Cum şi-au căpătat peştii piranha dinţii şi cât sunt de periculoşi în realitate

Noutăţi

Peștii piranha, cu faima lor de prădători feroce, au stârnit imaginația oamenilor timp de secole. Imaginea lor ca niște ucigași nemiloși care devorează prada în secunde a fost popularizată de filme și cărți, dar cât de reală este această imagine?

Cum şi-au căpătat peştii piranha dinţii

Dinții peştilor piranha sunt o adaptare uimitoare la dieta lor carnivoră. Dinţii au o formă triunghiulară ascuțită, cu margini zimțate, perfecte pentru a sfâșia carnea. Piranha au o singură serie de dinți, dar aceștia sunt înlocuiți continuu pe tot parcursul vieții, asigurând o gură mereu tăioasă.

Fosilele indică faptul că strămoșii peştilor piranha, denumiţi Megapiranha paranensis, aveau dinți mai mici și mai conici, similari cu cei ai altor pești carnivori.

De-a lungul timpului, dinții lor au evoluat, devenind mai mari și mai ascuțiți, adaptându-se la o dietă bazată pe pești mai mari și animale. Aşadar, dinţii acestor peşti fioroşi au evoluat în timp pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a sfâşia ţesuturile. Această adaptare le-a permis peştilor piranha să devină prădători de succes în habitatele lor.[sursa]

peştii piranha
Peştii piranha şi-au căpătat dinţii de-a lungul evoluţiie, strămoşii lor având dinţi mai mici şi mai conici

Cât sunt de periculoşi dinţii peştilor piranha în realitate

Contrar imaginii populare, piranha nu sunt mereu o amenințare pentru oameni. Deși atacurile pot exista, ele sunt rare și de obicei provocate de apărarea peștilor sau de confuzie. Piranha preferă prada mai mică, cum ar fi pești, insecte și crustacee.

Atacurile piranha asupra oamenilor sunt de obicei izolate și implică mușcături minore. Mușcăturile pot fi dureroase, dar rar sunt fatale. Există cazuri documentate de atacuri mai severe, soldate cu decese, dar acestea sunt extrem de rare.

• CITEŞTE ŞI:  Ochiul din Sahara: structura misterioasă care se "uită" la cer şi originea sa controversată

În mod normal, piranha evită contactul cu oamenii şi nu îi sfâşie în trei secunde, aşa cum este prezentat adesea în filme pentru sporirea dramatizării. Totuşi, întrucât se bazează mult pe miros, este de evitat să intraţi în ape în care se găsesc piranha cu răni deschise sau sângerări.

Peştii piranha au un rol important în ecosistemul râurilor din America de Sud. Aceştia ajută la menţinerea echilibrului populaţiilor de peşti, eliminând peştii bolnavi sau morţi. Deşi sunt demonizaţi, în realitate aceşti peşti nu sunt chiar atât de periculoşi.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cel mai vechi hotel

Nishiyama Onsen Keiunkan, cel mai vechi hotel din lume, deschis de peste 1300 de...

0
Nishiyama Onsen Keiunkan din prefecura Yamanashi, Japonia, este recunoscut a fi cel mai vechi hotel din lume. Hotelul a fost fondat în anul 705...
Sandale militare romane

Sandale militare romane vechi de 2.000 de ani, cu cuie pentru tracțiune, descoperite de...

0
Arheologii au folosit raze X pentru a analiza rămășițele unei perechi de sandale militare romane descoperite lângă un fort roman din regiunea Bavaria, Germania. Cercetătorii...
artă rupestră şi urme de dinozauri

Desene preistorice descoperite alături de urme de dinozaur vechi de 145 de milioane de...

0
Desene preistorice sub formă de petroglife și urmele de dinozaur nu au mai fost găsite niciodată atât de aproape unele de celelalte. Paleontologia și arheologia...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via