Baba Vanga, bătrâna considerată Nostradamus din Balcani

Noutăţi

Într-un sat aflat pe atunci în Imperiul Otoman, la începutul secolului XX, se năștea o fetiță care avea să devină una dintre cele mai celebre clarvăzătoare din lume. Numele ei era Vanghelia Pandeva Dimitrova, dar a intrat în istorie ca Baba Vanga, un personaj mistic, asemănat cu Nostradamus, care a făcut profeții despre evenimente istorice și viitoare, de la cel de-Al Doilea Război Mondial până la atacurile din 11 septembrie din SUA.

O copilărie marcată de suferințe

Baba Vanga s-a născut în data de 3 octombrie 1911, în Strumica, pe atunci parte a Imperiului Otoman. A fost un copil născut prematur și bolnăvicios, care nu a primit un nume până când nu s-a dovedit că va supraviețui. A fost numită Vanghelia, după ce moașa a întrebat un străin de pe stradă cum să-i spună.

Vanghelia a avut o copilărie grea, rămânând orfană de mamă la trei ani. Ulterior, a avut o viaţă extrem de dificilă, după ce tatăl ei a fost chemat la luptă, fiind înrolat în armată. Era considerată inteligentă pentru vârsta ei și îi plăcea să se joace de-a vindecarea, folosind tot felul de plante.

Viața Vangheliei s-a schimbat radical pe când avea 12 ani. Copila se juca alături de verișorii ei când brusc, a pornit o furtună, a ridicat-o în aer și a lovit-o de un gard din apropiere. Se pare că ar fi fost vorba despre o tornadă, deşi acest fenomen nu a fost confirmat de înregistrările meteorologice sau alte observații din acel moment.

Vanghelia a fost găsită după câteva zile, în agonie din cauza mizeriei care îi intrase în ochi. Deși a suferit trei intervenții chirurgicale, nu i-a putut fi salvată vederea. Vanghelia avea să devină Baba Vanga.

baba vanga
Baba Vanga

Tânăra a spus că în timpul acestei experiențe a avut prima ei viziune. Ulterior, a susținut că orbirea i-a deschis al treilea ochi și i-a dat puterea de a vedea lucruri ascunse.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii care caută mormântul Cleopatrei au găsit un tunel considerat un "miracol geometric"

Baba Vanga a fost dusă la o școală pentru nevăzători, unde a învățat să citească în Braille și să cânte la pian. A început să facă profeții pe când avea 16 ani, ajutându-și tatăl să găsească o oaie furată din turmă.

Baba Vanga s-a căsătorit

Baba Vanga a păcălit moartea din nou, la vârsta de 18 ani. Atunci s-a îmbolnăvit de pleurezie, iar doctorii au crezut că nu va supraviețui. Curând după acest episod din viața ei, Baba Vanga a început să aibă vise stranii, să audă voci, să vorbească cu spirite și plante.

În data de 10 mai 1942 Vanga s-a căsătorit cu Dimitar Gușterov, un om dintr-un sat din apropiere de Petrici, care a venit să o întrebe despre ucigașii fratelui său, dar a trebuit să-i promită că nu va căuta răzbunare.

Cu puțin timp înainte de căsătorie, Dimitar și Vanga s-au mutat la Petrici, unde ea a devenit repede bine-cunoscută. Dimitar mai târziu a fost recrutat în armata bulgară în timp ce Bulgaria a anexat Grecia de Nord. El s-a îmbolnăvit din nou în anul 1947, a căzut în alcoolism și în cele din urmă a murit în luna aprilie 1962.

Baba Vanga: o poveste controversată despre misticism

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Baba Vanga a atras mai mulți credincioși care au vizitat-o. Unii sperau să afle dacă rudele lor mai sunt în viață, în timp ce alţii îşi doreau sau să afle detalii despre locul în care aceştia au decedat. În data de 8 aprilie 1942, țarul Bulgariei Boris al III-lea a vizitat-o pe Baba Vanga.

Baba Vanga a devenit cunoscută în Europa de Est pentru profețiile ei despre evenimente istorice și viitoare. Primea vizite de la oameni simpli, dar și de la personalități politice sau culturale, care îi cereau sfaturi sau ajutor.

• CITEŞTE ŞI:  Viteza luminii a fost filmată cu 10 trilioane de cadre pe secundă. Cum arată lumina la această viteză

Obişnuia să folosească plantele pentru vindecare și spunea că se inspiră de la Dumnezeu și din spiritele naturii. Nu cerea bani pentru serviciile sale, dar accepta donații voluntare.

