NASA a descoperit posibile forme de viaţă pe o planetă oceanică aflată la 120 de ani lumină de Pământ

2 min


9
9 puncte

Oamenii de știință de la NASA au anunțat existența unei posibile lumi oceanice foarte rare, unde s-ar putea găsi forme de viață, pe o planetă uriașă, denumită K2-18 b, aflată la 120 de ani lumină distanță faţă de Terra. Descoperirea care dă noi speranţe în ceea ce priveşte descoperirea vieţii pe alte planete a fost făcută de telescopul James Webb al agenției spațiale americane în constelația Leu.

Cercetătorii au denumit planeta K2-18 b, un nume ce pare lipsit de greutate pentru o descoperire atât de importantă. Planeta, care are o masă de 9 ori mai mare decât cea a Pământului, este o exoplanetă oceanică cu o atmosferă bogată în hidrogen.[sursa]

„Abundența de metan și dioxid de carbon și lipsa amoniacului sprijină ipoteza conform căreia ar putea exista o lume oceanică sub o atmosferă bogată în hidrogen pe K2-18 b.”, a transmis agenția spațială.

Dar, NASA speră că în atmosfera acestei planete s-ar putea găsi și o moleculă numită sulfură de dimetil (DMS), care pe Pământ este produsă doar de organismele vii. Cea mai mare parte a DMS din atmosfera Pământului este emisă de fitoplanctonul din mediul marin, potrivit NASA.

Prezența DMS în atmosfera planetei nu a fost confirmată încă și necesită mai multe investigații. „Următoarele observații [realizate cu telescopul James] Webb ar trebui să poată confirma dacă DMS este într-adevăr prezentă în atmosfera K2-18 b în cantități semnificative.”, a spus Nikku Madhusudhan, astronom al Universității Cambridge și autor principal al studiului NASA.

K2-18 b planeta forme de viaţă
O exoplanetă oceanică şi o captură din filmul Interstellar

Planeta K2-18 b ar putea susţine forme de viaţă

Pe planeta K2-18 b, NASA a detectat o atmosferă bogată în hidrogen: metan, dioxid de carbon și sulfură de dimetil, o moleculă care pe Pământ este produsă doar de organismele vii.

• CITEŞTE ŞI:  Chang şi Eng Bunker, siamezii care au avut 21 de copii

Dacă teoria se confirmă, nu ar fi prima dată când NASA a descoperit posibila prezență a apei pe alte planete. Vaporii de apă au fost descoperiți pe o exoplanetă mai mică, HAT-P-11b, care are o dimensiune similară cu cea a Neptunului și se află în constelația Lebăda și se află tot la 120 de ani lumină distanță de Pământ.

Planeta se află pe orbita stelei K2-18, o pitică rece, în interiorul a ceea ce NASA numește zona locuibilă și are o rază de 2,6 ori mai mare decât cea a Pământului.

Interiorul planetei cel mai probabil conține o manta groasă formată din gheață supusă unei presiuni foarte mari similară cu cea a planetei Neptun, potrivit NASA, dar ar avea o atmosferă mai subțire bogată în hidrogen și un ocean care îi acoperă întreaga suprafață.

Lumile de tip Hycean ar avea oceane de apă, dar pe K2-18 b s-ar putea ca oceanul să fie prea fierbinte pentru a putea fi un mediu propice pentru dezvoltarea vieții.

NASA a sărbătorit un an de la punerea în funcțiune a telescopului spațial James Webb în luna iulie prin publicarea unei imagini detaliate „fără precedent” cu regiunea cea mai apropiată de Pământ în care se formează stele.

În ceva mai mult de un an, telescopul ne-a permis să ne formăm o idee mult mai clară despre originile Universului și a produs imagini de mare rezoluție cu lumi îndepărtate și structurile misterioase care le înconjoară.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşul subteran Derinkuyu, unde puteau locui 30.000 de oameni

Printre imaginile obținute se numără și momentul „rar și trecător” al unei stele aflate în pragul morții, galaxii vechi formate cu doar 350 de milioane de ani după Big Bang și galaxii mult mai mari decât se credea că este posibil să existe și care ar putea să dea peste cap toate teoriile noastre despre cum funcționează Universul.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

9
9 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via