Porcia Cato, soţia lui Brutus, singura femeie care ştia despre complotul pregătit împotriva lui Iulius Cezar

Noutăţi

Celebra stoică antică Porcia Cato a fost o femeie cu convingeri politice ferme. L-a ajutat pe soțul ei Brutus să ducă până la capăt complotul desfăşurat împotriva lui Iulius Cezar.

Atunci când Iulius Cezar părea din ce în ce mai dispus să îmbrățișeze un regim autoritar, doi bărbați au devenit cei mai aprigi apărători ai Republicii Romane: Cato cel Tânăr, care a condus rezistența împotriva lui Cezar în Senat, și nepotul său, Marcus Junius Brutus, care a condus conspirația pentru asasinarea lui Cezar.

Dar a mai existat un jucător cheie în evenimentele tumultoase care au înconjurat sfârșitul lui Cezar: o femeie care avea să întruchipeze puterea sub presiune și loialitatea de nezdruncinat. Numele ei era Porcia. Fiică a lui Cato și soție a lui Brutus, Porcia Catonis (cca 73-43 î.Hr.) a fost „singura femeie care a fost la curent cu complotul”, după cum a descris-o istoricul roman Cassius Dio.

Curajul, mintea rațională și dorința de sacrificiu a Porciei au fost celebrate de istoricii romani și, secole mai târziu, imortalizate în tragedia lui William Shakespeare din anul 1599, denumită Iulius Cezar. Mulți factori au modelat această persoană extraordinară, dar doi ies în evidență: climatul politic volatil și învățăturile tatălui ei.[sursa]

porcia cato
Porcia Cato şi Marc Antoniu prezentând trupul neînsufleţit al lui Iulius Cezar

Porcia Cato: a crescut după principiile stoicismului

O mare parte din ceea ce se știe despre Porcia provine de la istoricul grec Plutarh (în cărțile sale despre Brutus și Cato) și din Istoria romană a lui Cassius Dio, alături de mențiuni în alte lucrări. În toate referințele antice, ea este „amintită ca membră a familiei lui Cato cel Tânăr care este cea mai dedicată cauzei tatălui ei”, potrivit lui Judith P. Hallett, profesor emerit de limbi clasice la Universitatea din Maryland.

Tatăl Porciei, Cato cel Tânăr (numit astfel pentru a-l deosebi de străbunicul său Cato cel Bătrân), a fost un aristocrat și republican din vechea gardă. Un adept al filosofiei stoice, Cato punea virtutea și responsabilitatea civică mai presus de orice, un idealism fără compromisuri care i-a influențat profund fiica.

La începutul secolului al II-lea d.Hr., Plutarh scria că Porcia era „dependentă de filosofie” și îi lăuda „viața sobră și măreția spiritului”, în conformitate cu respingerea stoică a luxului, precum și angajamentul față de justiție. Pe baza descrierii sale, Porcia este adesea considerată ca fiind prima femeie stoică.

Porcia Cato: căsătorii și divorțuri

Ca femeie foarte tânără, Porcia s-a căsătorit cu un aliat politic al tatălui ei. Ea și Marcus Calpurnius Bibulus au avut doi copii împreună înainte ca relația lor să se complice din cauza unei practici romane aparte. Pe lângă căsătoriile aranjate, elitele romane practicau și divorțuri aranjate, punând capăt unei alianțe în favoarea alteia care era mai avantajoasă.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai vechi așezări din lume au fost construite de o cultură la care nimeni nu se aștepta

Porcia Cato avea aproximativ 20 de ani când a primit o astfel de propunere. Un alt aliat al tatălui ei, Quintus Hortensius Hortalus, a cerut-o în căsătorie. Văduvul îmbătrânit și fără copii o dorea pe Porcia de soție pentru a avea un moștenitor cu ea. După ce aceasta va naște, el a promis că o va înapoia lui Bibulus.