Baba Vanga a făcut multe profeții care i-au fost atribuite de către adepții ei, însă nu toate s-au îndeplinit, în timp ce unele nu pot fi verificate. Unele dintre cele mai cunoscute profeții care se presupune că s-au îndeplinit sunt:

  • Destrămarea Uniunii Sovietice şi dezastrul de la centrala nucleară de la Cernobîl;
  • Atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene din New York. Baba Vanga ar fi spus în anul 1989: „Frații americani vor cădea după ce vor fi atacați de păsările de oțel… și sângele nevinovat va curge.”;
  • Alegerea lui Barack Obama ca prim președinte afro-american al SUA. Baba Vanga ar fi spus în anul 1979: „Vor veni zile când oamenii de culoare vor conduce lumea. Unul dintre ei va fi conducatorul celui mai puternic stat.”;
  • Brexitul și destrămarea Uniunii Europene. Baba Vanga ar fi spus în anul 1996: „Europa va înceta să existe… aproape toate țările din continent vor fi lovite de cataclisme.”;
  • Tsunamiul din Oceanul Indian din anul 2004. Baba Vanga ar fi spus în anul 1950: „O mare unda va acoperi o coasta mare cu oameni si orase si totul va dispare sub apă.”;
  • Scufundarea submarinului rusesc Kursk în anul 2000. Baba Vanga ar fi spus în anul 1980: „La începutul secolului XXI, Kursk va fi acoperit cu apã si lumea întreagã va plânge dupã el.”

Baba Vanga a murit în data de 11 august 1996, la vârsta de 84 de ani, dar nu înainte de a lăsa în urmă profeții pentru fiecare an până în anul 5079, atunci când, credea ea, că lumea se va sfârși.

• CITEŞTE ŞI:  Se mai formează munți și în zilele noastre sau acest proces a fost unul unic în istoria planetei?

Profețiile ei sunt revelate înainte de începutul fiecărui an, dar există întotdeauna îndoieli asupra faptului că ea le-a făcut cu adevărat. Multe dintre profețiile sale sunt criptice și imposibil de verificat, iar unele dintre ele nu s-au îndeplinit sau au fost greșit interpretate.

O figură interesantă și enigmatică

Baba Vanga a fost un personaj interesant și enigmatic. Este un simbol al misticismului popular și al credinței în puterile paranormale.

Baba Vanga a fost semianalfabetă sau chiar analfabetă. Ea nu a scris nicio carte în timpul vieţii sale. Discursul său era dificil de înțeles și vorbea un dialect greoi.  

Ceea ce a spus ea sau posibil să fi spus ea sunt informații capturate de către membrii echipelor de înregistrare care au făcut documentare despre viaţa sa. Mai târziu, numeroase cărți ezoterice despre viața și predicțiile ei au fost scrise şi publicate.

Baba Vanga a susținut că abilitățile sale extraordinare au avut de-a face cu prezența unor creaturi invizibile, dar ea nu a putut explica în mod clar originea lor. Potrivit ei, viața tuturor stătea în picioare în fața sa. Era ca un film pentru ea, de la naștere până la moarte. Dar schimbarea a „ceea ce a fost scris unei generații” a fost dincolo de puterea ei, după propriile ei spuse.

Deşi mulţi pun la îndoială predicţiile sale, Baba Vanga continuă să fie o sursă de inspirație și curiozitate pentru mulți oameni care caută rãspunsuri la întrebările lor despre trecut, prezent și viitor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

robin hood

Cine a fost cu adevărat Robin Hood, tâlharul care fura de la bogaţi şi...

0
În panteonul legendelor universale, Robin Hood strălucește ca un astru neegalat al haiduciei. Renumit pentru filozofia sa de redistribuire a bogăției, luând de la...
cea mai lungă eclipsă de soare

Care este cea mai lungă eclipsă de Soare din istorie? Și cum se compară...

0
Exact aceeași geometrie cerească care a provocat eclipsa totală de Soare în America de Nord pe 8 aprilie 2024 va produce și cea mai...
poarta ishtar

Poarta Ishtar, o minune arhitecturală a lumii antice, ale cărei secrete s-au pierdut în...

0
Poarta Ishtar a fost construită de regele babilonian Nabucodonosor al II-lea în jurul anului 575 î.Hr. Era a opta poartă a orașului-stat Babilon, situat...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via