Biblioteca din Alexandria, rasă într-un mod misterios de pe faţa Pământului

Noutăţi

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumită bibliotecă a antichității, deşi la un moment dat existenţa sa a fost pusă la îndoială. Situată în Alexandria, care era o adevărată metropolă a civilizației greco-romane din Egiptul antic, această bibliotecă faimoasă conținea peste 900.000 de pergamente.

Orașul Alexandria a fost întemeiat în jurul anului 332 î.Hr. la ordinele şi indicaţiile lui Alexandru cel Mare, continuând să se dezvolte şi după moartea marelui conducător.

Biblioteca din Alexandria a fost unul dintre cele mai mari centre de păstrare a scrierilor din antichitate. Instituţia a fost întemeiată în anul 288 î.Hr., de către Ptolemeu I, şi era considerată drept centru de instruire pentru tot poporul elen.[sursa]

biblioteca din alexandria
Cum ar fi putut arăta Biblioteca din Alexandria, pe baza descoperirilor arheologice

Biblioteca făcea parte dintr-un complex, care includea camere de locuit, cantine, săli de lectură, grădina botanică şi cea zoologică, dar şi un observator. Ulterior, aici, au fost aduse şi instrumente medicale si astronomice, animale impăiate, statui şi busturi, care erau folosite pentru instruire.

Aici au lucrat cele mai luminate minţi şi cele mai mari talente ale Antichităţii, precum Aristarh din Samos, Eratostene sau Zenodot. Cel mai faimos bibliotecar-şef a fost Callimah din Cyrene.

Talentaţii savanti din Alexandria erau cunoscuţi datoriă lucrărilor lor în domeniile matematicii şi astronomiei.

De asemenea, în Biblioteca din Alexandria au fost adunate toate lucrările reprezentative ale lui Heron, Arhimede, Hippocrate şi Euclid, manuscrisele lui Eschil, Sofocle, Euripide şi ale altor savanţi, filosofi şi scriitori celebri. Se consideră că aici s-a aflat biblioteca personală a lui Aristotel.

În sălile acestei biblioteci se păstrau şi cele mai rar întâlnite plăcuţe din piatră şi din ceară, cu scris cuneiform şi cu hieroglife. De asemenea, au fost expuse şi copii ale celor mai preţioase opere de artă plastică din lume.

• CITEŞTE ŞI:  Papa Benedict al IX-lea, cel mai tânăr papă din istorie şi unul dintre cei mai controversaţi

Cum a dispărut Biblioteca din Alexandria

Acest complex celebru îl putea vizita oricine dorea. Biblioteca era considerată un loc sacru, la fel ca templele religioase. Înainte de a intra în această clădire, se înfăptuia ritualul de purificare.

Dispariţia acestui lăcaş de cultură este considerată pe bună dreptate „cea mai mare tragedie a lumii antice”. Totuşi, motivul catastrofei a rămas nedescoperit.

Există o serie de versiuni privind modul în care a fost distrusă Biblioteca din Alexandria:

  • războiul civil dintre Cezar și Pompei (48 î.Hr.);
  • conflictele pentru putere dintre păgâni și creștini (250 – 350);
  • decretul lui Theodosius din 391;
  • cucerirea arabă din jurul anului 650.

Dacă este să luăm în calcul cea din urmă variantă, dispariţia bibliotecii a fost simultană cu perioada cuceririlor arabe.

Legenda spune că ordinul de a nimici toate cărţile l-a dat califul Umar.

„În cazul în care conţinutul cărţilor nu contrazice Coranul, singura Carte a lui Dumnezeu, acelea nu ne trebuie. Iar dacă îl contrazic, nu avem nevoie de ele. Înseamnă că trebuie arse în toate cazurile.” Şi porunca lui ar fi fost îndeplinită, şi aşa biblioteca a fost rasă de pe faţa Pământului.

Majoritatea cercetătorilor contemporani au ajuns la o concluzie comună, şi anume că biblioteca a ars. Cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat în timpul împăratului roman Aurelian (în jurul anului 272). Acest fapt este confirmat şi de istoricul grec Plutarh, care scrie că focul a distrus „măreaţa bibliotecă”. De asemenea, şi istoricul roman Dio Cassius aminteşte despre un depozit de manuscrise nimicit de un incendiu.

Refacerea bibliotecii

biblioteca din alexandria
Noua Bibliotecă din Alexandria

O nouă bibliotecă a fost ridicată în oraşul Alexandria, în amintirea celei din antichitate.

• CITEŞTE ŞI:  Mit demontat: bolile similare sifilisului erau deja răspândite în America înainte de sosirea lui Cristofor Columb

A fost cheltuită o sumă mare atât pentru construcţia ei, cât şi pentru achiziţionarea de echipament modern şi, desigur, de cărţi.

Principala clădire a bibliotecii aminteşte de un tambur înclinat. În acoperişul ei din sticlă şi aluminiu, se văd ferestrele prin care, din partea nordică, pătrunde lumina în sala de lectură. Edificiul în care se află încăperile principale de depozitare a cărţilor şi pentru vizitatori este situat mai jos de nivelul mării.

Aceasta nu este cea mai mare bibliotecă din lume şi nici nu deţine cele mai multe cărţi, însă aduce aminte de valoarea culturală a oraşului în timpurile antice.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

sfântul luca

Sfântul Luca al Crimeei, chirurgul anchetat şi arestat, care a devenit sfânt

0
Sfântul Luca al Crimeei, Valentin Felixovici (Luca) Voino-Iasenetki, după numele său de mirean, s-a născut în data de 27 aprilie 1877, în localitatea Kest,...
Doamna Chiajna

Doamna Chiajna, nepoata lui Ştefan cel Mare, singura româncă ce a condus oastea pe...

0
Doamna Chiajna a fost una dintre cele mai controversate femei din istoria românilor. A fost considerată de unii drept o femeie fără scrupule şi...

Rongorongo, misterioasele texte de pe Insula Paştelui, care nu au fost încă descifrate

0
Rongorongo reprezintă un sistem de glife descoperit în secolul al XIX-lea pe Insula Paștelui și care alcătuiește ceea ce pare a fi o scriere...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via