Edwin Hubble, omul care ne-a demonstrat că în Univers există mai multe galaxii

3 min


6
6 puncte

Hubble este un nume pe care mulţi dintre noi îl cunoaştem, dar ne gândim, instinctual, la celebrul telescop spaţial aflat pe orbita Pământului. Puţin ştiu, însă, cine a fost Edwin Hubble, cel după care a fost numit faimosul telescop.

Edwin Powell Hubble s-a născut în anul 1889 în Missouri, SUA. În adolescenţă a fost pasionat de sport, alimentându-şi curiozitatea cu cărţi de ficţiune. La îndrumarea tatălui său, Edwin a urmat cursurile Universităţii din Chicago, unde a studiat dreptul. A obţinut faimoasa bursă Rhodes, cu care a plecat să-şi continue studiile în drept la Universitatea Oxford, din Marea Britanie.

După moartea tatălui său, din anul 1913, Edwin a revenit în SUA, însă nu avea nicio motivaţie pentru a practica dreptul. Marea sa pasiune era astronomia.

Astfel, a ajuns să obţină un doctorat în astronomie la Universitatea din Chicago în anul 1917.

edwin hubble

Edwin Hubble, omul care ne-a demonstrat că există mai multe galaxii

În cadrul universităţii, Hubble a avut acces la Observatorul Astronomic Yerkes. Acolo a făcut cercetări, observații astronomice și calcule pe baza imaginilor surprinse prin telescop. În acest fel, a pus la punct un sistem de clasificare a galaxiilor, în funcție de aspectul lor în imagini.

Edwin Hubble a schimbat profund înțelegerea felului în care trebuie să concepem Universul prin demonstrarea existenței altor galaxii, altele decât cea a noastră, Calea Lactee.

Hubble a descoperit, de asemenea, modul corect de aplicare al Efectului Doppler[detalii] la expansiunea Universului. În astronomie și cosmologie acest efect se mai numeşte şi Deplasarea spre roșu. Efectul observat de către Hubble în modificarea spectrul electromagnetic al galaxiilor stabilea o proporționalitate între variația spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii și depărtarea acesteia de planeta noastră, Pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Steven Callahan: Bărbatul care a plutit 76 de zile în derivă în Oceanul Atlantic, slăbind 20 de kg

Această proporționalitate, care a devenit cunoscută ca Legea lui Hubble, a definit și a măsurat expansiunea universului. Conform acestei legi, s-a demonstrat că galaxiile se depărtează de noi cu viteza V, proporțională cu distanța lor R față de Pământ, astfel ca V=HxR, unde H este constanta lui Hubble. Această observaţie a arătat că Universul este în continuă expansiune.

De asemenea, Edwin Hubble a descoperit și un asteroid, pe 30 august 1935. Acesta a fost ulterior numit 1373 Cincinnati.

Apreciere post-mortem

La fel ca în cazul multor scriitori, şi Hubble a primit aprecierea cuvenită abia după moarte, deşi a obţinut câteva recompense şi în timpul vieţii.

Cu toate acestea, nu a fost niciodată considerat un candidat pentru Premiul Nobel. Acest lucru nu a fost din cauza lipsei de realizări științifice. La acea vreme, astronomia nu a fost recunoscută ca o disciplină a fizicii, fapt pentru care astronomii nu erau eligibili.

Hubble a petrecut o mare parte a carierei sale încercând să convingă comunitatea științifică să considere astronomia ca parte a fizicii, în loc să fie considerată știință separată. Într-un final, a reuşit acest lucru. Pentru el, însă, a fost prea târziu. Abia după moartea sa Comitetul de decernare a Premiului Nobel a decis că lucrările în domeniul astronomiei ar fi eligibile premiului pentru fizică.

Deşi nu a primit Premiul Nobel, întrucât această distincţie nu se acordă post-mortem, Hubble a fost onorat în alte feluri. Asteroidul 2068 a primit numele lui Hubble. La fel și un crater de pe Lună.

• CITEŞTE ŞI:  Sute de stele au dispărut fără urmă de pe cer. Unde s-au dus?

De asemenea, și telescopul spațial lansat în anul 1990, care și acum se află în spațiu și trimite imagini valoroase oamenilor de știință, a fost botezat tot Hubble.[NASA]

Edwin Hubble a suferit un atac de cord în anul 1949, în timp ce se afla într-o vacanţă în statul american Colorado. Ulterior, a fost îngrijit de către soţia sa şi a devenit atent la dietă şi programul de muncă. În cele din urmă, Hubble a murit pe 28 septembrie 1953, în California, în urma unei tromboze venoase cerebrale.

Nu a avut loc o ceremonie funerară, iar soţia sa nu a dezvăluit niciodată locul în care Edwin Hubble a fost înmormântat.

Vizionaţi în materialul video de mai jos câteva dintre lucrurile descoperite cu telescopul Hubble


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Radu

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via