Presupusa aventură amoroasă care a declanșat un război de un secol

Noutăţi

După presupusa aventură amoroasă care a declanşat un război de un secol şi a zguduit din temelii dinastia Capeţienilor din Franța, prințesele familiei regale au fost închise, iar cavalerii au fost jupuiți de vii.

„Greu este capul care poartă coroana”, scria William Shakespeare. Pentru trei tinere femei de la începutul anilor 1300, a fi nurorile unui rege putea fi la fel de împovărător, mai ales când suveranul era nemilosul Filip al IV-lea al Franței.

La fel ca mulți regi înaintea sa, Filip al IV-lea era concentrat pe problema succesiunii sale. Dinastia sa, faimoasa dinastie Capețienilor, a condus Franța încă din anii 900 și, pentru a-i asigura supraviețuirea, Filip a făcut căsătorii strategice pentru copiii săi, pentru a-și asigura alianțe și moștenitori.[sursa]

Cei trei fii ai săi s-au căsătorit cu nobile franceze, iar fiica sa, Isabella, s-a căsătorit cu regele Edward al II-lea al Angliei. Însă toate planurile sale au fost date peste cap în anul 1314, când copiii săi și soțiile lor au fost implicați în scandalul de la Turnul Nesle. Scandalul nu numai că a dus la torturarea, întemnițarea și posibila ucidere a uneia dintre prințese, dar a dus și la o criză de succesiune în Franța care a declanșat distrugătorul Război de 100 de ani.

aventură amoroasă care a declanșat un război
O presupusă aventură care a declanșat un război a avut implicaţii mai mari decât se credea

Aventuri periculoase, au declanşat un război de un secol

Soțiile tuturor celor trei fii adulți ai regelui Filip proveneau din regiunea vecină Burgundia. Ludovic (viitorul Ludovic al X-lea) s-a căsătorit cu Margareta, fiica ducelui de Burgundia. Filip (viitorul Filip al V-lea) s-a căsătorit cu Ioana, fiica contelui de Burgundia. În cele din urmă, Carol (viitorul Carol al IV-lea) s-a căsătorit cu sora Ioanei, Blanche de Burgundia.

Doar una dintre aceste căsătorii a fost considerată fericită. Chiar și după standardele căsătoriilor dinastice, uniunea Margaretei cu Louis a fost una rece. Carol era autoritar cu Blanche. Doar Ioana pare să fi avut o căsnicie fericită cu Filip, o legătură care o va scuti mai târziu de soarta mizerabilă a cumnatelor sale.

Scandalul a început în anul 1313, când Isabella, fiica regelui Filip, a vizitat Parisul împreună cu fiul ei cel mic, viitorul rege Eduard al III-lea al Angliei. Mai multe cronici descriu un spectacol de păpuși la care Isabella a dăruit poșete de mătase brodată celor trei cumnate ale sale, Margaret, Blanche și Joan.

La o vizită ulterioară acasă, Isabella a observat că doi cavaleri care o însoțeau pe cumnatele sale, frații Philippe și Gautier d’Aunay, purtau la centură poșetele primite în dar. Se spune că Isabella a văzut în aceste poșete un semn al unei legături ilicite între cavaleri și cumnatele sale și și-a alertat tatăl în anul 1314.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche înregistrare video a unui papă: Papa Leon al XIII-lea

În sine, este puțin probabil ca poșetele să fi fost o dovadă suficientă a adulterului. Cu toate că, în timpul Evului Mediu, atunci când femeile ofereau astfel de cadouri cavalerilor ca favoruri, era o practică văzută adesea ca o dovadă de afecțiune. Dar regele ar fi avut nevoie de dovezi mai solide decât acestea.

Filip al IV-lea a ordonat oamenilor să o spioneze pe nora sa și pe cei doi cavaleri. În scurt timp, a primit rapoarte conform cărora cele trei femei se întâlneau cu cei doi bărbați la Turnul Nesle, un turn de pază de pe râul Sena, în centrul Parisului. Toate cele trei prințese au fost văzute intrând și ieșind din turn, dar doar două dintre ele, Margaret și Blanche, aveau relații cu cavalerii.

