Se va obţine „energia infinită”? Un reactor experimental pe fuziune nucleară a produs o cantitate record de energie

Noutăţi

Un reactor experimental de fuziune nucleară din Marea Britanie a reușit să producă o cantitate record de energie pentru un astfel de dispozitiv, ceea ce aduce tehnologia într-o nouă „etapă semnificativă” și crește speranțele pentru obținerea unui tip de energie curată și regenerabilă în cantități mari, pe viitor. Vor reuşi cercetătorii să obţină „energia infinită”?

Potenţiale surse de energie alternativă fisiunii nucleare, folosită în centralele nucleare actuale, reactoarele cu fuziune nucleară încearcă să reproducă reacţiile din interiorul Soarelui.

Oamenii de ştiinţă speră să obţină „energia infinită”

Energia obţinută din fuziune este considerată de mulţi oameni de ştiinţă drept energia viitorului pentru că procesul de fuziune nu poluează şi nu produce radioactivitate, iar dacă ar putea să fie obținută printr-un proces eficient, ar putea să ofere energie „aproape infinită”.

Criticii ei invocă costurile enorme necesare construcţiei şi menţinerii unui reactor de fuziune nucleară. Cercetătorii de la Joint European Torus (JET), unul dintre cele mai mari reactoare de fuziune nucleară din lume, aflat în apropiere de Oxford, au reuşit să genereze 69 megajouli de energie în doar 5 secunde, depăşind precedentul record de 59 de megajouli stabilit tot de ei în anul 2021.

energia infinită
Cercetătorii plănuiesc să obţină energia infinită prin intermediul acestor reactoare

Aceasta a fost ultima fază de experimentare pentru JET, care şi-a finalizat programul la sfârşitul anului 2023: La proiect au participat 350 de oameni de ştiinţă din Uniunea Europeană, Elveţia, Regatul Unit şi Ucraina.

În inima reactorului – o imensă cameră magnetică în formă de gogoaşă – magneţii menţin o cantitate mică de deuteriu şi tritiu (izotopi ai hidrogenului) încălzită la temperaturi de zece ori mai mari decât în centrul Soarelui pentru a crea plasmă, permiţând nucleelor de hidrogen să intre în coliziune şi să fuzioneze formând atomi mai grei, de heliu – reacţie ce se produce cu o eliberare colosală de energie.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Nikola Tesla a murit singur în camera sa de hotel, iar din seif autorităţile i-au confiscat toate documentele. Ce secrete deţinea marele inventator

În cantităţi egale, fuziunea nucleară poate produce de patru milioane de ori mai multă energie decât arderea combustibililor fosili. Experimentele derulate la JET sunt folosite pentru dezvoltarea reactorului de fuziune ITER, chiar mai avansat decât JET, aflat în construcţie în sudul Franţei.

Rezultatele obţinute de JET „vor avea un impact direct şi pozitiv asupra ITER, validând calea de urmat şi permiţându-ne să progresăm mai rapid către obiectivele noastre de performanţă”, a declarat Pietro Barabaschi, director general al ITER.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Astronomii au descoperit 6 lumi extraterestre perfect sincronizate: „Un sistem planetar care a supraviețuit...

0
Un sistem planetar nu foarte îndepărtat de sistemul nostru solar are 6 lumi care orbitează în jurul stelei lor într-o armonie frumoasă și perfectă....
alexandru cel mare

10 curiozităţi despre Alexandru cel Mare, unul dintre cei mai mari conducători din istorie

3
Alexandru cel Mare, cunoscut şi sub numele de Alexandru Macedon, s-a născut în data de 20 iulie 356 î.Hr., în Pella, Macedonia Antică....
K2-18 b planeta forme de viaţă

NASA a descoperit posibile forme de viaţă pe o planetă oceanică aflată la 120...

0
Oamenii de știință de la NASA au anunțat existența unei posibile lumi oceanice foarte rare, unde s-ar putea găsi forme de viață, pe o...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via