Vera Gedroits, prinţesa doctoriţă care a schimbat medicina de război. Povestea sa fascinantă este prea puţin cunoscută

Noutăţi

Prințesa Vera Gedroits a fost o femeie cu mult înaintea timpului ei. Dar povestea sa abia dacă este cunoscută.

Pe numele său complet Vera Ignatievna Gedroits, prinţesa s-a născut pe 7 aprilie 1870 în orașul Slobodishche din regiunea Oryol, Imperiul Rus, fiind fiica Dariei Konstantinovna Mikhau și a prințului Ignatiy Ignatievich Gedroits, care aparținea unei vechi familii lituaniane.

După ce a participat la răscoala poloneză din anul 1863, tatăl ei a fugit în Rusia, acolo unde a înființat o plantație de tutun, fiind ales ulterior șef al Consiliului magistraților din districtul Bryansk.

Vera Gedroits: Copilăria

Vera a mai avut încă trei surori și doi frați, iar unul dintre ei, Serghei, a murit în copilărie. Acesta a fost momentul determinant pentru viitorul Verei. După moartea fratelui său, copila a jurat să devină medic.

Copiii familiei Gedroits au fost crescuți în credința ortodoxă, deși tatăl lor a rămas catolic. Au locuit inițial pe moșia familiei, dar aceasta a fost distrusă de incendiu în anul 1877, motiv pentru care s-au mutat la o pensiune unde bunica lor maternă, Natalia Mikhau, i-a învăţat pe cei mici să citească, să vorbească limba franceză, oferindu-le totodată şi primele noțiuni de muzică și dans.

Fetița a studiat o vreme la gimnaziul pentru fete din Bryansk, apoi tatăl ei a aranjat cu prietenul său, S. I. Maltsov, ca Vera să asiste la câteva cursuri la facultatea de medicină. Și-a continuat educația la Sankt Petersburg, urmând cursurile profesorului de anatomie Peter Lesgaft, dar aici s-a implicat în mișcarea studenţeascărevoluționară, a fost membră a grupului lui Victor Alexandrovich Veynshtok, a fost arestată în anul 1892 și poliția a readus-o la Slobodishche.[sursa]

Vera Gedroits
Vera Gedroits alături de pacienţi

Plecarea din ţară şi revenirea în Rusia

Ca urmare a implicării sale în mișcarea studențească, Vera Gedroits nu și-a putut finaliza studiile în Rusia și, în ciuda faptului că era în mod deschis lesbiană, a încheiat o căsătorie de conveniență cu un prieten din Sankt Petersburg, pe nume Nikolai Belozerov. Acest lucru i-a permis să obțină un pașaport pe un alt nume și să părăsească țara.

Vera l-a urmat pe soțul ei la Irkutsk, în Siberia și a profitat de noul nume pentru a obține un pașaport și pentru a fugi în Elveția. Tânăra s-a înscris la Universitatea din Lausanne, făcând o specializare în chirurgie la clinica profesorului César Roux pe care a absolvit-o în anul 1898, obținând diploma de doctor în medicină și chirurgie.

Apoi Vera Gedroits a lucrat ca stagiar într-o clinică de terapie, a devenit asistent junior a fostului ei profesor și după aceea asistent principal al doctorului Roux.

Tânăra s-a întors în Rusia după ce a primit o scrisoare de la tatăl ei prin care a anunţat-o că sora sa, Alexandra, a murit de tuberculoză, iar mama suferea de epuizare nervoasă. Tatăl a îndemnat-o să se întoarcă și să-l ajute, promițându-i că o va sprijini să obțină un post de medic la un nou spital care era în construcție. Conștientă că are o responsabilitate față de familia sa, Vera s-a întors cu reticență la Slobodishche în anul 1900, dar a fost imediat angajată ca medic la dispensarul fabricii de ciment Maltsov din zona Zhizdrinsky.

