Top 10 cele mai mari dezastre ecologice din lume

Noutăţi

Spre deosebire de dezastrele naturale, dezastrele ecologice sunt cauzate, direct sau indirect, de către om.

Cele mai mari dezastre ecologice, care au luat mii de vieţi şi au nenorocit sute de mii de oameni, ar fi putut fi evitate într-un fel sau altul.

Fie că vorbim despre poluare, incendii sau explozii nucleare, aceste dezastre ecologice au fost provocate din cauza banilor sau din dorinţa nebună a unor oameni de a deţine puterea.

Oricum ar fi, cei care au avut cel mai mult de suferit au fost oamenii simpli, care nu au avut nimic de câştigat.

În această listă sunt enumerate 10 dezastre ecologice care au produs pagube însemnate şi care au luat mii de vieţi.


Top 10 cele mai mari dezastre ecologice din lume


#10. Bhopal

Pe 2 decembrie 1984, la miezul nopţii, un accident la uzina de pesticide Union Carbide din Bhopal, India, a dus la eliminarea în aer a 45 de tone de izocianat de metil otrăvitor. Mii de oameni au murit în câteva ore.

Alte mii au murit în următoarele luni, fiind înregistrate 15.000 de victime. În total, jumătate de milion de oameni au fost afectaţi într-un fel sau altul. Cei care au supravieţuit au orbit, au avut probleme la organe şi alte boli îngrozitoare.

Un număr mare, şocant, de copii s-au născut cu malformaţii. În 1989, Union Carbide a plătit 500 de milioane de dolari victimelor, o sumă insuficientă pentru consecinţele dezastrului.

Bhopal este cea mai mare catastrofă industrială care a avut loc vreodată.

#9. Golful Persic

dezastru golful persic

Saddam Hussein ştia că războiul s-a terminat. Nu putea să aibă Kuweitul şi nici nu vroia să beneficieze alţii de pe urma bogăţiilor sale.

Aşa că, în timp ce Războiul din Golful Persic din 1991 se încheia, Saddam a incediat peste 600 de puţuri de petrol.

• CITEŞTE ŞI:  25 de curiozităţi despre corbi. Chiar sunt atât de inteligente aceste păsări?

Flăcările au ars timp de câteva luni. Golful era învelit într-un fum toxic.

Au început să cadă ploi negre. S-au creat lacuri de petrol. Vitele şi animalele au murit din cauza aerului combinat cu petrol.

#8. Canalul Love

poluare canalul love

În 1978, Canalul Love, situat lângă Cascada Niagara, în nordul statului New York, avea câteva sute de case liniştite şi o şcoală.

Se întâmpla ca acestea să stea deasupra a 21.000 de tone de deşeuri toxice industriale care fuseseră îngropate în anii ‘ 40 şi ’50 de o companie locală.

Pe parcursul anilor, deşeurile au început să iasă la suprafaţă în curţile oamenilor şi în pivniţe.

În 1978, Canalul Love a devenit un oraş-fantomă după ce toţi locuitorii au fost evacuaţi din cauza dezastrului ecologic.

#7. Exxon

poluare exxon

În noaptea din 24 martie 1989, vasul petrolier Exxon Valdez s-a scufundat în reciful Bligh, aflat în apele imaculate ale strâmtorii Prince William din Alaska.

40 de milioane de litri de petrol s-au scurs în ocean şi s-au întins peste 800 de km.

Sute de mii de păsări, peşti, foci, vidre şi alte animale au murit, în ciuda mobilizării a peste 11.000 de oameni şi 1.000 de bărci.

Exxon Valdez este considerat cel mai mare dezastru ecologic produs de oameni, în SUA, însă deversările actuale de petrol din golful Mexic ar putea fi mai grave.

#6. Tokaimura

tokaimura dezastru ecologic

Pe 30 septembrie 1999, cel mai grav accident nuclear al Japoniei a avut loc într-o centrală din nord-estul Tokyo.

Trei lucrători al centralei din Tokaimura au amestecat greşit o soluţie de uraniu.

O flacără albastră a pornit dezastrul.

Doi muncitori au murit şi sute de oameni au fost expuşi radiaţiilor.

#5. Marea Aral

marea aral dezastre ecologice

În aprilie 2010, secretarul ONU Ban Ki-Moon a călătorit în Asia Centrală, unde a găsit un cimitir de nave ruginite în mijlocul unui deşert care se întindea pe zeci de kilometri, în toate direcţiile.

• CITEŞTE ŞI:  Neanderthalienii prindeau și găteau crabi în urmă cu 90.000 de ani

Acolo a fost Marea Aral, odată al patrulea lac de pe Pământ.

