Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, şi misterul morţii sale fulgerătoare

Noutăţi

Iuri Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934, în satul Klușino, aproape de oraşul Gjatsk, din URSS. A devenit cosmonaut, fiind numit Erou al Uniunii Sovietice după ce, pe 12 aprilie 1961, a devenit primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului.

Părinții săi, Alexei Ivanovici Gagarin și Anna Timofeevna Gagarin au lucrat în colhoz. Mamei sale îi plăcea să citească, iar tatăl său era un dulgher iscusit. Iuri a fost cel de-al treilea dintre cei patru copii ai familiei. În timp ce părinții lui lucrau, sora lui mai mare se ocupa de aceştia.

Iuri Gagarin și-a finalizat studiile de turnător în metalurgie, la o școală în apropiere de Moscova, în anul 1951.

Localitatea în care Iuri locuia se afla în drumul naziştilor către Moscova. Din acest motiv el şi familia sa, la fel ca milioane de oameni din Uniunea Sovietică, au avut de suferit în timpul ocupației naziste din Al Doilea Război Mondial. Cei doi frați mai mari ai lui Iuri au fost luați ca prizonieri în Germania în anul 1943 și au revenit abia după război.

iuri gagarin

Pasiune pentru avioane

Încă din tinerețe, Iuri a devenit interesat de spaţiul cosmic și a început să viseze la Universul pe care mai apoi avea să-l cucerească.

Iuri Gagarin și-a continuat studiile la un colegiu industrial din Saratov, în același timp urmând un curs de pilotaj. Profesorul lui de matematică și științe a luptat în Al Doilea Război Mondial ca pilot al Forțelor Aeriene Sovietice, fiind o persoană care l-a impresionat profund pe tânărul Gagarin.

După finalizarea cursului de pilotaj, Gagarin s-a înscris la rândul său la școala de cadeți a Forțelor Aeriene Sovietice din Orenburg. Gagarin a finalizat studiile în anul 1957.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Aşoka cel Mare, cel mai puternic conducător din istoria Indiei

Pe când era cadet a întâlnit-o pe Valentina Goreaciova, cu care s-a căsătorit, după ce a devenit pilot pe un MiG-15. Întrucât era mic de înălţime, având doar 1,57 m, Iuri Gagarin a avut nevoie de o pernă pentru a vedea mai bine din cabină şi a ateriza avionul în siguranţă.

După absolvire, Gagarin a fost repartizat la baza aeriană Luostari, din Regiunea Murmansk. Acest loc era foarte aproape de granița cu Norvegia, iar vremea grea făcea zborul dificil.

Iuri Gagarin a fost promovat la gradul de locotenent al Forțelor Aeriene Sovietice, la 5 noiembrie 1957, iar la 6 noiembrie 1959, el a primit gradul de locotenent major.

Selecţia în Programul Spațial Sovietic

În anul 1960 a avut loc un proces de selecţie secret pentru a lansa un om în spaţiul cosmic. Comisia Medicală Aviatică Centrală avea criterii stricte de selecţie. Candidaţii trebuiau să aibă vârste cuprinse între 25-30 de ani, iar pentru a încăpea în capsula Vostok, aceştia trebuiau să cântărească cel mult 72 kg şi să aibă o înălţime de maxim 1,70 m. Aşadar, înălţimea lui Gagarin a fost tocmai un atuu.

În anul 1960, după o intensă căutare și un proces de selecție riguros, Iuri Gagarin a fost selectat, împreună cu alți 19 candidați, pentru Programul Spațial Sovietic. Alături de ceilalți cosmonauți, el a fost supus la o serie de experimente menite să-i testeze rezistența fizică și psihică. A urmat și un antrenament intensiv pentru pregătirea zborului care avea să fie efectuat.

Dintre acei 20 de cosmonauți selectați, eventualele alegeri pentru prima lansare erau Iuri Gagarin și Gherman Titov. Cei doi au fost selectaţi datorită performanțelor excelente din timpul antrenamentelor, dar și datorită capacităților lor psihice. Gagarin a fost alegerea finală.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a fost Pazvante Chiorul şi de unde vine expresia care-i include numele

Oficialii sovietici au cântărit și alți factori în selectarea lui Gagarin. Titov provenea dintr-o familie din clasa de mijloc, în timp ce Gagarin era fiul unor ţărani muncitori. Iar sovieticii doreau să demonstreze că şi cei care se trag din familii modeste pot avea succes în comunism.

