Cercetătorii au distrus 99% din celulele canceroase în laborator cu ajutorul unor molecule care vibrează

Noutăţi

Oamenii de știință au descoperit o nouă modalitate de a distruge celulele canceroase prin folosirea unor molecule care vibrează. Stimularea moleculelor de aminocianină cu lumină din spectrul aproape-infraroșu le-a determinat să vibreze în sincron, suficient pentru a sparge membranele celulelor canceroase.

Moleculele de aminocianină sunt deja folosite în bioimagistică drept coloranți sintetici. Utilizate în mod obișnuit în doze mici pentru detectarea cancerului, acestea rămân stabile în apă și se atașează eficient de suprafața celulelor.

Echipa de cercetare de la Universitatea Rice, Universitatea Texas A&M și Universitatea din Texas (SUA) susține că această nouă abordare reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de alt tip de aparat molecular anterior dezvoltat pentru distrugerea cancerului, denumit motor de tip Feringa, care, de asemenea, putea sparge structurile celulelor problematice.[sursa]

molecule care vibrează

Niște molecule care vibrează ar putea distruge cancerul

„Este o întreagă nouă generație de aparate moleculare pe care le numim ciocane moleculare.”, spune chimistul James Tour, de la Universitatea Rice.

„Aceste molecule care vibrează sunt de peste un milion de ori mai rapide în mișcarea lor mecanică decât fostele motoare de tip Feringa, și pot fi activate cu lumină aproape infraroșie în loc de lumină vizibilă.”, continuă James Tour.

Cum funcționează mecanismul de vibrații. (Ciceron Ayala-Orozco et al., Nature Chemistry, 2023) | Sursa foto: sciencealert.com

Utilizarea luminii aproape infraroșii este importantă pentru că le permite oamenilor de știință să pătrundă mai adânc în corp. Cancerul din oase și din organe ar putea fi astfel tratat fără a fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a ajunge la creșterea cancerului.

În testele pe celule canceroase cultivate în laborator, metoda ciocanului molecular a avut un procentaj de succes de 99% în distrugerea celulelor. Abordarea a fost testată și pe șoareci cu tumori de melanom, iar jumătate dintre animale au scăpat de cancer.

• CITEŞTE ŞI:  Descoperirea rară a unui fragment de dodecaedru roman adânceşte misterul arheologic: nu se ştie la ce erau folosite

Structura și proprietățile chimice ale moleculelor de aminocianină fac ca acestea să rămână în sincron cu stimulul potrivit, cum ar fi lumina aproape infraroșie. Când sunt în mișcare, electronii din interiorul moleculelor formează ceea ce se numește plasmon, o entitate care vibrează colectiv și conduce mișcarea pe întreaga moleculă.

O tehnică ce lasă cancerul fără apărare

„Ceea ce trebuie evidențiat este că am descoperit o altă explicație despre cum pot funcționa aceste molecule care vibrează.”, spune chimistul Ciceron Ayala-Orozco, de la Universitatea Rice.

„Aceasta este prima dată când un plasmon molecular este utilizat în acest fel pentru a excita întreaga moleculă și pentru a produce de fapt o acțiune mecanică folosită pentru a atinge un obiectiv specific, în acest caz, ruperea membranei celulelor canceroase.”, mai declară chimistul.

Plasmonii au un braț pe o parte, ajutând la conectarea moleculelor de membranele celulelor canceroase, în timp ce mișcările vibrațiilor le sparg. Cercetarea este abia la început, dar aceste descoperiri inițiale sunt foarte promițătoare.

Acesta este, de asemenea, tipul de tehnică biomecanică simplă împotriva căreia celulele canceroase ar găsi dificil să evolueze vreun fel de apărare. În continuare, cercetătorii analizează alte tipuri de molecule care pot fi utilizate în mod similar.

„Acest studiu se referă la o modalitate diferită de a trata cancerul folosind forțe mecanice la scară moleculară.”, concluzionează Ayala-Orozco.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

sam ballard

Sam Ballard, sportivul care a murit după ce a mâncat un melc

0
Sam Ballard avea 20 de ani şi era un jucător promiţător de rugby în Australia. Viaţa sa, însă, a luat o turnură îngrozitoare după...
occultus

Occultus, robotul inventat de Adolph Whitman în anul 1909

0
Adolph Whitman a fost un inventator misterios, de origine germană, care a trăit la începutul secolului al XX-lea și care a fost interesat de...
coliculul superior

Coliculul superior: o bucată din creier, de mărimea unui bob de mazăre, ar putea...

0
Dacă simți că cei din jurul tău nu te-au apreciat niciodată, coliculul superior te înțelege. Un nou studiu sugerează că această mică regiune a...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via