Mirajul „Fata Morgana” – Vapoarele care plutesc deasupra orizontului

3 min


10
10 puncte

Un bărbat pe nume David Morris, din oraşul britanic Falmouth a rămas fără cuvinte atunci când a văzut în largul Mării Celtice un vapor care părea să plutească deasupra liniei orizontului. Deşi imaginea poate sugera câteva gânduri din domeniul SF, este vorba despre un miraj, numit şi „Fata Morgana”.

David se afla împreună cu fiul său pe malul mării când a zărit vasul plutitor peste linia orizontului.

„Am rămas fără cuvinte. Eram amândoi foarte uimiţi de vaporul care plutea deasupra apei.”, a spus David.

Înainte de a ne lăsa purtaţi de idei conspiraţioniste despre nave extraterestre care plutesc deasupra mărilor, trebuie să apelăm la ştiinţă.

fata morgana
Imaginea surprinsă de David Morris, cu fenomenul „Fata Morgana”

Ce este „Fata Morgana”

Mirajul sau Fata Morgana este un fenomen optic produs în urma devierii razelor de lumină la trecerea printr-un mediu neomogen, în particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite.[Enciclopedia Britannica]

Fenomenul este vizibil în special deasupra întinderilor de apă, plajelor sau suprafețelor acoperite cu zăpadă.

Refracția produsă de trecerea razei luminoase prin straturi atmosferice cu indici de refracție diferiți cauzează apariţia unor obiecte îndepărtate sub formă de imagini simple sau multiple, normale sau inversate, stabile sau tremurătoare, la scară mărită sau redusă.

Densitatea aerului cald este mai mică decât a celui rece. Razele de lumină parcurg mai întâi straturile mai reci de aer, apoi vin în contact, sub un unghi de incidență relativ mic, cu păturile de aer mai calde. Astfel sunt dispersate până la obținerea reflexiei totale.

• CITEŞTE ŞI:  Vasili Arhipov, omul care a salvat lumea de la un dezastru nuclear

Există două tipuri de miraj

  • mirajul inferior – se produce atunci când aerul de la sol este mai cald. Imaginea răsturnată a obiectului poate fi observată sub orizont datorită refracției;
  • mirajul superior – se produce atunci când aerul de la sol este mai rece. Imaginea răsturnată a obiectului putând fi observată, în acest caz, deasupra orizontului.

În cazul întâmplării de mai sus, David şi fiul său au fost martorii unui miraj superior.

fata morgana
fata morgana
Mirajul Fata Morgana a cauzat probleme marinarilor încă din cele mai vechi timpuri

Astfel, în loc să treacă direct prin straturile de aer, lumina s-a îndreaptat spre porţiunea de aer mai rece şi implicit mai dens. Rezultatul s-a manifestat într-o traiectorie destul de complicată a luminii. În acest fel a produs o imagine ciudată a vaporului văzut în largul mării de câtre cei doi.

Practic, un fenomen Fata Morgana reprezintă de fapt o suprapunere a câtorva imagini ale aceluiaşi obiect. În general, o imagine este poziţionată pe verticală, mai mult sau mai puţin deasupra unor imagini identice răsturnate sau care se pot întrepătrunde.

Imaginile pot suferi transformări rapide o dată cu mişcarea în sus şi în jos a curenţilor de aer faţă de cel care observă fenomenul.

Mirajul Fata Morgana este un fenomen fascinant și uneori înfricoșător, care a dat naștere la multe legende și povești. Unii cred că mirajul a fost responsabil pentru apariția Orașului Pierdut al Atlantidei, a Insulei Avalon sau a Castelului Camelot. Alții cred că mirajul a fost folosit ca o armă psihologică în timpul războaielor, pentru a crea iluzia unor armate sau nave inamice.

• CITEŞTE ŞI:  Ştefania Mărăcineanu: cum i s-a furat un Premiu Nobel savantei care a provocat prima ploaie artificială

Vizionaţi mai jos un material video în care au fost surprinse miraje precum cel observat de David


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

10
10 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via