Iuri Gagarin, primul om în spaţiu

Nava spațială Vostok 1 a lui Iuri Gagarin a fost lansată pe 12 aprilie 1961, la ora locală 09:07. Nava a orbitat Pământul o singură dată în decurs de 1 oră și 29 de minute, ajungând la o altitudine maximă de 301 kilometri. A aterizat apoi, la ora 10:55, în Uniunea Sovietică.

Zborul spațial al lui Gagarin i-a adus faimă internațională aproape peste noapte. Cosmonautul a primit Ordinul lui Lenin și titlurile de Erou al Uniunii Sovietice și Cosmonaut Pilot al Uniunii Sovietice. Monumente au fost ridicate în cinstea sa, iar numeroase străzi de pe teritoriul Uniunii Sovietice au fost redenumite în onoarea sa.

Acesta avea să fie primul şi ultimul zbor în spaţiu pentru Iuri Gagarin. Deşi nu a mai călătorit în spaţiu, cosmonautul a jucat un rol activ în instruirea altor cosmonauți. Gagarin a desfășurat numeroase vizite în alte națiuni în urma zborului său istoric. În anul 1963 a obţinut gradul de colonel.

Moartea lui Iuri Gagarin

După o pauză lungă în care autoritățile sovietice l-au rugat să nu își asume riscuri inutile, Gagarin a reînceput să zboare.

În anul 1967, Gagarin era rezervă pentru misiunea Soyuz 1, care făcea parte din programul sovietic de misiuni spaţiale către Lună. Programul Soyuz a început prost. Trei dintre testele inițiale s-au încheiat cu eșecuri, însă presiunea politică era uriaşă, iar misiunea s-a desfășurat în continuare.

• CITEŞTE ŞI:  Împăratul Commodus: a fost împăratul gladiator cel mai rău din istoria Imperiului Roman?

Soyuz 1 a fost distrus la aterizare, iar Vladimir Komarov a devenit primul pilot spațial decedat în zbor.

Iuri Gagarin a fost eliminat din programul spațial și i s-a interzis să piloteze singur avioane. Un erou național nu se putea expune riscurilor.

Pe 27 martie 1968, la aproape 7 ani după zborul său istoric, Iuri Gagarin a murit într-un accident aviatic. Avea doar 34 de ani. Cenușa lui Iuri Gagarin a fost așezată într-o nișă din Zidul Kremlinului. După moartea sa, orașul său natal Gjatsk a fost redenumit Gagarin.

Alături de Gagarin a murit şi pilotul Vladimir Seryogin. Avionul lor s-a prăbuşit într-o pădure din apropiere de Kirjaci, amândoi pierzându-şi vieţile.

Totuși, există elemente care pun la îndoială atât data și ora catastrofei, precum și împrejurările ei. Rezultatele raportului nu au fost publicate până în prezent. Acestea, împreună cu resturile avionului, depozitate la Institutul de Cercetări al Ministerului Apărării, au fost clasificate. În decursul anilor au fost lansate mai multe teorii privind accidentul aviatic în care Gagarin şi-a pierdut viaţa, însă fără dovezi clare.

Conform unui raport declasificat de curând, în tragicul accident a mai fost implicată o aeronavă. Este vorba despre un avion de vânătoare SU-15 neutorizat, care a zburat extrem de aproape de aeronava lui Gagarin.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

tigrul tasmanian

Tigrul tasmanian, un carnivor marsupial dispărut în prezent

0
Tigrul tasmanian, numit şi lup marsupial, a fost unul din cele mai mari carnivore marsupiale ale timpurilor moderne. Deşi avea alură de lup, tigrul tasmanian...
astronom amator planeta Uranus william herschel

Cum a descoperit un astronom amator planeta Uranus, cu un telescop făcut de el:...

0
Modul în care a descoperit un astronom amator planeta Uranus a rămas în istorie. William Herschel a descoperit o nouă planetă cu un telescop...
Cea mai veche fabrică de arme

Cea mai veche fabrică de arme de război din lume a existat acum 7.200...

0
Este posibil ca cea mai veche fabrică de arme de război standardizat să fi fost înființată la începutul Epocii Cuprului, pe teritoriul pe care...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via