de mediu, dar în general durează între câteva zile și câteva săptămâni. Peştii zburători se dezvoltă rapid și devin maturi sexual într-un timp scurt, uneori în câteva luni de la eclozare. După eclozarea ouălor, puii de peşte zburător își petrec primele săptămâni sau luni de viață la suprafața apei, hrănindu-se cu plancton și alte particule mici. Pe măsură ce cresc și se maturizează, încep să dezvolte înotătoarele pectorale și dorsale lungi, caracteristice peştilor zburători adulți.

Peştii zburători au un comportament de reproducere care poate implica curte, parade nupțiale și lupte între masculi pentru accesul la femele. În general, masculii și femelele se întâlnesc și se adună în grupuri pentru a depune ouă, iar apoi se despart și nu mai participă la îngrijirea ouălor sau a puilor.

• CITEŞTE ŞI:  Occultus, robotul inventat de Adolph Whitman în anul 1909

#5. Hrană

Peştii zburători sunt în principal consumatori de plancton, adică se hrănesc cu organisme mici și particule suspendate în apă.

Dieta lor include plancton vegetal (fitoplancton) și plancton animal (zooplancton). Aceasta poate consta din alge, protozoare, larve de crustacee, ouă de pește și alte organisme mici. Hrănindu-se cu plancton, peștii zburători joacă un rol important în menținerea echilibrului ecologic în ecosistemele marine.

#6. Importanţă culturală

Peştele zburător are o importanţă culturală în diverse comunități și regiuni din întreaga lume. În unele culturi, peştii zburători sunt considerați simboluri ale libertății, transformării și adaptabilității. Acest lucru se datorează abilității lor de a se deplasa atât în ​​apă, cât și în aer.

În anumite regiuni, cum ar fi în Caraibe și în insulele Pacificului, pescuitul peştilor zburători a fost o practică tradițională care a susținut comunitățile de pescari de-a lungul secolelor. În Barbados, de exemplu, peştele zburător reprezintă o sursă importantă de hrană și face parte din dieta tradițională a insulei.

Unele comunităţi au festivaluri și evenimente dedicate peştilor zburători. În Taiwan are loc un festival anual dedicat peştilor zburători, în care localnicii sărbătoresc migrația acestor peşti și le onorează rolul în cultura și istoria locală.

Peştii zburători au fost reprezentați în diferite forme de artă și mitologie în decursul istoriei. De exemplu, în mitologia polineziană, peştele zburător este asociat cu zeul Tangaroa, care este considerat zeul mării și al pescuitului.

#7. Rolul în ecosistem

Peștii zburători au un rol important în ecosistemele marine în care trăiesc, contribuind la funcționarea și echilibrul acestor ecosisteme în mai multe moduri.

Peştele zburător se află într-o poziție intermediară în lanțul trofic marin. După cum am menţionat mai sus, se hrăneşte cu plancton, inclusiv fitoplancton și zooplancton, și în același timp, reprezintă o sursă de hrană pentru o varietate de prădători. Printre aceştia se numără peşti mai mari, precum tonul și dorada, păsări marine, precum albatroșii, și mamifere marine, precum delfinii și balenele.

Prin consumul de plancton, peştele zburător ajută la menținerea unui echilibru în populațiile de plancton din ecosistemul lor. Acest lucru poate fi important pentru a preveni înmulțirea excesivă a planctonului, care poate duce la probleme ecologice, cum ar fi înflorirea algelor dăunătoare.

Prezența sau absența peştilor zburători într-un ecosistem poate fi un indicator al sănătății acestuia. Dacă populațiile de peşti zburători scad sau dispar, acest lucru ar putea semnala probleme în ecosistem, cum ar fi poluarea, supra-pescuitul sau degradarea habitatului.

peştele zburător

#8. Impactul pescuitului

Impactul pescuitului peştilor zburători poate avea consecințe atât pozitive, cât și negative asupra populațiilor de peşti, ecosistemelor, dar și asupra comunităților umane.

Pe de o parte, pescuitul peştilor zburători poate fi o activitate economică și culturală importantă pentru comunitățile de pescari, cum ar fi cele din Caraibe și insulele Pacificului. În aceste regiuni, pescuitul tradițional al peştilor zburători oferă o sursă esențială de hrană și venituri pentru comunități, susținând modul lor de viață și tradițiile culturale.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai veche companie din lume? Funcţionează şi astăzi, de peste 1.400 de ani: Kongo Gumi

Cu toate acestea, pescuitul excesiv și nesustenabil al peştilor zburători poate duce la declinul populațiilor de peşti și la perturbarea ecosistemelor marine. Supra-pescuitul poate reduce numărul de peşti zburători disponibili pentru prădători, perturbând astfel lanţul trofic și echilibrul ecologic al ecosistemului. De asemenea, poate afecta capacitatea populațiilor de peşti zburători de a se regenera și a se adapta la schimbările de mediu, reducând biodiversitatea și reziliența ecosistemelor marine.

Pe lângă impactul asupra populațiilor de peşti și a ecosistemelor, pescuitul nesustenabil al peştilor zburători poate avea efecte negative asupra comunităților umane care depind de acești peşti pentru hrană și venituri.

#9. Tehnici de supravieţuire şi sisteme de comunicare

Deși peştii zburători pot fi activi în timpul zilei, majoritatea speciilor sunt mai active în timpul nopții. Acest comportament nocturn le poate oferi un avantaj în evitarea prădătorilor și în găsirea hranei.

Unii peşti zburători pot efectua salturi în serie, ceea ce înseamnă că pot sări în afara apei și să reintre în ea, apoi să sară din nou într-o succesiune rapidă. Acest comportament le permite să mențină viteza și să parcurgă distanțe mai mari în aer.

Atunci când sunt amenințați de prădători, peştii zburători nu numai că pot sări în aer, dar pot și să se scufunde rapid în apă pentru a evita prădătorul. Această adaptare le permite să evite prădătorii atât în ​​aer, cât și în apă.

Se crede că peştii zburători utilizează sisteme complexe de comunicare pentru a interacționa cu alți membri ai speciei lor. Aceste sisteme pot include semnale vizuale, tactile și chimice. Deși cercetările în acest domeniu sunt încă limitate, este posibil ca peştii zburători să aibă un comportament social mai complex decât se credea anterior.

#10. Peştele zburător: subiect de studiu și sursă de inspirație

Peştele zburător reprezintă un subiect de studiu și o sursă de inspirație în diverse domenii, de la biologie și ecologie până la inginerie și artă. Această specie este studiată de biologi și ecologi pentru a înțelege modul unic de adaptare la mediul în care s-a dezvoltat și rolul acesteia în ecosistemele marine.

Abilitatea peştilor zburători de a plana şi de a se deplasa eficient în apă şi în aer reprezintă o sursă de inspirație pentru biomimetică, un domeniu care studiază soluțiile naturale la problemele inginerești. Inginerii au studiat modul în care peştele zburător utilizează înotul și zborul planat pentru a se deplasa, cu scopul de a dezvolta tehnologii și vehicule mai eficiente și mai sustenabile, cum ar fi dronele, aeronavele și navele subacvatice.

Peştele zburător a inspirat artiști în crearea de opere de artă și design care să reflecte frumusețea și diversitatea acestor animale. Reprezentările peştilor zburători pot fi întâlnite în pictură, sculptură, design de bijuterii și alte forme de exprimare artistică. De asemenea, peştele zburător are un rol important în miturile şi legendele mai multor culturi, fiind consideraţi simboluri ale libertăţii, transformării și adaptabilităţii.

Urmăriţi în materialul video de mai jos un documentar despre peştele zburător


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via