Prinţii din Turn: povestea tulburătoare a fraţilor închişi în Turnul Londrei

3 min


5
5 puncte

Eduard al V-lea, moştenitorul tronului Angliei, şi fratele său, Richard, duce de York, au rămas cunoscuţi în istorie ca „Prinţii din Turn”. Au fost numiţi astfel deoarece, în timpul Războiului Rozelor, au fost închişi în Turnul Londrei, după moartea tatălui lor, pentru a nu ajunge pe tron.

Războiul celor două Roze a reprezentat o perioadă de instabilitate politică și de război civil, care a avut loc în Anglia între anii 1455 și 1487. În timpul acestui război, două facțiuni rivale, Casa de Lancaster și Casa de York, s-au luptat pentru preluarea puterii. Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. 

Revenirea pe tron a regelui Eduard al IV-lea a dus, conform istoricilor, la sfârşitul Războiului Rozelor. Pacea nu a mai fost tulburată pe toată durată domniei lui Eduard al IV-lea. Acesta a murit, însă, în mod neașteptat, în anul 1483, iar dezordinile dinastice au reizbucnit.

În momentul morții premature a regelui, moștenitorul tronului, Eduard al V-lea, avea numai 12 ani. Fratele său mai mic, Richard, avea numai 9 ani. Unchiul lor patern, Richard, duce de Gloucester, a fost numit Lord Protector al Angliei, în urma dispoziţiei testamentare a defunctului rege. Aşadar, acesta urma să-i ghideze pe cei doi urmaşi ai regelui în vederea preluării puterii.

prinţii din turn
Fraţii din Turn, prinţii Eduard al V-lea şi fratele său mai mic, Richard

Prinţii din Turn, închiderea celor doi fraţi în Turnul Londrei

Ducele de Gloucester a devenit conducătorul de facto al regatului, iar această poziţie l-a încântat. În minte i-a venit un plan diabolic. Odată ce prinţii moştenitori erau eliminaţi de la succesiune, calea spre tron era deschisă.

Cei doi fraţi, cunoscuţi ca „Prinții din Turn”, au fost închişi în Turnul Londrei, pentru a locui în „apartamentele” lor private. Aceştia au fost văzuţi din ce în ce mai rar, până când au dispărut complet, în condiţii misterioase.

Susţinătorii Casei de Lancaster au protestat pentru eliberarea prinţilor, dar fără succes. Nu se cunoaşte data exactă a încarcerării lor, însă se presupune că a avut loc în jurul datei de 16 iunie 1483.

De asemenea, nu se știe nici cât timp au petrecut prinții în Turnul Londrei. Conform unor surse, ar fi fost ținuți acolo pentru câteva luni, în timp ce altele sugerează că ar fi fost ținuți prizonieri timp de doi ani. În orice caz, în august 1483, Ducele de Gloucester a preluat tronul, sub numele de Richard al III-lea, iar prinții au dispărut fără urmă.

Este posibil ca cei doi frați să fi fost uciși în Turnul Londrei sau să fi fost transferați la altă închisoare sau locație secretă. Cert este că prinţii nu au mai fost văzuţi vreodată în viaţă.[sursa]

Teorii privind moartea prinţilor

În data de 17 iulie 1674, în timp ce se efectuau lucrări de renovare la Turnul Londrei, muncitorii au descoperit o cutie de lemn cu o inscripție care indica faptul că ar conține rămășițele a doi copii. Cutia se afla în interiorul unui zid, la o adâncime de aproximativ 3 metri. Descoperirea a stârnit multă curiozitate și a fost imediat raportată autorităților.

La scurt timp după descoperire, cutia a fost deschisă și s-au găsit în interior oasele a două schelete mici, care au fost identificate ulterior ca fiind ale celor doi prinți, Edward al V-lea și Richard, Duce de York. În ciuda faptului că trecuseră mai mult de 190 de ani de la dispariția lor, oasele erau relativ bine conservate și nu aveau semne evidente de vătămare. Însă acestea nu au fost singurele rămăşiţe de copil descoperite de-a lungul timpului în Turnul Londrei.

Alte teorii arată că cei doi prinţi ar fi supraviețuit și ar fi trăit în anonimat, sub protecția altor familii nobiliare.

Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să ateste soarta lor, ceea ce a dus la speculații și teorii ale conspirației de-a lungul secolelor.

Expresia „Prinții din Turn” a devenit cunoscut în literatura și cultura populară, fiind prezentă în diverse opere literare, cea mai cunoscută fiind celebra piesă „Richard III”, de William Shakespeare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

4 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  1. Richard al III -lea n-avea nici un interes să -si asasineze nepoții, erau nelegitimi și n-aveau nici o șansă să moștenească tronul din două motive: tatăl lor, Edward al IV-lea a fost un bastard făcut de soția ducelui de York cu un arcaș din garda personală,in timp ce soțul ei lupta în Franța, în timpul războiului de 100 de ani.Faptul era notoriu, fratele lui, George, duce de Clarencea fost condamnat la moarte și înecat într-un butoi de vin, contestându-l pe Edward al IV-LEA ca rege legitim.Si nici căsătoria lui Edward al IV-lea cu Elisabeta nu a fost legală, omul era bigam, fusese căsătorit în prealabil, și nu divorțase de prima nevastă.Prin urmare , cei doi prinți n-aveau nici un drept legitim la tronul Angliei…

  2. Ca sa știți și voi. Eduard IV era din casa de York, nu Lancaster. Cel care a devenit Henric al VII, după ce l-a omorât pe Richard III, a fost din casa Lancaster.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide