Ce obiecte au lăsat oamenii pe Lună? În jur de 220.000 de kilograme de lucruri bizare au ajuns pe Lună

Noutăţi

Putem avea impresia că Luna reprezintă un teritoriu virgin, pe care oamenii nu şi-au pus amprenta în acelaşi mod cum au făcut-o pe Pământ. Dar lucrurile nu stau tocmai aşa. Sute de tone de obiecte au fost trimise pe Lună, iar unele dintre acestea sunt de-a dreptul bizare. Aşadar, să vedem ce obiecte au lăsat oamenii pe Lună.

În iulie 1969, Neil Armstrong și Buzz Aldrin au intrat în istorie, fiind primii oameni care au ajuns pe suprafața Lunii. Alte cinci misiuni cu echipaj au ajuns pe Lună în anii care au urmat, înainte ca programul Apollo să se încheie în anul 1972.

Până în prezent, 24 de astronauți au vizitat Luna, dintre care 12 au pășit pe suprafața ei, iar alți astronauți sunt programați să facă acest lucru în cadrul programului spațial Artemis, lansat în 2017. La acestea se adaugă numeroasele misiuni fără echipaj de când sonda sovietică Luna 2 s-a prăbușit pentru prima dată pe Lună, în 1959.

În total, am livrat până acum aproximativ 220.000 de kilograme de artefacte umane pe suprafața satelitului nostru natural. Deci, ce anume am lăsat pe Lună?[sursa]

Ce obiecte au lăsat oamenii pe Lună
Ce obiecte au lăsat oamenii pe Lună?

Ce obiecte au lăsat oamenii pe Lună

O parte din ceea ce a fost lăsat este evident. Mai mult de 70 de vehicule spațiale au rămas pe Lună pentru simplul motiv că sunt grele și nu merită să fie aduse înapoi. Acestea reprezintă cea mai mare parte din masa rămasă pe Lună.

O parte din ea reprezintă deșeuri din timpul călătoriei, pe care astronauții le-au aruncat atunci când au ajuns la destinație. În afară de gunoaie – de la ambalaje de mâncare la șervețele umede – au fost aruncate aproape 100 de pachete de urină și excremente umane.

• CITEŞTE ŞI:  Picturile rupestre de la Lascaux, artă preistorică, veche de 17.000 de ani

Astronauții Apollo au aruncat, de asemenea, unelte și echipamente de televiziune de care nu mai aveau nevoie. Aceștia se debarasau de greutatea modulelor de comandă pentru a putea maximiza cantitatea de mostre pe care le puteau aduce pe Pământ de pe suprafața Lunii. În schimbul a ceea ce au lăsat în urmă, misiunile Apollo au reușit să aducă înapoi aproximativ 850 de kilograme de roci lunare și sol lunar.

Apoi, mai sunt și toate suvenirurile. Șase steaguri americane au fost plantate pe suprafața Lunii. Probabil că acum sunt decolorate, la fel ca și fotografia pe care Charles Duke a lăsat-o în urmă cu el însuși și familia sa. Există, de asemenea, două mingi de golf undeva acolo sus, după ce Alan Shepard și-a încercat norocul la golf în condiții de gravitație scăzută.

Modulul de aterizare al misiunii Apollo 11 se află încă acolo, marcat cu o placă pe care scrie „Aici, oameni de pe planeta Pământ au pus pentru prima dată piciorul pe Lună în iulie 1969, d.Hr. Am venit în pace pentru întreaga omenire”. Mesajul expunea triumful aselenizării pentru întreaga omenire, care a condus omenirea spre noi frontiere – în ciuda Războiului Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a declanșat cursa spre Lună în primul rând. Într-un spirit asemănător, astronauții americani au lăsat două medalii care fuseseră acordate răposaților cosmonauți sovietici Iuri Gagarin și Vladimir Komarov, pionieri ai spațiului care au pierit în accidente tragice.

Gagarin și Komarov nu au fost ultimii oameni care au fost imortalizați pe Lună. În anul 1998, cenușa astrogeologului Gene Shoemaker a fost trimisă la bordul unei misiuni de explorare a Lunii, unde se află acum în mijlocul prafului lunar.

• CITEŞTE ŞI:  Un copil de 12 ani a refăcut "Raza Morţii", creată de Arhimede în urmă cu 2.200 de ani. Şi funcţionează

În doar 50 de ani, amprenta umană a lăsat cu siguranță o amprentă pe suprafața lunară – în mai multe feluri. Una dintre cele mai faimoase imagini de pe Lună este fotografia lui Buzz Aldrin cu propria sa amprentă.

Ce obiecte au lăsat oamenii pe Lună buzz aldrin urma
Urma creată în solul lunar de astronautul Buzz Aldrin

Cu o atmosferă practic inexistentă (și, prin urmare, fără vânt care să erodeze solul), aceeași amprentă este probabil încă acolo. Pe măsură ce NASA încearcă să reînvie misiunile cu echipaj pe Lună până în anul 2025, este aproape sigur că oamenii vor lăsa mai multe amprente în anii următori.[sursa]

Recapitulare: ce obiecte au lăsat oamenii pe Lună

Oamenii au trimis o varietate de lucruri bizare pe Lună, de la mingi de golf până la cenușa umană. Iată câteva dintre cele mai interesante și neobișnuite obiecte care au fost trimise pe Lună:

Mingi de golf

În anul 1971, astronautul Alan Shepard a devenit primul om care a jucat golf pe Lună. El a folosit un club de golf improvizat și două mingi de golf. Una dintre mingi a fost pierdută, dar cealaltă a fost adusă înapoi pe Pământ și este expusă în prezent la Muzeul Național al Aerului și Spațiului din Washington, D.C.

Pene de șoim

În 1969, astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au lăsat pe Lună o pungă cu pene de șoim. Penele au fost colectate de la un șoim pe nume Columbia, care a fost mascota Academiei Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.

O Biblie

În anul 1969, astronautul Edgar Mitchell a lăsat pe Lună o Biblie miniaturală. Biblia a fost un cadou de la mama lui Mitchell, care era o femeie foarte religioasă.

• CITEŞTE ŞI:  Roverul Curiosity arată că au existat sezoane climatice pe Marte, un lucru care ar favoriza existenţa vieţii

O fotografie de familie

În anul 1972, astronautul Charles Duke a lăsat pe Lună o fotografie a familiei sale. Fotografia a fost făcută de Duke cu câteva zile înainte de a pleca în misiunea Apollo 16.

O mostră de ADN

În anul 2019, sonda spațială israeliană Beresheet a transportat pe Lună o mostră de ADN uman. Mostră de ADN a fost stocată într-un disc de nichel și a fost concepută pentru a supraviețui pe Lună timp de milioane de ani.

Cenușa umană

În anul 2022, compania spațială Celestis a trimis pe Lună cenușa a 24 de persoane, inclusiv a actorului James Doohan, care a jucat rolul lui Scotty în serialul Star Trek. Cenușa a fost plasată într-o capsulă specială, care a fost lansată pe Lună de o rachetă SpaceX Falcon 9.

Unii astronauți au lăsat pe Lună obiecte pentru a vedea cum se vor comporta în condițiile de pe Lună. De exemplu, astronautul David Scott a lăsat pe Lună o pană și un ciocan pentru a vedea dacă pana va cădea mai repede decât ciocanul.

Multe dintre obiectele trimise pe Lună au o semnificație simbolică. De exemplu, steagul american plantat de astronauții Apollo 11 reprezintă victoria Statelor Unite în cursa spațială pe care au dus-o intens cu URSS.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

de ce au leii coamă

De ce au leii coamă? Motivul pentru care leii au impunătoarea coamă în jurul...

0
Nicio specie de animale nu este mai emblematică pentru savana africană decât leul, specie ai cărei masculi au în jurul gâtului celebrul păr zbârlit....
toţi japonezii vor purta acelaşi nume

De ce toţi japonezii vor purta acelaşi nume până în anul 2531

0
Un studiu condus de Universitatea Tohoku arată că, până în anul 2531, toţi japonezii vor purta acelaşi nume, respectiv "Sato". Acesta este în prezent...
sergiu celibidache

Sergiu Celibidache: s-a hrănit cu buruieni din cauza sărăciei, dar a devenit un dirijor...

0
Sergiu Celibidache a fost un personaj fascinant şi controversat, un profesionist nonconformist care nu a ezitat să critice personalităţi de o valoare incontestabilă ale...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via