Un nou „punct de cotitură” a fost descoperit în Antarctica. Şi este chiar atât de rău pe cât pare

Noutăţi

Cantități mici de apă caldă care se strecoară între uscat și gheață pot duce la schimbări majore. Iar acest aşa-zis „punct de cotitură” descoperit în Antarctica nu este o veste tocmai bună.

O nouă cercetare a scos la iveală o modalitate „îngrijorătoare” prin care straturile mari de gheață se pot topi, apa caldă a mării lovindu-se de partea inferioară a gheții de la sol. Cercetătorii consideră că descoperirea ar putea fi chiar un nou „punct de cotitură climatică”, un prag critic care, atunci când este depășit, duce la schimbări ireversibile și bulversează complet un element din sistemul terestru.

Un efect „îngrijorător” descoperit în Antarctica

Efectul a fost identificat recent de oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS), bazându-se pe cercetări anterioare care au arătat că apa caldă a oceanelor se poate strecura pe distanțe mari sub straturile de gheață.[sursa]

Un „punct de cotitură” climatică descoperit în Antarctica

Noul studiu examinează modul în care apa de mare se poate infiltra în spațiul dintre uscat și stratul de gheață suprapus care se sprijină pe acesta, provocând topirea localizată a gheții. Acest proces lubrifiază patul de gheață și influențează rata la care gheața ar putea aluneca spre mare, ducând la probleme ulterioare.

„Straturile de gheață sunt foarte sensibile la topirea în zonele lor de bază. Constatăm că topirea zonei de fundare prezintă un comportament asemănător unui «punct de basculare», în care o schimbare foarte mică a temperaturii oceanului poate provoca o creștere foarte mare a topirii zonei de la bază, ceea ce ar duce la o schimbare foarte mare a fluxului gheții de deasupra acesteia.”, a declarat Alex Bradley, autorul principal al studiului și cercetător în dinamica gheții la BAS.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Civilizaţia Dorset, care s-a format şi a dispărut în condiţii misterioase

Gheața din Antarctica a fost considerată odată relativ stabilă, cel puțin în comparație cu corespondentul său polar din emisfera nordică, Arctica. Între anii 1978 și 2015, în timp ce gheața arctică se topea, întinderea gheții marine din Antarctica a crescut lent și constant.

Cu toate acestea, întinderea gheții din Antarctica a suferit un declin notabil în ultimii ani. În anul 2017, gheața marină din Antarctica s-a prăbușit la un nivel minim record, urmat de mai mulți ani de extindere relativ scăzută a gheții marine. Alte vești proaste au venit în anul 2022 și, cel mai semnificativ, în anul 2023, când a atins un nou minim record.

Cercetătorii acestui ultim studiu spun că acest nou mijloc apreciat de topire ar putea oferi o imagine mai precisă (și poate mai condamnabilă) a modului în care Antarctica și Groenlanda se vor schimba în fața schimbărilor climatice.

„Am identificat posibilitatea unui nou punct de basculare în topirea calotei glaciare din Antarctica. Acest lucru înseamnă că proiecțiile noastre privind creșterea nivelului mării ar putea fi semnificativ subestimate.”, a mai explicat Bradley.

„Aceasta este fizica ce lipsește, care nu se regăsește în modelele noastre pentru calotele glaciare. Acestea nu au capacitatea de a simula topirea sub gheața la sol, ceea ce noi credem că se întâmplă. Lucrăm acum la introducerea acestui lucru în modelele noastre.”, a adăugat cercetătorul.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

se vor întoarce oamenii pe Lună

Cum şi când se vor întoarce oamenii pe Lună: viitorul explorării lunare şi ce...

0
Cum, dar mai ales când, se vor întoarce oamenii pe Lună? Această întrebare se află atât pe buzele cercetătorilor spaţiali, ale oamenilor simpli, dar...

A fost împăratul Nero vinovat pentru incendierea Romei?

0
Roma, capitala Imperiului Roman și a lumii antice, a fost martora multor evenimente dramatice și memorabile în istoria sa. Unul dintre cele mai cunoscute...
cadavrul lui marie curie

Cadavrul lui Marie Curie era atât de radioactiv încât a fost îngropat într-un sicriu...

0
Marie Curie este recunoscută în zilele noastre pentru munca sa de pionierat în domeniul radioactivității, care i-a adus nu numai două Premii Nobel, ci...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via