Pisicile mănâncă peste 2.000 de specii de animale, inclusiv unele foarte mari și ciudate

3 min


3
3 puncte

Atunci când ne gândim la prădătorul perfect, ne pot veni în minte un rechin din specia marele alb, un tigru care dă târcoale unei prăzi ghinioniste sau un șoim cu ochi ageri, care planează cu viteze ameţitoare. Cu toate acestea, unul dintre cei mai vorace prădători de pe Pământ este mult mai aproape de casă: pisica domestică. Pisicile mănâncă un număr uimitor de mare de animale, pe care le vânează în diferite feluri.

Noile cercetări evidențiază faptul că pisicile care trăiesc în libertate (inclusiv cele domestice și sălbatice) au una dintre cele mai variate diete dintre toți prădătorii de pe planetă, existând dovezi care arată că acestea consumă cel puțin 2.084 de specii de animale diferite.[sursa]

Pisicile mănâncă o varietate de specii, unele aflate în prag de dispariţie

Pisicile sunt animale oportuniste și vor mânca orice sursă de hrană disponibilă. Cu toate acestea, ele preferă să vâneze și să omoare animale vii. Dieta lor include aproximativ 9% dintre păsările cunoscute, 6% dintre mamiferele cunoscute și 4% dintre speciile de reptile cunoscute, ca să nu mai vorbim de câteva insecte și amfibieni.

pisicile mănâncă
Pisicile mănâncă o varietate de specii

„Studiul nostru aruncă lumină asupra obiceiurilor de prădător ale unuia dintre cei mai de succes și mai larg răspândiți prădători invazivi din lume. Din câte știm, acest studiu este cea mai cuprinzătoare sinteză globală a dietei pisicilor de până acum și, probabil, cea mai mare pentru orice specie din întreaga lume. Descoperirile noastre demonstrează că pisicile sunt prădători fără discernământ și mănâncă în esență orice tip de animal pe care îl pot captura în anumite stadii de viață sau pe care îl pot căuta în gunoaie.”, scriu autorii studiului.

• CITEŞTE ŞI:  Câte piramide egiptene antice mai există în zilele noastre? Răspunsul nu este cel la care vă gândiţi

Pentru a ajunge la aceste constatări, o echipă internațională de oameni de știință a analizat peste 500 de studii anterioare care au detaliat dieta pisicilor și a compilat datele.

Printre cele mai mari animale pe care au găsit dovezi că pisicile le mănâncă se numără pasărea emu, broasca țestoasă de mare și vaca domestică (pe care, probabil, o curățau de carne după ce fusese anterior ucisă, sperăm noi). Într-o ispravă la fel de impresionantă, oamenii de știință au observat anterior o singură pisică devorând un întreg corp de cangur.

Este inutil să mai spunem că descoperirile lor nu sunt vești bune pentru conservarea mediului. Noul studiu a estimat că până la 347 (16,65%) dintre speciile mâncate de pisici reprezintă specii ameninţate cu dispariţia. Procentul de specii de pradă amenințate este semnificativ mai mare în ecosistemele insulare. În Noua Zeelandă, de exemplu, cercetările din anii 1970 au constatat că pisicile domestice fără stăpân au fost implicate în dispariția a cel puțin șase specii de păsări endemice și a peste 70 de subspecii localizate.

„Reprezentarea ridicată a speciilor cu probleme de conservare în dieta pisicilor (16,65 %) este îngrijorătoare, având în vedere că pisicile au fost deja legate de 26 % din disparițiile de păsări, mamifere și reptile la nivel global și sunt recunoscute ca amenințări majore pentru multe specii amenințate existente.”, au continuat autorii studiului.

Alături de varietatea dietei lor, numărul mare de decese de animale este, de asemenea, izbitor. Un alt studiu din anul 2022 a estimat că pisicile de companie ucid între 160 și 270 de milioane de animale în fiecare an numai în Marea Britanie. În Australia, pisicile sunt responsabile de moartea a până la 650 de milioane de reptile în fiecare an.

• CITEŞTE ŞI:  Câtă apă există pe Pământ? Cât la sută din suprafaţa Pământului este acoperită de apă

Nu este surprinzător faptul că unele regiuni au luat măsuri împotriva pisicilor pentru a-și proteja animalele sălbatice native. În anul 2021, o suburbie din estul orașului Melbourne din Australia a introdus o „interdicție de 24 de ore pentru pisici”, care a ordonat proprietarilor de animale de companie să își țină pisicile în casă în permanență.

Așadar, data viitoare când Miţi se ghemuiește în poala ta și toarce, nu uita că ești în prezența unui ucigaș cu inimă rece, precum și o amenințare considerabilă pentru conservarea mediului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via