• CITEŞTE ŞI:  Feodor Dostoievski: viaţa fascinantă a unuia dintre cei mai mari scriitori din istorie

Până în anul 1901, tânăra doctoriță a efectuat 248 de operații, inclusiv amputări, hernii și fracturi dificile și a îngrijit cu succes mii de muncitori afectați mai ales de condițiile grele de muncă.

În plus față de activitatea sa din spital, Vera Gedroits a publicat articole științifice în reviste medicale rusești, a fost invitată să participe la cel de-al treilea Congres al Chirurgilor din anul 1902, unde a prezentat un raport cu privire la o intervenție chirurgicală efectuată în anul 1901 unui pacient de sex masculin care suferea de o deformare a articulațiilor șoldului atât de severă încât nu putea să stea așezat. După intervenția chirurgicală complexă, în doar patru luni pacientul a reușit să meargă fără cârje.

Acest succes, dar și problemele legate de condițiile dificile de muncă au determinat-o pe Vera să-și dorească să abandoneze micul spital în care lucra pentru a ajunge într-un mediu mai competitiv. În ciuda diplomei elvețiene, a trebuit să obțină o serie de certificări pentru a îndeplini cerințele Universității din Moscova și, după ce a trecut cu succes examenele, a obținut titlul de medic, iar diploma i-a permis să practice medicina în toată țara.

Plecarea pe front

La începutul anului 1904, odată cu izbucnirea Războiului Ruso-Japonez, Vera Gedroits s-a oferit să meargă voluntar pe front cu Crucea Roșie. În prima lună de război, ea a tratat 1.255 de pacienți, inclusiv peste 100 de pacienți cu răni la cap și 61 de pacienți cu răni abdominale.

La început, își desfășura activitatea într-un cort medical improvizat. Începând din ianuarie 1905, a ales să însoțească ambulanțele trase de cai care transportau răniții de pe câmpul de luptă, oferindu-le asistență medicală de urgență chiar înainte de a fi transferați în sala de operații.

Ulterior, a fost numită în funcția de chirurg șef al spitalului mobil, o unitate medicală spartană dotată cu o singură mașină care servea drept bloc operator și cinci alte mașini destinate cazării pacienților.

Spre deosebire de mulți chirurgi militari ruși, francezi și britanici din acea vreme care ezitau să trateze rănile abdominale, Vera era convinsă de importanța intervenției chirurgicale rapide în astfel de cazuri.

Tratamentul standard al epocii implica plasarea pacientului într-o poziție semi-înclinată. Vera a fost pioniera efectuării laparotomiilor la militarii răniți, beneficiind de experiența vastă dobândită în chirurgia abdominală pentru hernii, cea mai frecventă intervenție chirurgicală realizată de ea la spitalul fabricii de ciment.

Rata de succes a operațiilor sale a fost remarcabil de ridicată, determinând publicarea unor recomandări în revistele medicale internaționale pentru adoptarea pe scară largă a unităților chirurgicale mobile care facilitau realizarea promptă a unor astfel de intervenții.

Spitalul unde își desfășura activitatea Vera, conceput pentru a primi 2.000 de pacienți, a fost rapid depășit de afluență, iar rata mortalității era ridicată din cauza proximității sale de linia frontului. După înfrângerea trupelor ruse, Vera Gedroits a jucat un rol esențial în organizarea evacuării spitalului din apropierea regiunii miniere Fushun, continuând să își ofere asistența medicală chiar și sub tirul inamicului. Retragerea trupelor ruse a avut loc doar după ce toți pacienții au fost mutați în siguranță.

Vera Gedroits
Vera Gedroits în mijlocul militarilor

Vera Gedroits, reformatoare a medicinei

După războiul Ruso-Japonez, Vera Gedroits s-a reîntors la Spitalul de la Fabrica Maltsov în 1905, unde a preluat funcția de chirurg șef. Cu toate acestea, mandatul ei a fost de scurtă durată, deoarece a fost numită rapid medic șef al spitalului Lyudinovskaya. Această perioadă a marcat și o schimbare semnificativă în viața sa personală, concretizată prin divorțul de soț pe data de 22 decembrie 1905. Vera a ales să își reia numele de fată și titlul nobiliar.

