Un bărbat aflat pe patul de moarte a sunat la Poliţie pentru a face o mărturisire înfiorătoare: era căutat pentru fapte oribile

Noutăţi

Într-o noapte rece de ianuarie, un apel telefonic a rupt liniștea unui spital din Tokyo. La celălalt capăt al firului, o voce slabă, dar hotărâtă, a sunat la Poliţie pentru a face o mărturisire. Omul a dezvăluit un secret care a zguduit Japonia: “Sunt Satoshi Kirishima”. Aceste cuvinte au pus capăt unei căutări de aproape jumătate de secol pentru unul dintre cei mai enigmatici fugari ai țării.

Satoshi Kirishima, născut în umbra postbelică a Hiroshimei, a fost odată un student promițător la Universitatea din Tokyo. Însă, în tumultul politic al anilor ’70, a fost atras de ideologia radicală de stânga, ajungând să se alăture Frontului Armatei Anti-Japonia de Est. Gruparea, infamă pentru tactica sa violentă, a orchestrat o serie de atacuri cu bombă împotriva simbolurilor capitalismului și imperialismului japonez.

Cel mai devastator dintre aceste atacuri a fost cel de la sediul Mitsubishi Heavy Industries din Tokyo, în august 1974. O bombă plasată cu grijă a explodat, ucigând opt persoane și rănind alte sute. Acest act sângeros a fost un strigăt de război împotriva corporațiilor care, în viziunea grupului, perpetuau agresiunea militară a Japoniei și susțineau eforturile de război ale aliaților săi.[sursa]

sunat la Poliţie pentru a face o mărturisire
Kirishima a sunat la Poliţie pentru a face o mărturisire care avea să şocheze o ţară întreagă

După atac, Kirishima a dispărut în umbră, evitând cu abilitate orice tentativă de capturare vreme de aproape jumătate de secol.

Sub identitatea falsă de Hiroshi Uchida, bărbatul a dus o viață modestă, lucrând în construcții și trăind la marginea societății. Vecinii l-au cunoscut ca pe un om retras, care își găsea alinare în acordurile chitarei după zile lungi de muncă.

Hiroshi Uchida mergea o dată pe lună în oraș alături de colegii de la serviciu, cânta karaoke, bea și se distra. Era un tip de modă veche, nu avea telefon mobil și insista întotdeauna să fie plătit în numerar, deoarece „nu avea încredere în bănci”.

Oamenii îl vedeau ca fiind excentric, dar un tip decent în cea mai mare parte. Nimeni nu bănuia că în spatele acestei fațade se ascundea un om căutat pentru crime de acum decenii.

• CITEŞTE ŞI:  Pământul se clatină și zilele devin mai lungi, iar oamenii sunt de vină, conform noului studiu

Muribundul a sunat la Poliţie pentru a face o mărturisire

Pe patul de moarte, confruntat cu sfârșitul iminent, Kirishima a ales să renunțe la anonimat. Într-un gest final de contriție, a mărturisit adevărata sa identitate personalului spitalului, cerând să fie recunoscut și judecat sub numele său real. A murit de cancer la stomac, în data de 24 ianuarie 2024, lăsând în urmă un trecut tulbure și întrebări fără răspuns.

Moartea lui Kirishima a închis un capitol întunecat din istoria Japoniei moderne, dar a lăsat deschise răni vechi pentru familiile victimelor.

Confesiunea sa pe patul de moarte a adus puțină consolare celor care au căutat dreptate pentru pierderile suferite. Povestea lui este un amestec de remușcare, regret și căutarea răscumpărării liniştii pentru viaţa de dincolo, o poveste care va continua să fascineze și să provoace dezbateri pentru generațiile următoare.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

andrea bocelli

Andrea Bocelli: orb de la 12 ani, după ce mama sa a refuzat să-l...

0
Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958, în comuna Lajatico din provincia Pisa-Toscana, Italia, într-o familie de fermieri. A venit pe lume cu...
wan hu

Wan Hu, primul astronaut din istorie

0
Călătoriile în spaţiu au devenit o realitate abia la mijlocul sec. al XX-lea, însă au existat oameni care au visat la acest lucru cu...

Planeta Vulcan: planeta pierdută pe care Einstein a „şters-o” din Sistemul Solar

0
Planeta Vulcan a fost o planetă teoretică despre care unii astronomi din secolul al XIX-lea credeau că ar exista pe o orbită între planeta...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via