Prima soție și muza lui Pablo Picasso: povestea balerinei Olga Khokhlova

Noutăţi

Olga Khokhlova Picasso s-a născut în data de 17 iunie 1891, în orașul Nezhin, aflat în nordul Ucrainei. Mama ei, Lydia Zinchenko, provenea dintr-o familie de nobili, iar tatăl ei era ofițer rus. Cu trei fii și două fiice, familia bine educată a oferit o bază solidă pentru creșterea micuței Olga.

Olga și-a dorit să devină balerină încă din copilărie, inspirată de o vizită în Franța unde a văzut-o pe scenă pe Madame Shroessont. Revenită acasă, a început să studieze baletul și a fost admisă în compania de balet a lui Serghei Diaghilev.

Pe 18 mai 1917, Olga a dansat în spectacolul „Parade” al companiei Ballets Russes, pentru care Pablo Picasso realizase costumele și decorurile. Așa s-au cunoscut cei doi artiști. Ulterior, Olga a părăsit trupa care urma să plece în turneu în America de Sud și a rămas la Barcelona alături de Picasso.

Pictorul, cu zece ani mai mare decât ea, i-a prezentat-o familiei sale. La început, mama lui Pablo a fost reticentă față de ideea unei căsătorii cu o străină.[sursa]

Olga Khokhlova picasso
Olga Khokhlova şi Pablo Picasso

Olga Khokhlova, muza lui Picasso, dar nu pentru mult timp

În scurt timp, Olga Khokhlova și Pablo Picasso s-au mutat la Paris și s-au căsătorit pe 12 iulie 1918, la Catedrala Ortodoxă Rusă. La ceremonie, Jean Cocteau și Max Jacob au fost martorii lor.

Olga Khokhlova
Olga Khokhlova

Trei ani mai târziu, pe 4 februarie 1921, Olga a născut un băiat pe care l-a numit Paulo. Totuși, relația cu Picasso a început să se deterioreze rapid. De asemenea, şi starea ei de sănătate avea să intre în declin. În vara anului 1922, s-a îmbolnăvit grav în timp ce familia Picasso se afla în stațiunea Dinard. La jumătatea lunii septembrie, a fost transportată de urgență la spitalul din Paris pentru o operație de urgență.

• CITEŞTE ŞI:  Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, şi misterul morţii sale fulgerătoare

Până la sfârșitul verii anului 1923, pasiunea lui Picasso pentru Olga se răcise total, iar Pablo s-a mutat la etajul de deasupra apartamentului său și a început să frecventeze bordelurile din Paris.

În anul 1927, Picasso a început o aventură cu Marie-Thérèse Walter, o tânără de 17 ani. Pablo a continuat să joace rolul de soț și tată obișnuit, dar și-a continuat în secret relația cu noua amantă.

În anul 1930, Picasso a cumpărat un castel situat la o oră de Paris, numit Boisgeloup, unde își petrecea săptămâna cu tânăra amantă, iar Olga îl vizita în weekenduri. Olga devenise obsesiv de geloasă și suspicioasă în această perioadă.

Marie-Thérèse Walter, amanta în vârstă de 17 ani a lui Pablo Picasso

Abia în anul 1935, Olga a aflat despre relația extraconjugală a soțului ei, când o prietenă i-a spus că Marie-Thérèse era însărcinată.

Imediat după aflarea veștii, Olga și-a luat fiul, pe Paulo, și s-a mutat în sudul Franței, unde a depus actele de divorț. Picasso a refuzat să împartă averea în mod egal, așa cum prevedea legislația franceză, și în aceste condiții, Olga a decis să nu finalizeze divorțul, rămânând astfel căsătorită legal cu el pentru tot restul vieții sale.

Sfârşitul Olgăi

Olga Khokhlova s-a îmbolnăvit de cancer și a murit la Cannes, în Franța, pe 11 februarie 1955, la vârsta de 63 de ani.

Atât Marie-Thèrése Walter, precum și cea de-a doua sa soție a lui Pablo, Jacqueline Roque au sfârşit prin a-şi lua singure vieţile.

Paulo, singurul fiu legitim al lui Picasso, a lucrat o perioadă ca șofer pentru tatăl său. A fost căsătorit cu Emilienne Lotte, de care a divorțat în anul 1953. Cuplul a avut doi copii: Marina şi Pablito. Acesta din urmă s-a sinucis la 24 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Imhotep, arhitectul care a construit prima piramidă din istorie în urmă cu 4.700 de ani: piramida faraonului Djoser

Ulterior, Paulo s-a căsătorit cu Christiane Paullin, iar fiul lor, Bernard Ruiz-Picasso, scriitor și om de afaceri, a fondat împreună cu mama sa Muzeul Picasso din Malaga.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Mihailo Tolotos, omul care nu a văzut în toată viaţa sa o femeie

3
Mihailo Tolotos s-a născut în anul 1856, în Grecia, şi a trăit până la venerabila vârstă de 82 de ani. Este considerat a fi...
muntele de pietate

Muntele de Pietate. Cum a devenit o organizaţie de caritate baza unei afaceri monstruoase:...

0
În anul 1450, Barnaba Manassei, un călugăr franciscan, a inițiat mișcarea Monte di Pietà (Muntele de Pietate) în Perugia, Italia. Aceasta oferea asistență financiară...
pitagora a fost un geniu

Pitagora a fost un geniu, dar s-a înşelat în privinţa unui lucru

0
Cunoscut astăzi mai ales pentru teorema despre triunghiurile dreptunghice, filosoful grec Pitagora a încercat să folosească matematica pentru a înțelege frumusețea muzicii. Pitagora a...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via