• CITEŞTE ŞI:  Care este distanţa dintre Pământ şi Marte şi cât timp durează zborul până pe Marte

Activitatea sa la spitalul Lyudinovskaya a fost dedicată în continuare îngrijirii bolnavilor cronici. Pe lângă practica medicală, Vera s-a implicat activ în cercetare, concentrându-se pe studiul cazurilor de tuberculoză osoasă și hernie inghinală. De asemenea, a pledat pentru înființarea unor instituții specializate în tratarea pacienților cronici și a publicat lucrări detaliate despre intervențiile chirurgicale complexe pe care le-a realizat, cuprinzând reconstrucții faciale, rezecții intestinale și histerectomii.

Sub conducerea Verei Gedroits, Spitalul Lyudinovskaya a fost transformat radical, devenind un centru de excelență dedicat chirurgiei. Implementarea standardelor europene moderne a inclus introducerea obligativității purtării halatelor albe, a măștilor și a mănușilor chirurgicale, precum și achiziționarea de aparatură medicală avansată și a aparatelor cu raze X. Vera a promovat cu succes utilizarea eterului ca anestezic, o alternativă mai sigură și mai eficientă la cloroformul utilizat la acea vreme.

Pe lângă activitatea sa intensă din spital, Vera Gedroits era cunoscută pentru devotamentul său în acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu. Rapoartele oficiale consemnează un număr impresionant de 125.363 de vizite la domiciliu efectuate de ea în decursul a cinci ani, demonstrând o abnegație și o compasiune excepționale.

Vera Gedroits a devenit medic imperial

În anul 1909, la solicitarea țarinei Alexandra Feodorovna, Vera Gedroits a acceptat funcția de medic șef al Spitalului Țarskoye Selo, beneficiind de un salariu de 2.100 de ruble și un apartament de serviciu. În calitate de primă femeie medic a curții imperiale și a doua ca rang în cadrul personalului spitalului, ea a condus cu succes Departamentele de Chirurgie și Ginecologie/Obstetrică. De asemenea, Vera Gedroits a servit ca medic personal al copiilor țarului.

Spitalul Curții, fiind singura unitate medicală din regiune, a funcționat și ca spital pentru locuitorii orașului, oferind servicii de chirurgie și având o aripă dedicată izolării pacienților cu boli infecțioase.

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial în 1914, Vera Gedroits s-a implicat activ în echiparea spitalelor de campanie și pregătirea personalului medical pentru front. Asistentele au beneficiat de instrucțiuni detaliate din partea sa cu privire la curățarea rănilor, pregătirea bandajelor, pansamentelor și a echipamentelor necesare pentru tratament, fiind ulterior instruite pentru a asista la intervențiile chirurgicale.

Vera Gedroits a instruit-o personal pe țarina Alexandra Feodorovna și pe fiicele sale, Olga și Tatiana, în tehnici de îngrijire medicală, acestea devenind asistentele sale în cadrul unor intervenții chirurgicale.

Vera Gedroits
Vera Gedroits, ajutată de împărăteasa Alexandra și de marile ducese Olga și Tatiana, operează un pacient

Partea a doua a vieţii

Vera Gedroits a instruit la Țarskoye Selo o asistentă medicală remarcabilă, contesa Maria Dmitrievna Nirod, care va deveni ulterior partenera sa de viață.

• CITEŞTE ŞI:  Regatul Urartu: cine au fost regii fortărețelor din Armenia antică?

