Sandale militare romane vechi de 2.000 de ani, cu cuie pentru tracțiune, descoperite de arheologi în Germania

Noutăţi

Arheologii au folosit raze X pentru a analiza rămășițele unei perechi de sandale militare romane descoperite lângă un fort roman din regiunea Bavaria, Germania.

Cercetătorii au descoperit rămășițele unei perechi de sandale militare romane vechi de 2.000 de ani în apropierea unui vechi fort militar, iar analizele au confirmat presupunerile arheologilor.

Arheologii au dezgropat încălțămintea de tip militar în timp ce efectuau săpături la o așezare civilă de la periferia unui fort militar roman de lângă Oberstimm, un oraș din landul Bavaria. Așezarea ar fi fost ocupată cândva între anii 60 și 130 d.Hr., potrivit unei declarații traduse a Oficiului de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor (BLfD).

Din pantoful de piele, pe care cercetătorii l-au analizat cu ajutorul razelor X, au rămas doar talpa și câteva „cuie bine conservate”.[sursa]

Sandale militare romane
Replică a perechii de sandale militare romane
Sandale militare romane
Cum arăta perechea de sandale militare romane descoperită de arheologi

Sandale militare romane, vechi de 2.000 de ani

Razele X au arătat că pantoful era o caliga, adică o sanda rezistentă, ce avea aplicate cuie de aderenţă pe talbă, care făcea parte din uniforma soldaților legionari și auxiliari romani.

Pantoful ar fi fost purtat în timp ce persoana care a purtat încălţămintea mărșăluia, cuiele asigurând tracțiunea. Aceste caligae protejau împotriva bășicilor și a unor afecțiuni specifice, potrivit Muzeului Trimontium din Scoția. Cel de-al treilea împărat roman, supranumit Caligula, care se traduce prin „cizma mică”, și-a primit porecla în copilărie de la soldații tatălui său.

Cu toate acestea, armata romană a început să treacă de la purtarea acestor sandale până la sfârșitul secolului I d.Hr., potrivit muzeului. În acel moment, soldații romani aveau tendința de a purta cizme închise cunoscute sub numele de calcei.

„Așa-numitele calcei erau purtate în principal de soldații romani în timpul Imperiului Roman. Descoperirea arată clar că practicile, stilul de viață și îmbrăcămintea pe care romanii le-au adus cu ei în Bavaria au fost adoptate de populația locală.”, a declarat Amira Adaileh, consultant la BLfD.

• CITEŞTE ŞI:  Badea Cârţan, ţăranul care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania

În plus față de sandale, arheologii au găsit resturi alimentare, ceramică, o seceră și „componente de costume” la locul așezării, potrivit declarației.[sursa]

„Descoperirile surpriză precum talpa de pantof de la Oberstimm clarifică din nou și din nou faptul că informații valoroase sunt colectate chiar și după finalizarea săpăturilor arheologice.”, a declarat Mathias Pfeil, curator general la BLfD, într-o declarație.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

roxelana

Roxelana, sclava care a condus Imperiul Otoman, după căsătoria cu Suleiman Magnificul

0
Roxelana, pe numele său Alexandra Anastasia Lisowska, cunoscută sub titlul turcesc de Haseki Hürrem Sultan, a fost concubina, apoi soția sultanului Suleiman Magnificul. Hürrem...
Marguerite Steinheil

Marguerite Steinheil, amanta care a ucis un preşedinte, în timp ce făceau dragoste

0
Marguerite Steinheil, născută Marguerite Japy, în data de 16 aprilie 1869, în Beaucourt, Franța, a fost o femeie controversată și enigmatică, devenită faimoasă în...
rata natalităţii se prăbuşeşte

Rata natalității se prăbușește în majoritatea țărilor, iar lumea se va schimba radical. Care...

0
Rata natalității se prăbușește în majoritatea țărilor, deşi, în mod paradoxal, numărul total al populaţiei globale este în continuă creştere. Natalitatea este frecvența nașterilor de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via