Coliculul superior: o bucată din creier, de mărimea unui bob de mazăre, ar putea fi mult mai importantă decât se credea

2 min


2
2 puncte

Dacă simți că cei din jurul tău nu te-au apreciat niciodată, coliculul superior te înțelege. Un nou studiu sugerează că această mică regiune a creierului joacă un rol mult mai important în vederea noastră decât se credea până acum.

Iar coliculul superior își face cu sârguință datoria de foarte, foarte mult timp, fiind conservat de-a lungul a milioane de ani de evoluție. În timp ce la pești și amfibieni este relativ mare, totuși, în creierul uman este o regiune mică, de dimensiunea unui bob de mazăre.

Cercetătorii de la Institutul de Neuroştiinţe din Ţările de Jos au vrut să cerceteze mai profund modul în care animalele, inclusiv oamenii, pot separa obiectele de fundalurile lor.[sursa]

coliculul superior
Coliculul superior este mai important decât se credea până acum

Această abilitate a fost întotdeauna un mister: se știe că este implicat cortexul vizual, dar la unele animale această parte a creierului este subdezvoltată sau nu este prezentă deloc.

Pe baza cercetărilor anterioare, coliculul superior părea că ar putea fi, de asemenea, implicat. Împreună cu cortexul vizual, acesta primește informații senzoriale directe de la ochi, așa că, pentru a examina mai amănunțit funcția sa, cercetătorii au pus la cale experimente pe șoareci.

„În acest studiu, am dezactivat coliculul superior folosind optogenetica pentru a vedea ce efect ar avea.”, spune neurologul Alexander Heimel de la Institutul de Neuroștiințe din Ţările de Jos.

Coliculul superior, mai important decât se credea

Odată ce partea superioară a coliculului din creier a fost dezactivată, șoarecii au fost mai puțin capabili să detecteze obiectele din jurul lor. Acest lucru sugerează că, împreună cu cortexul vizual, este crucial în interpretarea împrejurimilor imediate.

Citeşte şi:  Rechinul de Groenlanda, misterioasa specie care trăieşte până la 500 de ani

Folosind urmărirea ochilor și înregistrarea semnalelor electrice din creier, cercetătorii au observat, de asemenea, o activitate crescută în interiorul coliculului superior atunci când șoarecii au detectat obiecte în jurul lor. Acest lucru a fost observat atât pentru sarcinile vizuale simple, cât și pentru cele mai complexe.

„Măsurătorile noastre au arătat, de asemenea, că informațiile despre sarcina vizuală sunt prezente în coliculul superior și că aceste informații sunt mai puțin prezente în momentul în care un șoarece face o greșeală.”, spune Heimel.

De la reperarea prietenilor pe stradă până la reperarea prădătorilor înainte ca aceștia să se apropie prea mult, capacitatea de a distinge un obiect de fundal este o parte vitală a mecanismului de procesare vizuală din creier, iar aceasta este o nouă perspectivă valoroasă asupra modului în care funcționează.

Cu toate acestea, deși creierul șoarecilor și cel al oamenilor sunt destul de asemănătoare în mai multe aspecte cheie – inclusiv calea paralelă care este cortexul vizual și coliculul superior – toate acestea trebuie demonstrate și la oameni înainte de a se trage orice concluzie.

Ceea ce știm despre oameni este că coliculul superior ajută la direcționarea privirii noastre și că deteriorarea cortexului vizual nu înseamnă neapărat că abilitatea noastră de a detecta informații vizuale dispare complet.

„Cercetarea noastră arată că coliculul superior ar putea fi responsabil pentru acest lucru și, prin urmare, ar putea face mai mult decât am crezut.”, spune Heimel.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide