Top 5 cele mai mari insule din lume, după suprafaţa pe care o ocupă

2 min


3
3 puncte

găzduind unele dintre cele mai neobişnuite animale ale planetei, ca să nu mai vorbim despre cele 11 procente din populația globală, insulele sunt printre cele mai diverse și mai interesante locuri de pe Pământ. Iar cele mai mari insule de pe Pământ ne fascinează prin dimensiunile lor impresionante și originile geologice variate.

De la Groenlanda, o vastă regiune glaciară, la Noua Guinee, cu biodiversitatea sa excepțională, aceste insule ne oferă o privire în lumea naturală și istoria geologică a planetei noastre.

Top 5 cele mai mari insule din lume

top 5 cele mai mari insule din lume

#5. Insula Baffin – face parte din Canada și are o suprafață de 507.451 km²

Insula Baffin se află în regiunea Arctică a Canadei și este cea mai mare insulă canadiană. Cu peisaje impresionante, ghețari masivi și fiorduri adânci, această insulă oferă oportunități unice pentru exploratori și amatori de aventură.

Comunitățile din Insula Baffin se bazează pe tradiții inuite străvechi și se adaptează la un mediu deosebit de aspru. Iarna, insula devine un paradis pentru iubitorii de sporturi de iarnă, cum ar fi drumeții pe gheață și observarea aurorelor boreale.

#4. Madagascar – se află în estul Africii, în Oceanul Indian şi are o suprafață de 586,884 km²

Situată în Oceanul Indian, în apropierea coastei de est a Africii, Madagascar este una dintre cele mai distincte insule din lume. Cunoscută pentru biodiversitatea sa extraordinară, aproximativ 90% dintre speciile de plante și animale de pe insulă nu se găsesc în nicio altă parte a lumii. Lemurienii, baobabii și cameleonii sunt doar câteva exemple din această minunată grădină zoologică în aer liber.

• CITEŞTE ŞI:  Atlantida, continentul dispărut care ar fi stat la baza marilor civilizaţii

Cultura și istoria Madagascarului sunt la fel de intrigante precum flora și fauna sa. Insula are o moștenire culturală diversificată, cu influențe africane, asiatice și europene.

#3. Insula Borneo – se află în Asia de Sud-Est şi are o suprafață de 743,330 km²

Insula Borneo este cunoscută pentru peisajele sale tropicale, plaje cu nisip fin, jungla luxuriantă și biodiversitatea remarcabilă. Această insulă, împărțită între Malaezia, Indonezia și Brunei, găzduiește o varietate impresionantă de specii de plante și animale, inclusiv celebrul orangutan. Este un paradis pentru iubitorii de natură și aventură.

Culturile indigene și diversitatea etnică din Borneo oferă o experiență culturală bogată, cu tradiții fascinante, muzică și dansuri spectaculoase.

#2. Noua Guinee – este o insulă din Asia de Sud-Est şi are o suprafață de 785.753 km².

Noua Guinee, situată în Pacificul de Vest, este a treia cea mai mare insulă din lume. Aceasta este împărțită între Indonezia și Papua Noua Guinee și oferă o gamă variată de peisaje, de la munți impunători la plaje cu nisip alb.

Însă, cel mai valoros activ al insulei este diversitatea culturală. Papua Noua Guinee are peste 800 de grupuri etnice distincte, fiecare cu propriile limbi, obiceiuri și tradiții. Multe dintre aceste culturi sunt încă relativ izolate și păstrează moduri de viață tradiționale.

#1. Groenlanda: Este cea mai mare insulă de pe Pământ, cu o suprafață de 2.130.800 km².

Groenlanda este cu adevărat o insulă de superlative. Cu o suprafață impresionantă de 2.166.086 de kilometri pătrați, este cea mai mare insulă din lume. Aflată în regiunea Arctică, Groenlanda este administrată de Danemarca, dar are un grad ridicat de autonomie. Cu toate că este acoperită în mare parte de gheață și zăpadă, Groenlanda găzduiește și comunități umane care se adaptează la condițiile extreme.

• CITEŞTE ŞI:  Ramanujan: omul care a cunoscut infinitul. Deşi nu avea studii, era geniu în matematică, ajungând dintr-un sat sărăcăcios, profesor la Cambridge

Această insulă impresionantă oferă ocazia de a explora un peisaj natural spectaculos, cu fiorduri adânci, ghețari masivi și fauna arctică. De asemenea, Groenlanda joacă un rol semnificativ în studiile asupra schimbărilor climatice, deoarece topirea ghețarilor de aici contribuie la creșterea nivelului mării.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via