Cei doi frați d’Aunay au fost arestați și întemnițați. La 19 aprilie 1314, sub tortură, ei au mărturisit aventura amoroasă cu cele două prinţese. Margaret și Blanche au fost încarcerate în fortăreața Château Gaillard din Normandia. Deși Ioana nu a fost implicată sexual cu cavalerii, ea a fost acuzată de complicitate și încarcerată la Dourdan, lângă Paris. Cu toate acestea, ea a beneficiat de sprijinul soțului său, care nu a renegat-o niciodată.

Analiza istorică a faptelor

Majoritatea istoricilor cred că aceste aventuri au avut loc, însă există dezacorduri între cercetători. Numeroase surse primare au documentat aventura de la Turnul Nesle. Printre acestea se numără Cronicile contelui de Flandra, Cronica regilor Franței de Guillaume de Nangis, un călugăr de lângă Paris, și Scalacronica, scrisă de un cavaler englez. Aceste cronici se contrazic între ele în ceea ce privește cronologia, astfel încât este dificil să fim siguri ce evenimente s-au întâmplat și când. Cu toate acestea, corelarea acestor cronici cu relatările gospodăriilor regale prezintă o linie cronologică aproximativă.

Un punct de divergență pentru numeroși istorici este faptul că rezistența d’Aunays la tortură a durat zile întregi, ceea ce îi face pe unii să creadă că au fost acuzați pe nedrept și că încercau să își mențină nevinovăția. Cronicile contelui de Flandra avansează o teorie a conspirației interesantă: prințesele și cavalerii erau nevinovați și li s-a înscenat totul de către principalul ministru al lui Filip al IV-lea, Enguerrand de Marigny. Acesta a fost ulterior acuzat de vrăjitorie pentru că ar fi vrut să-i facă rău regelui și a fost spânzurat. Cu toate acestea, majoritatea istoricilor acceptă că Margareta și Blanche au comis adulter.

• CITEŞTE ŞI:  Cum şi-au căpătat peştii piranha dinţii şi cât sunt de periculoşi în realitate

Începând cu anii 1400, versiunile fictive ale scandalului de la Nesle au prezentat-o pe Margareta de Burgundia drept o femeie fatală care se delectează cu desfrânarea și își ucide iubiții. Alexandre Dumas a dezvoltat această poveste în piesa sa din anul 1832, „Turnul Nesle”. Un film din anul 1955, „Turnul desfrâului”, a adus povestea pe marele ecran.

Prințese și regine

După ce au fost condamnați de rege în cadrul unui proces secret, cavalerii au fost executați. Relatările variază cu privire la detaliile exacte ale morții lor, dar toate sunt foarte macabre. Unii spun că au fost jupuiți de vii și că le-au fost tăiate „părțile bărbătești”. Aceștia au fost decapitați, iar rămășițele lor au fost expuse public.

Soarta femeilor nu a fost la fel de violentă ca cea a cavalerilor. Margaret și Blanche au fost judecate și găsite vinovate de adulter. Capetele le-au fost rase și ambele au fost condamnate la închisoare pe viață în celule subterane la Castelul Gaillard. Pentru că Ioana știa despre aventuri, a fost pedepsită cu arest la domiciliu la Castelul Dourdan.

pedepse capeţieni un război de un secol
Cavalerii au îndurat pedepse crunte

Cele mai grele pedepse

Ordonând ca trupurile vii ale cavalerilor adulterini să fie jupuite, Filip al IV-lea a încheiat o domnie marcată de cruzime. Regele ar fi considerat o astfel de brutalitate ca fiind justificată. În conformitate cu dreptul feudal, adulterul comis cu soția domnului putea fi interpretat ca înaltă trădare, pedepsită cu moartea.

Deoarece femeile implicate aparțineau familiei regale, frații d’Aunay erau, de asemenea, vinovați de lèse-majesté, o ofensă la adresa demnității unui monarh. Aşadar, condamnarea şi executarea lor aveau o bază legală solidă.

