„Vortexul polar se învârte invers” deasupra Arcticii, după un eveniment major de inversare a polarității

Noutăţi

La începutul lunii, un eveniment de încălzire atmosferică bruscă a determinat inversarea traiectoriei vortexului polar al Arcticii. Inelul de aer rece se rotește acum în direcția greșită, ceea ce a declanșat un „vârf de ozon” record și ar putea avea un impact asupra modelelor meteorologice globale. Dar de ce vortexul polar se învârte invers în prezent?

Vortexul polar care înconjoară regiunea arctică se învârte în direcția greșită în prezent după ce încălzirea surprinzătoare din atmosfera superioară a declanșat un eveniment major de inversare a direcției la începutul acestei luni.

Aceasta este una dintre cele mai extreme schimbări atmosferice de situație din istoria recentă. În România am resimţit un val de căldură neobişnuit pentru această perioadă. Acum, vânturi puternice au lovit ţara, iar o vijelie cu praf saharian a cauzat mari probleme.

În trecut, întreruperile vortexului polar – o masă rotativă de aer rece care se învârte în jurul Arcticii – au declanșat vreme extrem de rece și furtuni în diverse zone din lume.[sursa]

vortexul polar se învârte invers
Vortexul polar se învârte invers, iar acest lucru are un impact major asupra climei globale

Vortexul polar se învârte invers: ce efecte vor fi

Schimbarea actuală a direcției vortexului probabil că nu va duce la un „mare îngheț” similar. Dar schimbarea bruscă a provocat un „vârf de ozon” record deasupra Polului Nord.

Vortexul polar este cel mai proeminent în timpul lunilor de iarnă și se extinde în stratosferă – cel de-al doilea strat al atmosferei până la aproximativ 50 de kilometri deasupra suprafeței terestre.

Vortexul se învârte în sens invers acelor de ceasornic, cu viteze ale vântului de aproximativ 250 km/h, ceea ce reprezintă aproximativ aceeași viteză cu cea a unui uragan de categoria 5. Un vortex similar înconjoară, de asemenea, Antarctica în timpul iernii australe.

• CITEŞTE ŞI:  De ce le-a luat oamenilor atât de mult să descopere electricitatea şi tehnologia

Ocazional, vortexurile polare se inversează temporar. Aceste evenimente pot dura zile, săptămâni sau luni și sunt cauzate de încălzirea stratosferică bruscă, când temperaturile din stratosferă urcă cu până la 50 de grade Celsius în decurs de câteva zile.

Încălzirea bruscă este cauzată de „undele planetare” din atmosferă – unde de compresie formate atunci când aerul se ridică într-o regiune cu densitate diferită și este împins înapoi în jos de forța de rotație a Pământului. Acest proces întrerupe sau inversează fluxul vortexului.

Actualul eveniment de inversare din Arctica a început pe 4 martie 2024. Cu toate acestea, vânturile încep să încetinească, lăsând să se înțeleagă că vortexul va reveni în curând la traiectoria sa normală.

„A fost o inversare substanțială.”, a declarat Amy Butler, climatolog la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și autoarea noului blog al NOAA despre vortexul polar. „Viteza vânturilor inversate plasează evenimentul în primele șase din istorie”, a mai spus Amy Butler.[sursa]

Perturbările vortexului polar pot avea un impact asupra vremii. Aceste fenomene meteorologice extreme au loc atunci când vortexul polar deformează vântul denumit „jet stream” – un curent de aer care înconjoară vortexul polar – expunând latitudinile mai joase la mari cantități de aer arctic înghețat.

Perturbarea din această lună nu a schimbat forma curentului „jet stream”, astfel încât se așteaptă ca modelele meteorologice să rămână în mare parte neafectate.

Cu toate acestea, schimbarea temperaturii aerului în jurul Arcticii a aspirat cantități mari de ozon de la latitudini mai joase, creând un vârf temporar de ozon – opusul unei găuri de ozon. În prezent, există mai mult ozon în jurul Arcticii decât în această perioadă în orice alt an înregistrat. Cu toate acestea, acest vârf de ozon va dispărea după ce vortexul polar va reveni la normal.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai scump condiment din lume costă mai mult decât aurul. De ce este şofranul atât de valoros

Actuala inversare este a doua de acest fel din acest an, după un eveniment mai mic în ianuarie, care a provocat o scurtă repriză de frig în unele state, a mai scris Amy Butler pe blogul despre vortexul polar al NOAA.

Înregistrările istorice arată că evenimentele de încălzire stratosferică bruscă au mai multe șanse să apară în timpul fenomenelor El Niño sau La Niña, cele două faze contrastante ale unui ciclu natural de încălzire și răcire la nivel planetar. În timpul acestor faze, sistemele meteorologice globale devin mai instabile, ceea ce pregătește terenul pentru evenimente de inversare mai frecvente.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

insula Şerpilor din Brazilia

Insula Şerpilor din Brazilia, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume

0
Queimada Grande este o insulă din oceanul Atlantic, situată la 35 de km de țărmurile statului brazilian São Paulo. Aceasta este supranumită Insula Şerpilor...

Istoria cartofilor în Europa şi de ce au fost interzişi în Franţa

0
Istoria cartofilor în Europa a început după anul 1530, atunci când spaniolii au descoperit aceste plante în Peru. Ulterior, cartofii au fost aduşi în...
Organizaţia secretă din care făcea parte Ion Creangă

Organizaţia secretă din care făcea parte Ion Creangă: „Jur pe onoare şi conştiinţă. Mă...

0
Un document aflat în arhivele Muzeului Literaturii Române Iaşi pune într-o lumină nouă activitatea secretă a lui Ion Creangă, despre care cercetătorii afirmă că...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via