Sfârşitul cumplit al împărătesei Octavia, sora şi soţia lui Nero, la ordinul acestuia, în urma unor acuzaţii false

Noutăţi

Claudia Octavia s-a născut în anul 40 d.Hr. la Roma, fiind singura fiică a împăratului Claudius din cel de-al treilea său mariaj cu verișoara sa, Valeria Messalina. Fetița a fost botezată după străbunica sa, Octavia cea Tânără, sora împăratului Augustus.

Încă din copilărie, tatăl său a promis-o de soție viitorului pretor, Lucius Junius Silanus Torquatus, care provenea din rândul descendenților lui Octavian Augustus.

Mama sa, Valeria Messalina, a fost executată în anul 48 d.Hr., fiind implicată într-o conspirație pentru uciderea propriului ei tată. După acest tragic eveniment, Claudius s-a căsătorit cu nepoata sa, Agrippina cea Tânără, care avea deja un fiu, viitorul împărat Nero, din prima ei căsătorie.

Agrippina, noua mamă vitregă, a pus capăt logodnei dintre Octavia și Lucius Silanus și l-a convins pe Claudius să-l adopte pe Nero ca fiu și moștenitor al său. În același timp, ea a aranjat căsătoria Octaviei cu Nero, eveniment care a avut loc pe 9 iunie 53 d.Hr.

împărăteasa octavia
Împărăteasa Octavia

Împărăteasa Octavia, adorată de popor, dar distrusă de soţul său

Claudius a murit pe 13 octombrie 54 d.Hr., iar Nero a urcat pe tron, fiind suspectat că a fost implicat în otrăvirea fratelui Octaviei, Britannicus, la începutul anului 55 d.Hr. Acesta din urmă era moştenitorul de drept al tronului.

Istoricul Tacitus menționează că de la acea dată, Octavia a devenit extrem de nefericită, dar a învățat să-și ascundă sentimentele față de soțul ei, care era în același timp și fratele ei vitreg. Tânăra a fost prinsă în lupta pentru putere dintre Nero și Agrippina, care s-a încheiat în martie 59 d.Hr., când Nero și-a ucis mama.

• CITEŞTE ŞI:  Talaat Paşa, un dictator diabolic, care a pus la cale Genocidul Armean

Împărăteasa Octavia era iubită de poporul roman și era considerată „o soție aristocratică și virtuoasă”, dar mariajul ei cu Nero a fost un dezastru. Nero s-a plictisit repede de ea și a încercat chiar să o stranguleze. De-a lungul timpului, el a avut mai multe aventuri cu diverse femei, printre care Claudia Acte și Poppaea Sabina, aceasta din urmă având în prealabil două căsătorii.

Când Poppaea a rămas însărcinată, Nero a divorțat de Octavia, pretinzând că era infertilă deoarece nu reușise să aibă niciun moștenitor după opt ani de căsătorie. Controversatul împărat s-a căsătorit cu Poppaea la doar 12 zile după divorț.

Cumplitul sfârşit al împărătesei Octavia

Nero i-a cerut lui Anicetus, aliatul său în asasinarea Agripinei, să mărturisească un fals adulter comis cu împărăteasa Octavia, oferindu-i posibilitatea de a alege între o recompensă și o viață confortabilă în exil sau moartea. Anicetus i-a oferit lui Nero mărturisirea falsă pe care acesta o dorea și a fost exilat în Sardinia, unde a murit în cele din urmă din cauze naturale.

Nero a exilat-o apoi pe Octavia în insula Pandateria (Ventotene de astăzi), acuzând-o de adulter și ordonând slujitoarelor să o bată crunt. Deşi acuzaţia iniţială pentru divorţ era infertilitatea, acum Nero susţinea că Octavia îşi ascunsese adulterul cu un avort.

Gestul lui Nero a fost extrem de nepopular. Cetățenii Romei au protestat mărșăluind pe străzi cu statuia Octaviei împodobită cu flori, cerând întoarcerea ei. Poppaea a cerut un tratament mai aspru pentru Octavia, susținând că protestatarii erau doar clienții și servitorii Octaviei și nu reprezentau cu adevărat ceea ce gândea populația romană.

Înfricoșat de revolta populară, împăratul părea că va ceda și era aproape să accepte să se recăsătorească cu Octavia, dar, într-un moment de furie, a semnat sentința ei de condamnare la moarte.

• CITEŞTE ŞI:  O nouă hartă care cuprinde jumătate din Universul cunoscut strălucește cu energie cosmică

Câteva zile mai târziu, pe 8 iunie 62, Octavia, care avea doar 22 de ani, a fost legată și i s-au tăiat venele, într-un ritual tradițional roman de sinucidere, fiind apoi sufocată într-o baie cu aburi foarte fierbinți. Capul împărătesei exilate a fost tăiat și trimis Poppeaei, noua soție a împăratului. Moartea tragică a blândeții Octaviei a întristat mult locuitorii Romei.

Acţiunile nefireşti şi sfârşitul lui Nero

În anul 63, Poppaea i-a născut lui Nero o fiică, dar copila a murit după doar 4 luni. Un an mai târziu, într-un acces de mânie, Nero și-a omorât soția care era însărcinată pentru a doua oară, lovind-o cu picioarele în abdomen.

Ulterior, împăratul s-a căsătorit cu Statilia Messalina, însă apoi a început o relație amoroasă cu un băiat numit Sporus, un fost sclav, care semăna fizic cu Poppaea. A ordonat ca tânărul să fie castrat și îmbrăcat în veșminte femeiești, apoi s-a căsătorit cu el și l-a prezentat la ceremoniile oficiale ca împărăteasă a Romei.

Nero, sângerosul împărat roman avea să-şi ia propria viaţă la 6 ani de la moartea Octaviei, în data de 9 iunie 68, la vârsta de 30 de ani, după ce pierduse puterea și sprijinul supușilor săi. Sporus, tânărul pe care îl castrase, a fost supus oprobiului public și a sfârșit şi el prin a-şi curma singur viaţa.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

frank sinatra

Frank Sinatra – salvat la naştere de bunica lui, după ce medicul l-a lăsat...

0
Frank Sinatra s-a născut la data de 12 decembrie 1915, în Hoboken, New Jersey. Povestea sa de viaţă este una impresionantă. Cumpăna pe care a...
veveriță din Epoca de Gheață

Un ghem de blană înghețată se dovedește a fi o veveriță din Epoca de...

0
Nu vă lăsați înșelaţi de această minge de blană modestă. În realitate, sunt rămășițele mumificate ale unei veverițe de pământ arctice vechi de 30.000...
umbrele de la hiroshima

Ce sunt umbrele de la Hiroshima? Povestea macabră a siluetelor de pe asfalt şi...

0
Umbrele de la Hiroshima reprezintă amintiri sinistre ale uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria omenirii. După detonarea celor două bombe nucleare deasupra orașelor...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via