Plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos, conform unui nou studiu

2 min


2
2 puncte

Un nou studiu ştiinţific arată că plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos. De exemplu, plantele pot elibera hormoni de stres ca răspuns la leziuni, pot închide stomatele pentru a conserva apa și pot declanșa mecanisme de apărare împotriva dăunătorilor.

Poate că plantele nu au creier, dar cu siguranţă au un fel de sistem nervos. Iar acum, biologii au descoperit că, atunci când o frunză este mâncată, aceasta avertizează alte frunze folosind unele dintre aceleași semnale ca și animalele. Noua lucrare ştiinţifică începe să dezlege un mister de lungă durată privind modul în care diferite părți ale unei plante comunică între ele.

Nu în acelaşi fel ca animalele, dar plantele își comunică suferința

Celulele nervoase animale comunică între ele cu ajutorul unui aminoacid numit glutamat, care – după ce este eliberat de o celulă nervoasă excitată – ajută la declanșarea unui val de ioni de calciu în celulele adiacente. Unda se deplasează în josul celulei nervoase următoare, care transmite un semnal la următoarea celulă nervoasă, permițând comunicarea la distanță.[sursa]

Plantele își comunică suferința
Plantele își comunică suferința

Dar oamenii de știință cercetau altceva atunci când au dat peste descoperirea lor: modul în care plantele reacționează la gravitație. Aceștia au dezvoltat un senzor molecular care poate detecta creșterile de calciu, despre care au crezut că ar putea juca un rol. Aceștia au înmulțit senzorul, care devine mai luminos pe măsură ce nivelul de calciu crește, într-o plantă de muștar numită Arabidopsis. Apoi au tăiat una dintre frunzele acesteia pentru a vedea dacă pot detecta vreo activitate a calciului.

• CITEŞTE ŞI:  De ce există atât de multe avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală de Soare din acest an?

Cercetătorii au văzut imediat o strălucire care a devenit mai puternică, apoi mai slabă, chiar lângă leziune; apoi strălucirea a apărut și a dispărut mai departe, până când valul de calciu a ajuns la celelalte frunze. Un studiu ulterior a identificat glutamatul ca fiind declanșatorul valului de calciu.

Deși biologii vegetali știu deja că modificările unei părți a plantei sunt percepute de celelalte, ei nu aveau nicio idee despre modul în care se transmiteau aceste informații. Acum că au văzut unda de calciu și rolul glutamatului, cercetătorii pot monitoriza mai bine și – poate într-o zi chiar manipula – comunicațiile interne ale plantei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via