Test de cultură generală: Care este cel mai puternic animal din lume?

Noutăţi

Există o creatură care poate muta mai mult de 1.000 de ori greutatea sa corporală, dar nu este nici elefantul şi nici balena albastră. Aşadar, care este cel mai puternic animal din lume?

Creierul poate fi secretul succesului omenirii ca specie, dar în lumea animalelor nu există nimic mai sexy decât forța brută. În multe cazuri, doar cele mai puternice specimene au șansa de a se împerechea, ceea ce face ca mușchii să fie o caracteristică esențială. Dar care creaturi sunt mai puternice decât boul proverbial?

Cel mai puternic animal din lume

De la lei la urși polari, există o mulțime de animale cu o reputație de forță și robustețe, deși este greu de evaluat exact cât de puternic poate fi un anumit specimen. S-a raportat, de exemplu, că urșii grizzly ar putea avea de fapt mai multă forță decât verii lor arctici, însă nimeni nu știe cu siguranță câtă greutate poate muta fiecare specie.

Într-o serie de experimente pentru un documentar National Geographic, cercetătorii au descoperit că un urs grizzly poate arunca un tomberon de 315 kilograme „ca o minge de plajă” și au estimat că un adult mediu are forța corespondentă unui număr cuprins între 2,5 și 5 oameni.[sursa]

cel mai puternic animal din lume
Titlul pentru cel mai puternic animal din lume este unul cotnestat

Cu toate acestea, cercetătorii nu au apucat niciodată să vadă ursul în acțiune atunci când era furios, dar bănuiesc că, atunci când este suficient de iritat, animalul poate exercita probabil o forță mult mai mare decât aceasta. (Să ne imaginăm doar firavele iubite furioase)

Gorilele Silverback, între timp, sunt considerate a fi mai puternice decât orice urs de pe planetă. Datorită brațelor lor incredibil de puternice, pe care le folosesc pentru a merge, a se cățăra și a se balansa, uriașele maimuțe sunt capabile să ridice o greutate de 800 de kilograme.

• CITEŞTE ŞI:  Mini-modele de creier uman embrionar și de măduva spinării au fost cultivate în laborator de oamenii de ştiinţă

Cu toate acestea, cel mai puternic animal din lume este elefantul de tufiș african, despre care se spune că este capabil să transporte până la 9.000 de kilograme. Folosind doar trompa, proboscidele colosale pot ridica mașini și doborî copaci, folosindu-se de cei peste 40.000 de mușchi și tendoane din apendicele căzut.

Surprinzător, elefantul african este chiar mai puternic decât balena albastră, cel mai mare animal care a trăit vreodată. Analizând masa și dimensiunea mușchilor a 22 de specii diferite de cetacee, cercetătorii au calculat că balena gargantuescă poate exercita o forță de aproximativ 6.300 de kilograme, lăsând elefantul drept campion incontestabil atât pe uscat, cât și pe mare.

Mărimea nu contează

Deși uriașul elefant de tufiș african poate să ridice mai mult decât orice alt animal, acesta poate deplasa doar o dată și jumătate greutatea sa corporală. În acest sens, este de fapt destul de mic în comparație cu anumite insecte.

De exemplu, o specie de gândaci de bălegar numită scarabeu taurus poate trage de 1.141 de ori greutatea propriului corp, ceea ce îl face cel mai puternic animal din lume dacă raportăm forţa la propria greutate. Alte creaturi micuțe cu o forță excepțională în raport cu greutatea lor corporală includ furnicile tăietoare de frunze și gândacii rinocer, ambele fiind asistate de un exoschelet remarcabil de rezistent.[sursa]

Din fericire, aceste insecte extrem de puternice sunt doar o fracțiune din dimensiunea unui elefant. Se estimează că un scarabeu taurus de mărimea unui om ar fi capabil să ridice șase autobuze cu două etaje, ceea ce i-ar face destul de greu de stăpânit, chiar și cu inteligența noastră de tocilari.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Camera secretă a lui Michelangelo

Camera secretă a lui Michelangelo: schiţele misterioase găsite sub capela de Medici din Florenţa

0
Camera secretă a lui Michelangelo a fost descoperită la peste 400 de ani de la moartea sa, iar schiţele din interior continuă să fascineze...
cât de veche este apa de pe pământ

Cât de veche este apa de pe Pământ şi care este originea sa. Deşi...

0
Fără mâncare, oamenii pot rezista o perioadă îndelungată, însă atunci când organismul este privat de apă, lucrurile se schimbă. Un lucru este cert, toate...
kojak

Poliţistul Kojak, celebrul personaj interpretat de actorul Telly Savalas

0
Celebrul poliţist Kojak a fascinat publicul din întreaga lume în anii '70, serialul fiind apreciat foarte mult şi în România. Actorul care l-a interpretat pe...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via