Bibulus nu a fost un susținător al acestei propuneri și a refuzat-o. De asemenea, lui Cato, tatăl Porciei, nu-i plăcea ideea de a rupe contractul cu Bibulus. Pentru a evita să se pună rău cu Hortensius, Cato a fost de acord să divorțeze de propria soție, Marcia, și a oferit-o în schimb pe aceasta. Hortensius a fost de acord și planul a mers mai departe. După moartea lui Hortensius, Cato urma să se recăsătorească cu Marcia.

Familia de rang înalt a Porciei a fost profund implicată în Războiul civil roman care a început în anul 49 î.Hr., atunci când Iulius Cezar a refuzat să-și cedeze armatele și teritoriile Republicii. Roma avea să se împartă în două facțiuni, una condusă de Cezar și cealaltă condusă de Pompei.

Conservatorii Cato și Bibulus s-au aliat amândoi cu Pompei și s-au aflat de partea perdantă a războiului. Bibulus, conducătorul flotei lui Pompei de pe Marea Adriatică, a murit din cauza unei boli în jurul anului 48 î.Hr. Cato s-a sinucis în Utica (Tunisia de astăzi) când trupele lui Cezar au câștigat Bătălia de la Thapsus, din apropiere, în anul 46 î.Hr.

La Roma, Porcia Cato a privit cum Cezar acumula din ce în ce mai multă putere. În loc să se resemneze în fața unei dictaturi, ea a continuat să creadă în vechea Republică.

În anul 45 î.Hr., Porcia s-a căsătorit cu Marcus Junius Brutus, un fost aliat al lui Cezar, dar care avea să se întoarcă împotriva acestuia. În timpul războiului, Brutus a trecut de partea lui Pompei, dar după încheierea conflictului, Cezar l-a grațiat și chiar l-a numit guvernator al Galiției Cisalpine (nordul Italiei). Totuși, simpatiile lui Brutus pentru vechea Republică nu se stinseseră. Căsătoria cu fiica lui Cato (și divorțul de soția sa Claudia pentru a face acest lucru) a fost o modalitate de a-și reafirma angajamentul.

• CITEŞTE ŞI:  Profesorul de la Harvard numit "vânătorul de extratereştri", expune o nouă dovadă a unui fragment dintr-un OZN, creat de o altă civilizaţie

Planuri și comploturi

În lunile care au urmat, Brutus, împreună cu alți senatori îngrijorați de ambiția lui Cezar, s-au angajat într-un complot pentru a-l asasina. Deși politica era în primul rând un domeniu masculin în cultura romană, Porcia Cato s-a angajat să își ajute soțul din cauza convingerilor familiei sale.

Potrivit istoricului Plutarh, Porcia a observat o schimbare la soțul ei și l-a interogat. Întrucât Brutus nu a vrut să răspundă, ea s-a rănit la coapsă cu un cuțit. Acest gest a fost o pledoarie pentru ca soțul ei să-i arate încredere și respect: „Brutus, eu sunt fiica lui Cato și am fost adusă în casa ta, nu ca o simplă concubină, doar pentru a împărți patul și masa, ci pentru a fi parteneră în bucuriile tale și parteneră în necazurile tale”.

Când Brutus s-a împotrivit să-i spună Porciei ceea ce îl tulbura, ea a decis că singura modalitate de a-i câștiga încrederea era să arate capacitatea de a rezista la durerea care ar putea fi folosită pentru a-i smulge secretul cu forța. Această probă de foc, o rană autoprovocată în picior, a fost un răspuns stoic: înfruntând durerea, cineva poate găsi rezistență.

„Am descoperit că și trupul meu poate păstra tăcerea”, i-a spus Porcia lui Brutus, după cum relatează istoricul Cassius Dio. „Prin urmare, nu te teme, ci spune-mi tot ce-mi ascunzi, căci nici focul, nici biciul, nici ghionturile nu mă vor forța să divulg un cuvânt.” Porcia a adăugat că, dacă el continua să aibă neîncredere în ea, nu se mai putea considera „fiica lui Cato sau soția ta”.

Moartea îi cuprinde pe toţi

Hotărârea ei l-a determinat pe Brutus să își dezvăluie planul de a-l asasina pe Iulius Cezar. Mai mult decât atât, a scris Plutarh, ea l-a inspirat să își ducă complotul până la capăt. „Când a văzut rana, Brutus, uimit, și ridicându-și mâinile spre cer, s-a rugat să reușească în demersul său și să se arate astfel un soț demn de Porcia”.

