Cel de-al 8-lea continent al lumii îşi dezvăluie secretele după 60 de milioane de ani: Zealandia, continentul de sub ape

Noutăţi

Cel de-al 8-lea continent misterios al Pământului nu apare pe majoritatea hărților lumii, pentru că 95% din el este ascuns în Oceanul Pacific. Acesta se numeşte Zealandia şi se află sub ape, în estul Australiei, sub Noua Zeelanda de azi.

Zealandia se mișcă de mai bine de 60 de milioane de ani, după ce s-a separat de supercontinentul Gondwana în acea perioadă. De asemenea, acest continent mai puţin cunoscut este aproape în întregime scufundat sub apă și nici măcar nu a fost recunoscut oficial drept continent până în anul 2017. Dar acum, acesta cunoaște o oarecare revenire – cel puțin în sensul cercetării – devenind primul continent care a fost complet cartografiat și dezvăluind, în plus, câteva secrete.

Ultimele studii scot la iveală forma continentului de pe fundul oceanului, precum și istoria sa tectonică și evoluția Zealandiei. Atunci când super-continentul Gondwana s-a rupt în 5 continente, a creat America de Sud, Africa, Antarctica, Australia și Zealandia, eveniment ce ar fi avut loc în urma cu 150-50 de milioane de ani.

Zealandia s-a scufundat treptat, pe măsură ce Marea Tasmaniei a crescut, și, în urmă cu 25 de milioane de ani, mare parte din el a dispărut sub ape.

Zealandia, al 8-lea continent al Pământului

Crearea unei hărți complete a unui continent era deja dificilă înainte ca Zealandia să devină în mod oficial un lucru; toate continentele Pământului au rafturi subacvatice greu de explorat, ceea ce înseamnă că hărțile geologice de pe suprafața planetei sunt puțin deficitare. Având în vedere că 95% din Zealandia este submersă, aceasta ia destul de mult premiul cel mare în ceea ce privește dificultatea.[sursa]

zealandia al 8-lea continent al pământului
Zealandia, cel de-al 8-lea continent al lumii, se află scufundat sub apele oceanului Pacific

Din fericire, acest lucru nu i-a descurajat pe cercetători. Pornind de la o lucrare publicată în anul 2019, o echipă internațională de oameni de știință a finalizat cu succes cartografierea continentului cu o suprafaţă de 5 milioane de kilometri pătrați.

• CITEŞTE ŞI:  Sunete tulburătoare produse de cea mai mare ființă vie din lume

„Credem că Zealandia este primul dintre continentele Pământului care are subsolul, bazinele sedimentare și rocile vulcanice complet cartografiate până la granița dintre continent și ocean.”, a scris echipa într-o lucrare care descrie cartografierea și descoperirile.

Cercetările anterioare au identificat faptul că scoarța Zealandiei este mai subțire decât scoarța majorității celorlalte continente, dar nu era clar ce a cauzat acest proces de subțiere. Folosind sonde magnetice, noul studiu a descoperit o cauză potențială explozivă – rocile de lavă bazaltică au indicat că acolo a existat o regiune vulcanică gigantică.

Se crede că această regiune s-a aprins între 100 și 60 de milioane de ani în urmă, chiar în momentul în care Zealandia s-a desprins din Gondwana. „În această perioadă de cel puțin 40 de milioane de ani, magma topită a inundat din fisuri și crăpături, în timp ce continentul se întindea și se subția ca un aluat de pizza.”, a explicat autorul principal al studiului, Nick Mortimer, într-o declarație.

Co-autorul Wanda Stratford a adăugat: „Până acum, rolul magmei în destrămarea Gondwanei a fost subestimat. Acum putem vedea că aceste lave acoperă o suprafață de 250.000 km2 pe întreg continentul – aproximativ cât Noua Zeelandă însăși”.

Prin datare și analiză chimică, harta completă a dezvăluit, de asemenea, o imagine completă a unei alte părți cheie a poveștii Zealandiei – coloana vertebrală de granit lungă de 4.000 de kilometri. Supranumită Batholitul Median, centura transcontinentală de granit se crede că are o vechime cuprinsă între 250-100 de milioane de ani.

În ceea ce privește ceea ce urmează pentru Zealandia, Mortimer are câteva idei. „Deși continentul este primul continent care a fost complet cartografiat până la marginile sale submarine, mai rămân multe de explorat și descoperit. Nu doar ce se află unde, ci și când, cum și de ce au avut loc evenimentele geologice majore care au modelat continentul nostru.”


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

K2-18 b planeta forme de viaţă

NASA a descoperit posibile forme de viaţă pe o planetă oceanică aflată la 120...

0
Oamenii de știință de la NASA au anunțat existența unei posibile lumi oceanice foarte rare, unde s-ar putea găsi forme de viață, pe o...
anna nicole smith

Anna Nicole Smith – viaţa dramatică a divei care s-a măritat cu un miliardar...

0
Anna Nicole Smith îşi dorea să fie Marilyn Monroe şi, în multe aspecte, vieţile lor au semănat destul de bine. Ambele au avut vieţi...
bud spencer

Bud Spencer, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori din istorie

2
Bud Spencer, cunoscut de toată lumea ca "Piedone", a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai secolului trecut. Acesta se numea în realitate...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via