A revenit! Voyager transmite din nou mesaje cu sens, după luni întregi de aberații

2 min


4
4 puncte

Sonda spațială Voyager 1 transmite din nou mesaje cu sens, după luni întregi de aberaţii. Sonda spaţială lansată de NASA, cel mai îndepărtat obiect creat de om din Univers, transmite informații utilizabile către controlul de la sol, după luni de zile în care a emis baliverne, a anunțat luni agenția spațială americană.

Nava spațială a încetat să mai trimită date inteligibile către Pământ pe 14 noiembrie 2023, deși controlorii puteau spune că încă le primea comenzile.

În luna martie, echipele care lucrează la Jet Propulsion Laboratory al NASA au descoperit că vina aparținea unui singur cip defect și au conceput o soluție de codare inteligentă care a funcționat în limitele strânse de memorie ale sistemului său informatic vechi de 46 de ani.

Voyager transmite din nou
Sonda spaţială Voyager transmite din nou informaţii cu sens

Voyager transmite din nou date cu sens, după luni întregi de pauză

„Nava spațială Voyager 1 returnează date utilizabile despre sănătatea și starea sistemelor sale tehnice de la bord. Următorul pas este de a permite navei spațiale să înceapă să furnizeze din nou date științifice.”, a declarat agenția.[sursa]

Lansată în anul 1977, Voyager 1 a fost prima navă spațială a omenirii care a intrat în mediul interstelar, în anul 2012, iar în prezent se află la peste 24 de miliarde de kilometri faţă de Pământ. Mesajele trimise de pe Pământ au nevoie de aproximativ 22,5 ore pentru a ajunge la nava spațială.

Sora sa geamănă, Voyager 2, a părăsit, de asemenea, sistemul solar în anul 2018.

Ambele nave spațiale Voyager au la bord „Discuri de aur” – discuri de cupru placate cu aur, de 30 de centimetri, menite să transmită extratereștrilor povestea lumii noastre. Evident, mesajele sunt concepute în aproape toate limbile de pe Terra, ca şi cum extratereştrii ar putea înţelege vreuna.

• CITEŞTE ŞI:  De ce generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Este acest lucru mai sănătos?

Acestea includ o hartă a sistemului nostru solar, o bucată de uraniu care servește drept ceas radioactiv ce permite destinatarilor să dateze lansarea navei spațiale și instrucțiuni simbolice care transmit modul de redare a discului.

Conținutul discului, selectat pentru NASA de către un comitet prezidat de legendarul astronom Carl Sagan, mai include și imagini codificate ale vieții pe Pământ, precum și muzică și sunete care pot fi redate cu ajutorul unui stilou inclus.

Se preconizează că sursele de energie ale celor două nave spaţiale se vor epuiza cândva după anul 2025. Ele vor continua apoi să se plimbe prin Calea Lactee, posibil pentru eternitate, în tăcere.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via