Un „asteroid distrugător de oraşe” va trece pe lângă Pământ în 7 februarie

Noutăţi

Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au descoperit un „asteroid distrugător de orașe” care se îndreaptă spre Pământ și va trece pe lângă planeta noastră, miercuri, 7 februarie 2024, ora 02:06 (ora României).

Asteroidul va ajunge la o distanță de 5,4 milioane de kilometri de planeta noastră. Prin comparație, Luna se află la o distanţă de 384.400 km depărtare de Pământ.

Roca spațială măsoară 244 de metri în lungime, fiind, aşadar, de dimeansiunea a două stadioane de fotbal.[sursa]

asteroid distrugător de oraşe
Un „asteroid distrugător de oraşe” este mai mult o clasificare decât un pericol

„Asteroid distrugător de oraşe”, dar prea mic și prea departe pentru a fi observat fără telescop

Experții folosesc termenul de „asteroid distrugător de orașe” pentru astfel de asteroizi pentru că sunt capabili să distrugă un oraș întreg în cazul în care ar lovi un loc populat de pe Pământ. Totuși, asteroidul care va trece pe lângă planeta noastră în data de 7 februarie 2024, va fi prea mic și prea departe pentru a fi observat fără telescop.

Asteroidul va fi de aproximativ 10.000 de ori mai puțin luminos decât cele mai puțin luminoase stele de pe cerul nopții ce pot fi văzute cu ochiul liber, a explicat Gianluca Masi, astrofizician și director științific al Virtual Telescope Project.[sursa]

Asteroidul orbitează Soarele la fiecare 962 de zile. După ce va trece de Terra, roca spațială își va continua drumul prin Sistemul Solar.

Orbita asteroidului are o formă alungită, fapt pentru care, de fiecare dată când trece pe lângă Pământ, distanța față de planeta noastră variază în mod semnificativ.

• CITEŞTE ŞI:  Ce este "ușa de pe Marte", misterioasa descoperire de pe Planeta Roşie. Ce a descoperit NASA?

Spre exemplu, următoarea dată când va trece pe lângă noi, în iulie 2027, asteroidul va ajunge la puțin peste 15 milioane de kilometri de Pământ.

Când este un asteroid „potențial periculos”

Asteroidul, denumit 2023 SP1, este considerat „potențial periculos” de către NASA din cauza dimensiunii sale și a distanței la care zboară pe lângă planeta noastră.

Un asteroid este considerat „potențial periculos” atunci când are un diametru de cel puțin 140 de metri și orbitează Pământul la o distanță de cel puţin 7,4 milioane de kilometri.

Oamenii de știință au identificat mai bine de 34.000 de obiecte în apropiere de Pământ. Dintre acestea, puțin peste 2.300 de obiecte au fost desemnate drept „potențial periculoase”.

Ce s-ar întâmplă dacă un asteroid uriaș ar fi în drum spre Pământ

Totuși, NASA suspectează că există mult mai multe obiecte nedescoperite încă. Dacă un asteroid uriaș ar fi în drum spre Pământ, am avea nevoie de un avans de 10 ani pentru a-l distruge sau devia.

Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA lucrează acum la o nouă misiune, numită Near-Earth Object Surveyor, așteptată să fie lansată în anul 2027. Prin intermediul programului, NASA va trimite un telescop spațial în infraroșu pe orbita Pământului care să caute obiectele ce ar putea pune în pericol Pământ.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cel mai tânăr papă

Papa Benedict al IX-lea, cel mai tânăr papă din istorie şi unul dintre cei...

0
De-a lungul timpului, ca orice instituţie, şi Sfântul Scaun a trecut prin momente de criză. Din anul 1359, Papa este ales pe viață de colegiul...
Valentina Tereşkova

Valentina Tereşkova, prima femeie care a ajuns în spaţiul cosmic

0
Valentina Tereşkova a lucrat în tinereţe în confecţii, dar făcea paraşutism ca hobby. A fost aleasă să facă parte din programul spaţial sovietic şi...
bătălia de la gaugamela

Bătălia de la Gaugamela, lupta prin care Alexandru cel Mare a îngenuncheat Imperiul Persan

5
Bătălia de la Gaugamela a avut loc în data de 1 octombrie 331 î.Hr. şi este considerată drept una dintre cele mai importante bătălii...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via