Până la sfârșitul anului 1914, Vera și-a îndeplinit cu devotament atât rolul de medic al familiei imperiale, cât și de îngrijitor al răniților transportați în oraș. De asemenea, a organizat cursuri de prim ajutor și mergea frecvent pe front pentru a suplini absența altor chirurgi. Un episod memorabil din anul 1916 o prezintă efectuând peste 30 de operații, în special trepanații, în doar trei zile.

Izbucnirea Revoluției din Februarie 1917 a pus-o pe Vera într-o poziție dificilă. Fiind angajată a țarului, nu susținea guvernul provizoriu rus. Dorind să rămână neutră și să își onoreze prietenia cu familia imperială, a ales să se reîntoarcă la munca de medic militar.

La vârsta de 44 de ani, Vera și-a modificat data nașterii în pașaport pentru a putea fi numită medic șef al Regimentului 6 Siberian Rifle. Trimisă pe front, a îngrijit răniții după Bătălia de la Galiția din iunie-iulie 1917, obţinând gradul de chirurg de divizie.

Din păcate, doctorița a fost rănită în ianuarie 1918 și a fost transportată pentru îngrijiri la un spital din Kiev. A profitat de această perioadă pentru a se muta cu contesa Nirod, cu care a trăit până la sfârșitul vieții ca un cuplu căsătorit.

De îndată ce s-a putut întoarce la muncă, Vera Gedroits a început să activeze la spitalul mănăstirii Pokrovski, unde a fondat în 1919 o clinică specializată în intervenții chirurgicale maxilo-faciale.

Recunoașterea abilităților sale a venit în 1920, când Institutul Medical din Kiev a înființat un departament de chirurgie. Dr. Evgheni Tcherniakhovsky a invitat-o pe Vera să se alăture echipei sale, iar în anul 1921 ea a debutat ca lector extern, predând un curs de chirurgie pediatrică.

Meritele sale au fost apreciate, fiind numită profesor în anul 1923. De asemenea, a publicat o lucrare despre nutriție în 1924, un articol despre procedurile chirurgicale pentru tratarea tuberculozei la genunchi în 1928 și un manual de chirurgie pediatrică.

vera gedroits
Vera Gedroits după Primul Război Mondial

Vera Gedroits: drama ultimilor ani

Viața Verei a luat o turnură dramatică începând cu anul 1929. După arestarea lui Tcherniakhovsky, a fost numită șefa departamentului de chirurgie, dar în anul următor, în timpul Marii Epurări, a fost demisă din funcție și i s-a retras dreptul la pensie.

Cu toate acestea, Vera nu s-a lăsat descurajată. Folosindu-şi economiile, a cumpărat o casă la periferia Kievului, unde s-a mutat cu contesa Nirod. Doctorița a continuat să lucreze sporadic ca chirurg la spitalul Mănăstirii Pokrovski și s-a dedicat scrierii, publicând o serie de romane autobiografice.

Diagnosticată cu cancer uterin în 1931, Vera Gedroits s-a stins din viață în martie 1932, la vârsta de 61 de ani. A fost înmormântată în cimitirul Schimbarea la Față din Kiev, ceremonia fiind oficiată de arhiepiscopul Ermogen, fostul său pacient.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

male capitala maldive

Male, capitala Republicii Maldive este atât de dezvoltată, încât nu mai este loc pe...

0
Insulele Maldive, având denumirea oficială Republica Maldive, reprezintă o țară insulară formată dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situat la sud-vest de India....
bătălia de la Termopile

Bătălia de la Termopile: adevărata poveste a celor 300 de spartani care au înfruntat...

0
Acum 2.500 de ani a avut loc Bătălia de la Termopile, una dintre luptele purtate între un imperiu cu o suprafaţă de 8 milioane...
donald harvey

Donald Harvey, „Îngerul morţii” care a luat peste 50 de vieţi în timp ce...

0
Donald Harvey s-a născut pe 15 aprilie 1952, în Butler County, Ohio. A avut o copilărie dificilă și instabilă. Familia sa s-a mutat frecvent,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via