Situat între Uzbekistan şi Kazakhstan, Aral era mare cât Irlanda.

Din anii ’60 însă, când Uniunea Sovietică a început irigaţii masive şi a redirecţionat sursa lui de apă în alte zone, Aral s-a micşorat cu 90%.

Ceea ce era odată un lac plin de viaţă, a ajuns acum un deşert care produce furtuni de nisip şi de sare care omoară toate plantele şi are efecte negative asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor.

#4. Seveso

poluare seveso

Pe 10 iulie 1976, o explozie la o uzină chimică din nordul Italiei a împrăştiat un nor gros de dioxină care s-a aşezat pe oraşul Seveso.

Revista Time povesteşte cum un fermier a văzut coada pisicii căzând, iar după două zile rămăsese doar scheletul din ea. După patru zile au început să se îmbolnăvească oamenii, mai ales de o boală oribilă de piele.

Oraşul a fost evacuat. Acum este însă din nou locuit, iar un parc imens stă pe două tancuri gigantice pline de rămăşiţele animalelor măcelărite, fabricii şi solului contaminat atunci.

#3. Minamata

Ani de zile locuitorii oraşului Minamata din Japonia au observat un comportament ciudat la animale, mai ales la pisicile de casă. Felinele aveau convulsii bruşte şi câteodată se aruncau în mare.

Oamenii o numeau boala „pisicii dansatoare”.

În 1956, primul om bolnav de ceea ce a devenit boala Minamata a fost identificat. Simptomele includeau convulsii, vorbire îngreunată, pierderea funcţiilor motorii şi mişcări incontrolabile ale membrelor.

După trei ani, o investigaţie a conchis că boala era rezultatul unei otrăviri industriale ale Golfului Minamata de către compania Chisso. Producătorul de plastic arunca deşeurile în apă, contaminând-o cu cantităţi importante de mercur şi de metale grele, care au intrat în peştii consumaţi de oameni.

• CITEŞTE ŞI:  Un asteroid potențial periculos trece suficient de aproape de Pământ pentru a-l vedea: 2013 NK4

Mii de locuitori au fost afectaţi de această boală şi au murit.

#2. Fukushima

dezastre ecologice fukushima

Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care constă din 4 reactoare nucleare, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proporții.

Drept urmare populația locală din perimetrul de 30 de km în jurul centralei (care nu era încă evacuată) a fost avizată să rămână în locuințe, pentru a nu se expune direct (este vorba de aparatul respirator) radioactivității crescute.

După explozia de la reactorul 2 s-a anunțat un incendiu la reactorul 4 (care la cutremur era în revizie).

De la acesta provine acum creștere puternică a radioactivității direct în atmosferă.

La 12 aprilie 2011 autoritățile japoneze au mărit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 5 la nivelul 7, nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare.

Nivelul 7 a fost și nivelul declarat la accidentul nuclear de la Cernobîl.

#1. Cernobîl

dezastre ecologice cernobîl

Cel mai înfiorător dezastru nuclear din istorie, cauzat de o centrală şi probabil unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie.

Pe 26 aprilie 1986 unul dintre reactoarele centralei de la Cernobîl, din Ucraina a explodat.

O cantitate enormă de radiaţii a fost trimisă în atmosferă, mai mare decât cea emisă de bombele de la Hiroshima şi de la Nagasaki. Radiaţiile au mers către întreaga Europă.

De atunci, mii de copii au fost diagnosticaţi cu cancer de tiroidă şi peste 30 de km din jurul centralei sunt încă închişi. Reactorul nr.4 a fost sigilat într-un sarcofag enorm, care a început însă să se fisureze.

Centrala a fost complet închisă în anul 2000, dar peste 4.000 de oameni încă mai lucrează la ea, pentru întreţinere.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

amprente digitale

De ce până și gemenii identici au amprente digitale diferite. Nu există 2 oameni...

0
Atunci când vorbim despre amprente digitale, trebuie să ştim cel mai important lucru: acestea sunt unice pentru ficare om, chiar şi în cazul gemenilor...
femeile au ajuns să dețină poziții de putere în Europa, în ceea ce am numit Urzeala Reginelor.

Urzeala Reginelor: vremea în care femeile conduceau Europa în epoca Renașterii

0
Timp de mai bine de 100 de ani de la sfârșitul secolului al XV-lea, femeile au ajuns să dețină poziții de putere în Europa,...
avocatul diavolului

Avocatul Diavolului: ce rol avea în cadrul Bisericii şi ce înseamnă expresia în ziua...

0
"Avocatul Diavolului" este o expresie des întâlnită în ziua de astăzi, însă originile sale sunt vechi de câteva secole, reprezentând o poziţie care a...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via