Povestea fascinantă a femeii care a căzut cu liftul de la etajul 75 şi a supraviețuit: Betty Lou Oliver

Noutăţi

Femeia se numea Betty Lou Oliver şi a căzut cu liftul de la etajul 75. Dar aceasta a fost a doua oară când a evitat moartea în acea zi.

În data de 28 iulie 1945, la New York a avut loc un accident tragic. Un bombardier B-25 Mitchell s-a prăbușit din greșeală în celebra Empire State Building în timp ce zbura pe o ceață densă. Incidentul a provocat moartea a 14 persoane. Însă povestea unuia dintre supraviețuitori, Betty Lou Oliver, este cea care continuă să captiveze atenția oamenilor după aproape 80 de ani. În acea zi, Oliver a reușit să păcălească moartea de două ori, a doua oară supraviețuind căderii unui lift.

Avionul trebuia să aterizeze pe Aeroportul LaGuardia, dar nu a putut ateriza din cauza condițiilor de ceață. Pilotul a cerut să aterizeze pe aeroportul Newark, ceea ce a dus aeronava prin Manhattan. Se crede că a zburat foarte aproape de clădirea Chrysler, după care, pilotul, poate dezorientat de ceață, a virat pe o traiectorie care a dus vehiculul direct în partea dinspre nord a Empire State Building.[sursa]

Betty Lou Oliver a căzut cu liftul de la etajul 75
Betty Lou Oliver a căzut cu liftul de la etajul 75 al Empire State Building

Betty Lou Oliver a căzut cu liftul de la etajul 75

La ora 09:40, avionul B-25 a lovit clădirea între etajele 78 și 80. Cele trei persoane din avion și 11 persoane din clădire au murit. Incendiul rezultat s-a răspândit în toată clădirea, care a fost stins în 40 de minute. Acesta a fost cel mai înalt incendiu la nivelul unei structuri care a fost stins vreodată de către pompieri.

Integritatea structurală a clădirii nu a fost compromisă, în ciuda faptului că un motor a trecut prin clădire și a căzut peste un atelier de artă aflat la o stradă distanță, iar celălalt motor, trenul de aterizare și unul dintre ocupanții avionului au căzut într-unul dintre puțurile lifturilor.

• CITEŞTE ŞI:  Care sunt şansele ca "asteroidul Zeul Haosului" să lovească Pământul, conform calculelor astronomilor

Betty Lou Oliver avea 20 de ani la acea vreme și lucra ca liftieră în clădire. Liftul ei era staționat și se afla la etajul 80 în momentul impactului cu avionul. Coliziunea a fost atât de puternică încât a aruncat-o din lift și, pe măsură ce focul s-a extins, a suferit arsuri grave.

După ce salvatorii au ajuns la ea, a fost urcată într-un alt lift, care a fost trimis spre parter. Pompierii habar nu aveau că toate cablurile lifturilor erau deteriorate. În momentul în care a început să se miște, cablul s-a rupt și liftul a căzut de la etajul 75.

Ascensoarele au mai multe cabluri care pot susține greutatea mai mult decât o singură cabină și, de asemenea, au frâne de urgență. Circumstanțele extreme ale evenimentului au dus la multiple defecțiuni. Un cumul perfect de ghinion. Betty Lou Oliver era pe deplin conștientă și a relatat că a simțit că liftul se îndepărta cu repeziciune de ea și că a trebuit să se agațe de părțile laterale pentru a nu pluti.

Cum a fost posibil să supravieţuiască unei asemenea căderi

Două lucruri i-au salvat probabil viața în acea zi. În primul rând, se crede că presiunea aerului din puțul strâmt a încetinit cabina liftului în timp ce cădea către sol. Apoi, liftul s-a lovit și de un tampon de ulei în partea de jos a puțului, dar tamponul a trecut direct prin podea.

În al doilea rând, alte rapoarte citează faptul că inclusiv cablurile acumulate în partea de jos au ajutat la amortizarea impactului. Și poate că ea a rămas întinsă în timp ce se agăța de părțile laterale, distribuind mai bine forțele impactului pe tot corpul ei, la fel ca în cazul stewardesei Vesna Vulovic, care a supravieţuit unei căderi în gol de la altitudinea de 10.000 de metri, fără paraşută, în urma unui accident aviatic.

• CITEŞTE ŞI:  Veronica Micle, iubirea pătimaşă a lui Mihai Eminescu şi relaţia cu I. L. Caragiale

Cu toate acestea, Betty nu a scăpat complet nevătămată. Ea a suferit multiple fracturi, la nivelul pelvisului, al spatelui și al gâtului.

A durat câteva luni, dar și-a revenit complet și a mai trăit încă 54 de ani. Se pare că nu era momentul să plece pe lumea cealaltă.

Deși este un tip de accident foarte rar, având în vedere înălțimea clădirii, aceasta nu este cea mai lungă cădere cu liftul în urma căreia au existat supraviețuitori. A existat o cădere a unui lift de la etajul 84, în Chicago, SUA, în anul 2018, dar acolo chiar a funcționat un echipament de urgență. Cu toate acestea, căderea lui Betty Lou Oliver este cea mai lungă cădere liberă a unui lift al cărui pasager a trăit pentru a putea povesti întâmplarea.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

bud spencer

Bud Spencer, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori din istorie

2
Bud Spencer, cunoscut de toată lumea ca "Piedone", a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai secolului trecut. Acesta se numea în realitate...
anne frank

10 curiozităţi despre Anne Frank, un simbol al victimelor nazismului

0
Anne Frank s-a născut pe 12 iunie 1929, în oraşul Frankfurt pe Main, din Republica de la Weimar (Germania între 1919-1933), devenind o figură...
piatra neagră

Piatra Neagră şi Kaaba din Mecca, locul venerat de musulmani

0
Religia musulmană este ultima dintre marile religii monoteiste apărută în istoria umanităţii. Deşi are un caracterul războinic, exprimat mai ales prin fanatismul multora dintre...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via