Edwin Hubble, omul care ne-a demonstrat că în Univers există mai multe galaxii

Noutăţi

Hubble este un nume pe care mulţi dintre noi îl cunoaştem, dar ne gândim, instinctual, la celebrul telescop spaţial aflat pe orbita Pământului. Puţin ştiu, însă, cine a fost Edwin Hubble, cel după care a fost numit faimosul telescop.

Edwin Powell Hubble s-a născut în anul 1889 în Missouri, SUA. În adolescenţă a fost pasionat de sport, alimentându-şi curiozitatea cu cărţi de ficţiune. La îndrumarea tatălui său, Edwin a urmat cursurile Universităţii din Chicago, unde a studiat dreptul. A obţinut faimoasa bursă Rhodes, cu care a plecat să-şi continue studiile în drept la Universitatea Oxford, din Marea Britanie.

După moartea tatălui său, din anul 1913, Edwin a revenit în SUA, însă nu avea nicio motivaţie pentru a practica dreptul. Marea sa pasiune era astronomia.

Astfel, a ajuns să obţină un doctorat în astronomie la Universitatea din Chicago în anul 1917.

edwin hubble

Edwin Hubble, omul care ne-a demonstrat că există mai multe galaxii

În cadrul universităţii, Hubble a avut acces la Observatorul Astronomic Yerkes. Acolo a făcut cercetări, observații astronomice și calcule pe baza imaginilor surprinse prin telescop. În acest fel, a pus la punct un sistem de clasificare a galaxiilor, în funcție de aspectul lor în imagini.

Edwin Hubble a schimbat profund înțelegerea felului în care trebuie să concepem Universul prin demonstrarea existenței altor galaxii, altele decât cea a noastră, Calea Lactee.

Hubble a descoperit, de asemenea, modul corect de aplicare al Efectului Doppler[detalii] la expansiunea Universului. În astronomie și cosmologie acest efect se mai numeşte şi Deplasarea spre roșu. Efectul observat de către Hubble în modificarea spectrul electromagnetic al galaxiilor stabilea o proporționalitate între variația spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii și depărtarea acesteia de planeta noastră, Pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Ce efecte are sarcina asupra corpului uman şi cum explică ştiinţa acest lucru

Această proporționalitate, care a devenit cunoscută ca Legea lui Hubble, a definit și a măsurat expansiunea universului. Conform acestei legi, s-a demonstrat că galaxiile se depărtează de noi cu viteza V, proporțională cu distanța lor R față de Pământ, astfel ca V=HxR, unde H este constanta lui Hubble. Această observaţie a arătat că Universul este în continuă expansiune.

De asemenea, Edwin Hubble a descoperit și un asteroid, pe 30 august 1935. Acesta a fost ulterior numit 1373 Cincinnati.

Apreciere post-mortem

La fel ca în cazul multor scriitori, şi Hubble a primit aprecierea cuvenită abia după moarte, deşi a obţinut câteva recompense şi în timpul vieţii.

Cu toate acestea, nu a fost niciodată considerat un candidat pentru Premiul Nobel. Acest lucru nu a fost din cauza lipsei de realizări științifice. La acea vreme, astronomia nu a fost recunoscută ca o disciplină a fizicii, fapt pentru care astronomii nu erau eligibili.

Hubble a petrecut o mare parte a carierei sale încercând să convingă comunitatea științifică să considere astronomia ca parte a fizicii, în loc să fie considerată știință separată. Într-un final, a reuşit acest lucru. Pentru el, însă, a fost prea târziu. Abia după moartea sa Comitetul de decernare a Premiului Nobel a decis că lucrările în domeniul astronomiei ar fi eligibile premiului pentru fizică.

Deşi nu a primit Premiul Nobel, întrucât această distincţie nu se acordă post-mortem, Hubble a fost onorat în alte feluri. Asteroidul 2068 a primit numele lui Hubble. La fel și un crater de pe Lună.

De asemenea, și telescopul spațial lansat în anul 1990, care și acum se află în spațiu și trimite imagini valoroase oamenilor de știință, a fost botezat tot Hubble.[NASA]

Edwin Hubble a suferit un atac de cord în anul 1949, în timp ce se afla într-o vacanţă în statul american Colorado. Ulterior, a fost îngrijit de către soţia sa şi a devenit atent la dietă şi programul de muncă. În cele din urmă, Hubble a murit pe 28 septembrie 1953, în California, în urma unei tromboze venoase cerebrale.

• CITEŞTE ŞI:  Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță, primul român ajuns în Antarctica

Nu a avut loc o ceremonie funerară, iar soţia sa nu a dezvăluit niciodată locul în care Edwin Hubble a fost înmormântat.

Vizionaţi în materialul video de mai jos câteva dintre lucrurile descoperite cu telescopul Hubble


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

litovoi

Litovoi, primul voievod român care şi-a dat viaţa pentru ţară: a luptat până la...

0
Litovoi a fost unul dintre primii voievozi români care au luptat pentru protejarea ţinuturilor locuite de poporul care avea să devină în cele din...
tutankhamon

10 curiozităţi despre Tutankhamon, unul dintre cei mai cunoscuţi faraoni din istorie

0
Tutankhamon este cel mai cunoscut dintre faraonii egipteni, fiind conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. - 1323 î.Hr. Acesta a fost fiul faraonului Amenhotep...
Alexander Selkirk

Alexander Selkirk a trăit singur pe o insulă timp de 4 ani, devenind sursa...

0
Alexander Selkirk a fost un om al mărilor cu o poveste de viaţă extrem de interesantă, care avea să devină sursă de inspiraţie pentru...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via