Mark Twain, cel mai mare copac din istorie, care a fost tăiat de om

2 min


14
14 puncte

Cel mai mare copac din istorie, care a fost tăiat de om, poartă un nume celebru. Este vorba de Mark Twain, un arbore din familia Sequoiadendron giganteum, respectiv sequoia gigant.

După cum le spune şi numele, nu este un lucru neobişnuit pentru copacii din această familie să atingă dimensiuni foarte mari. Totuşi, unele exemplare sunt cu adevărat uriaşe.

Mark Twain, cel mai mare copac tăiat de om

Copacul uriaş numit după scriitorul american Mark Twain a fost tăiat în anul 1892, într-o pădure din California, SUA. Acesta avea o vârstă de 1341 de ani, măsurând 100,9 metri înălţime şi o circumferinţă la bază de 27,4 metri.

Copacul a avut „ghinionul” de a creşte în Millwood, o regiune împădurită, care a fost cumpărată de doi baroni ai lemnelor, Hiram Smith şi Austin Moore. Aceştia au cumpărat o suprafaţă de peste 12.000 de hectare de pădure de sequoia în anul 1888. Tot atunci, aceştia au înfiinţat societatea Kings River Lumber Company.

Până în anul 1905, compania a defrişat suprafeţe mari din pădurile deţinute, tăind aproximativ 8.000 de sequoia giganţi.[sursa]

Între aceşti copaci uriaşi, se afla şi Mark Twain. Întrucât avea dimensiuni uriaşe, după cum am prezentat mai sus, tăierea şi prelucrarea copacului a durat aproape 8 zile.

În ziua de azi, tot ce a rămas din uriaşul copac Mark Twain este trunchiul său.

Cel mai mare copac în prezent

În zilele noastre, cel mai mare copac este tot unul din familia seqoiua gigant. Acesta se numeşte Generalul Sherman şi se află tot în California, în Parcul Naţional Sequoia, din Tulare.

• CITEŞTE ŞI:  Oţelul de Damasc, un mister pierdut în timp

Generalul Sherman are o vârstă estimată între 2.300-2.700 de ani, având o înălţime de 83,8 metri şi o circumferinţă de 31,3 metri.

Deşi este cel mai mare ca volum, nu este şi cel mai înalt copac. Acest titlu este deţinut de un alt copac sequoia gigant, denumit Hyperion. Acesta din urmă are o înălţime 115,85 metri, având o vârstă de circa 600-700 de ani.

Au existat copaci şi mai mari

Cel mai mare copac cunoscut omului a fost doborât în anul 1905 de o furtună extrem de puternică.

Copacul facea parte, de asemenea, din familia sequoia gigant şi a crescut în zona împădurită de lângă oraşul Fieldbrook, California.

Acest copac era numit după locul în care se afla, respectiv pârâul Lindsay şi avea o înălţime de 118,87 metri. Din măsurătorile acelor vremuri a reieşit faptul că acest copac avea un volum aproape dublu faţă de cel al Generalului Sherman.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

14
14 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via