Statuia lui Lenin de la Polul Sud

2 min


3
3 puncte

Statuia lui Lenin de la Polul Sud a fost o sculptură realizată în bronz, instalată în anul 1958 de către o expediție sovietică în Antarctica. Aceasta a fost prima statuie instalată pe „continentul îngheţat”.

Statuia se afla la „Polul Inaccesibilității”, o regiune extrem de izolată din Antarctica. Acest loc este numit pol de inaccesibilitate deoarece este cel mai îndepărtat punct de pe continentul antarctic și, prin urmare, este mult mai dificil de atins decât polul geografic. Atingerea acestui loc a reprezentat un obiectiv explicit al celei de-a treia expediții antarctice sovietice la Polul Sud.

statuia lui lenin de la polul sud
Statuia lui Lenin de la Polul Sud a fost montată în faţa staţiei de cercetare, care se află îngropată sub zăpadă

Statuia lui Lenin de la Polul Sud, instalată în faţa unei staţii de cercetare

Între anii 1957-1958, a avut loc un aşa-zis schimb ştiinţific între Est și Vest. În realitate, însă, a fost doar o altă ocazie pentru SUA și Rusia să se confrunte în cadrul Războiului Rece. Cu doar câteva luni înainte de montarea statuii lui Lenin, americanii au înființat stația Amundsen-Scott la Polul Sud.

Ruşii au decis să răspundă prin faptul că vor fi primii care vor ajunge la polul sudic al inaccesibilității, cel mai îndepărtat punct al Antarcticii, unde aveau să construiască o stație de cercetare. Astfel, o echipă sovietică formată din 18 membri a pornit în cadrul acestei expediţii.

statuia lui lenin de la polul sud

Echipa sovietică a reuşit să construiască un mic centru de cercetare, care includea o cabană, două turnuri de radio, o mică stație meteorologică. Bineînţeles, în faţa staţiei a fost montată statuia lui Lenin. 

• CITEŞTE ŞI:  O galaxie misterioasă era deja moartă pe când Universul era tânăr. Care este cauza acestui mister

Bustul lui Lenin avea o înălțime de aproximativ 3,5 metri și a fost amplasată în fața stației sovietice de cercetare Vostok. Aceasta se află la aproximativ 1.300 km de Polul Sud. Sculptura a fost creată de către sculptorul sovietic Nikolai Tomsky. A fost amplasată acolo pentru a simboliza prezența sovietică în Antarctica și puterea Uniunii Sovietice.

O controversă privind materialele din care a fost realizată statuia

Există o oarecare controversă în ceea ce priveşte materialele utilizate pentru statuia lui Lenin de la Polul Sud. Unele surse indică faptul că statuia originală a fost realizată din bronz, în timp ce altele sugerează că a fost creată o replică din plastic în același scop.

Cu toate acestea, majoritatea surselor sugerează că statuia originală a fost într-adevăr realizată din bronz, așa cum era obișnuit pentru statuile și monumentele publice din timpul erei sovietice. Confuzia cu privire la o replică din plastic ar putea fi rezultatul rapoartelor despre o statuie similară a lui Lenin, care a fost instalată la stația Mirny din Antarctica. Aceasta era o statuie de dimensiuni mai mici, realizată din plastic.

În anul 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, autoritățile ruse au decis să demonteze statuia și să o mute în Rusia. Acolo putea fi expusă într-un muzeu. Cu toate acestea, întrucât transportul statuii era oarecum dificil și costisitor, autoritățile au decis să o lase în Antarctica. În cele din urmă, în anul 2020, statuia lui Lenin de la Polul Sud a fost demontată și transportată înapoi în Rusia.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via