Un lac din Antarctica, de mari dimensiuni, a dispărut fără urmă. Cum explică oamenii de ştiinţa acest lucru straniu

Noutăţi

Oamenii de știință au descoperit că un lac din Antarctica, de mari dimensiuni, a dispărut fără urmă.

Cercetătorii au spus că lacul a dispărut din banchiza Amery cândva în timpul iernii antarctice din anul 2019. De asemenea, în jur de 600 – 750 de milioane de metri cubi de apă ar fi dispărut odată cu acest lac, potrivit estimărilor făcute de savanți.

Oamenii de știință au publicat un studiu în jurnalul ştiinţific Geophysical Research Letters care explică ce s-a întâmplat cu lacul şi de ce a dispărut.[sursa]

lac din antarctica
Un lac din Antarctica, de mari dimensiuni, a dispărut din banchiza Amery

Un lac din Antarctica a dispărut fără urmă

Autorii studiului au reușit să folosească imagini prin satelit cu lacul acoperit de gheață pentru a stabili intervalul de timp al evenimentului. Dispariția s-ar fi produs într-o săptămână sau chiar mai puțin.

Așadar, ce s-ar fi întâmplat cu lacul? Oamenii de știință cred că apele lacului s-ar fi scurs în ocean din cauza propriei sale greutăți.

„Noi credem că greutatea apei acumulată în acest lac adânc a creat o fisură în banchiza de sub lac, un proces cunoscut drept hidrofractură, astfel cauzând apa să se scurgă în ocean.”, a explicat Roland Warner, autor coordonator al studiului și glaciolog la Programul Australian Antarctic de la Universitatea din Tasmania.

Impactul schimbărilor climatice asupra planetei

Există, de asemenea, șansa ca mai multe lacuri din Antarctica și Arctica să dispară în viitor din cauza schimbărilor climatice.

Pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, banchizele și ghețarii se vor topi și vor crea mai multe lacuri în urma acestui proces. Asta ar putea duce la mai multe evenimente de hidrofracturare și un risc mai crescut al destabilizării banchizelor.

• CITEŞTE ŞI:  Evoluția speciei durează milioane de ani sau are loc dintr-o dată?

Se estimează că topirea suprafeței Antarcticii se va dubla până în anul 2050, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la stabilitatea altor platforme de gheață. În ultimii ani, bucăţi mari din gheaţa Antarcticii s-au rupt, iar aisbergurile desprinse s-au îndepărtat de continent. Procese precum hidrofracturarea și flexiunea rămân insuficient studiate, iar modelele pentru calote de gheață nu includ încă un tratament realist al acestor procese.

Așadar, pe cât de misterioasă și interesantă este dispariția unui întreg lac din Antarctica, evenimentul este încă o dovadă a schimbărilor climatice care se produc pe planeta noastră.

În mod surprinzător, acest lac dispărut pare că se umple din nou. Conform Live Science, în următorul an, lacul s-a umplut din nou în câteva zile, atingând un vârf de 35 de milioane de metri cubi de apă care au intrat în lac într-o singură zi. Însă este departe de volumul iniţial al lacului, care era de 20 de ori mai mare.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

semnale radio puternice de la o galaxie pitică

Astronomii au detectat semnale radio puternice de la o galaxie pitică aflată la 3...

0
Semnale radio puternice de la o galaxie pitică aflată la o distanţă colosală au fost captate de astronomi. Originea undelor radio scurte și super-energetice...
curiozităţi despre plastic

50 de curiozităţi despre plastic. De ce este periculos să-l pui în cuptorul cu...

0
Deşi există zeci de mii de studii şi o multitudine de lucruri despre acest material, am pregătit o listă de curiozităţi despre plastic, care...
iuri gagarin

Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, şi misterul morţii sale fulgerătoare

1
Iuri Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934, în satul Klușino, aproape de oraşul Gjatsk, din URSS. A devenit cosmonaut, fiind numit Erou al...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via