Margareta a rămas în închisoare, chiar și atunci când a devenit regina Franței. Filip al IV-lea a murit în noiembrie 1314, iar soțul Margaretei i-a succedat ca Ludovic al X-lea. Dar în aprilie 1315, ea murise, iar Ludovic s-a recăsătorit doar câteva zile mai târziu, creând suspiciunea că Margareta ar fi fost ucisă, posibil strangulată.

După opt ani la Castelul Gaillard, Blanche a fost eliberată. Căsătoria ei cu Charles a rămas intactă până în mai 1322, când papa a acordat o graţiere. Soarta ei finală este necunoscută. Mulți cred că și-a petrecut ultimii ani la o mănăstire de călugărițe din abația Maubuisson, unde a murit în jurul anului 1326.

• CITEŞTE ŞI:  Goralii, românii din Polonia: povestea uitată a valahilor din Munţii Tatra

Doar Ioana a scăpat de pedeapsa pe termen lung. Filip a fost alături de ea și a obținut eliberarea ei. Când și-a început domnia ca Filip al V-lea în anul 1317, Ioana a devenit regină. Soțul ei a murit în anul 1322, iar ea i-a supraviețuit acestuia timp de opt ani, murind în anul 1330. Dar umbra aventurilor amoroase de la Turnul Nesle a căzut și asupra lui Filip al V-lea, iar linia Capeţienilor s-a apropiat de dispariție.

Toate mașinațiunile regelui Filip al IV-lea pentru a-și asigura continuarea dinastiei au fost zdruncinate. Atunci când Ludovic al X-lea a murit în anul 1316, succesorul său, Ioan, a trăit doar cinci zile.

Filip, soțul Ioanei, a fost încoronat în cele din urmă ca Filip al V-lea, dar numai după ce și-a uzurpat nepoata. Pentru a justifica preluarea tronului de la ea, Filip a invocat vechea lege francă Salic, care interzicea accesul unei femei la tron. Ca o ironie a sorții, Ioana și Filip al V-lea au avut doar fiice, astfel încât respectarea Legii Salice a însemnat că dreptul fiicelor lui Filip al V-lea la tron a trebuit să fie cedat fratelui său mai mic, Carol, care a preluat tronul în anul 1322.

O aventură amoroasă care a declanșat un război de un secol

După ce Carol și-a anulat căsătoria cu Blanche, s-a recăsătorit, dar nu a reușit să dea naștere unui fiu. Când Carol al IV-lea a murit în anul 1328, linia masculină directă a dinastiei Capeţiene s-a stins odată cu el.

Vărul lui Carol al IV-lea a urcat pe tronul Franței, dar această revendicare a fost contestată de nimeni altul decât nepotul englez al lui Carol și fiul surorii sale, Isabella, principalul denunțător al aventurii amoroase care a adus dezastrul dinastiei regale.

Pretențiile concurente ale fiului său Edward al III-lea al Angliei și ale vărului său Filip de Valois au condus la Războiul de 100 de ani, ale cărui pagube au fost agravate de Moartea Neagră din anii 1340, devastatoarea pandemie de ciumă bubonică. Istoricul Barbara Tuchman a numit celebra epocă „calamitosul secol al XIV-lea”, în mare parte din cauza evenimentelor din aventura Turnului Nesle.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

mucegai pe mâncare

Ce să faci atunci când găseşti mucegai pe mâncare: recomandările experţilor

0
Ieri ai cumpărat o cutie de zmeură și deja începe să arate puțin…dubios. Dar ar fi o risipă să arunci aceste fructe delicioase, nu-i...
sappho

Sappho, cea mai mare poetă a antichităţii şi prima lesbiană din istorie. A fost...

0
Născută în anul 630 î.Hr. (potrivit altor surse în ultimul sfert al secolului al VII-lea î.Hr.), Sappho (Safo) era originară din orașul Mytilene, insula...
wan hu

Wan Hu, primul astronaut din istorie

0
Călătoriile în spaţiu au devenit o realitate abia la mijlocul sec. al XX-lea, însă au existat oameni care au visat la acest lucru cu...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via