După moartea lui Iulius Cezar, survenită în data de 15 martie 44 î.Hr., Brutus a fugit din Roma pentru a evita mânia celor loiali generalului, în timp ce Porcia a rămas în capitală. Ea a urmărit soarta soțului ei în timp ce acesta a luptat pentru a apăra Republica împotriva lui Octavian, moștenitorul lui Cezar, în alianță cu Marc Antoniu. În cele din urmă, Porcia a primit vestea că Brutus a fost învins în bătălia de la Philippi (42 î.Hr.) și, la fel ca tatăl ei, Cato, s-a sinucis.

• CITEŞTE ŞI:  Valentina Tereşkova, prima femeie care a ajuns în spaţiul cosmic

Ce s-a întâmplat mai departe nu se știe cu certitudine. Finalul cel mai dramatic o surprinde pe Porcia Cato devastată, care se sinucide, fie înghițind cărbuni încinși, fie inhalând monoxid de carbon.

porcia cato
„Sinuciderea Porciei Cato” – pictură de Pierre Mignard

Într-o versiune, poetul Marțial a scris că Porcia Cato, căutând o armă pentru a-și pune capăt vieții (acestea fuseseră ascunse de însoțitori), a exclamat: „«Nu știi încă că moartea nu poate fi negată: Am presupus că tatăl meu v-a învățat această lecție prin soarta sa.». A vorbit și, cu gura plină de aviditate, a înghițit cărbunii aprinși”. Plutarh a relatat acest eveniment într-un mod asemănător.

Porcia Cato: un simbol de putere

O dovadă cheie pune însă sub semnul întrebării sinuciderea Porciei. Omul de stat și oratorul roman Cicero i-a scris o scrisoare lui Brutus în anul 43 î.Hr. în care deplânge moartea Porciei, ceea ce înseamnă că Porcia a murit înaintea soțului ei. Cuvintele lui Cicero implică faptul că aceasta a murit din cauze naturale.

Legenda unei sinucideri violente a apărut mai târziu, dar a prins rădăcini în imaginația populară. Conform lui Plutarh, Brutus ar fi spus despre soția sa: „Deși îi lipsește forța bărbaților, este la fel de curajoasă și activă pentru binele țării sale ca și cei mai buni dintre noi”.

Dezbaterea privind moartea Porciei continuă și astăzi, deoarece mulți medici se îndoiesc că ea ar fi putut într-adevăr să înghită cărbuni aprinși. Unii speculează că ea a murit pur și simplu prin inhalarea de gaz otrăvitor în urma aprinderii unui container cu cărbuni într-o încăpere neventilata. Alții cred că introducerea cărbunilor înroșiți în gura ei ar fi provocat un stop cardiorespirator aproape imediat.

Pe de altă parte, Cato cel Tânăr a murit smulgându-și propriile măruntaie cu mâinile, așa că nu este imposibil ca fiica sa să fi ales o metodă atroce de moarte pentru a-și imita tatăl.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Asteroidul 2013 NK4 asteroid potenţial periculos

Un asteroid potențial periculos trece suficient de aproape de Pământ pentru a-l vedea: 2013...

0
Vești bune, iubitorilor de a fi martori la evenimente astronomice fără a fi nimiciți de acestea: asteroidul 2013 NK4, considerat ca fiind un asteroid...
grigore vasiliu birlic

Grigore Vasiliu Birlic, un geniu al comediei româneşti

0
Grigore Vasiliu Birlic s-a născut la 24 ianuarie 1905, la Fălticeni, judeţul Suceava, în familia unui negustor. Numele de naştere era Grigore Vasiliu, Birlic...
j.k. rowling

J.K. Rowling, divorţată şi fără loc de muncă, a scris Harry Potter şi a...

0
Joanne Rowling, cunoscută sub pseudonimul J.K. Rowling, s-a născut în data de 31 iulie 1965 în orăşelul Yate, situat în apropiere de Bristol, Marea...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via