Iakov Djugașvili, fiul cel mare al lui Stalin şi povestea sa impresionantă

Noutăţi

Iakov Iosifovici Djugașvili s-a născut în data de 18 martie 1907, în Georgia, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai lui Iosif Vissarionovici Stalin. Ceilalţi doi copii ai dictatorului au fost Svetlana Allilueva și Vasili Stalin.

Iakov Djugașvili a fost fiul primei soţii a lui Stalin, Ekaterina Svanidze. Locul nașterii sale nu este cunoscut cu exactitate. Poate fi satul Badji, din regiunea Kutaisi sau orașul Baku, în prezent capitala Azerbaidjanului.

După moartea mamei sale, Iakov a fost crescut și educat în orașul Tbilisi de rudele sale, respectiv de mătușa A.C. Monasalidze și unchiul A. Șvanidze. La insistențele acestuia din urmă, tânărul Iakov a plecat la vârsta de 14 ani la Moscova, pentru a locui cu tatăl său.

Iakov Djugașvili a fost încorporat, devenind locotenent-major al Armatei Roșii și a participat la Al Doilea Război Mondial. Începând cu data de 27 iunie, s-a alăturat Regimentului XIV de artilerie, din cadrul Diviziei a XIV-a de tancuri.

Iakov Djugașvili
Iakov Djugaşvili în lagărul nazist pentru ofiţeri

Iakov Djugașvili a fost luat prizonier de război

Iakov a fost luat prizonier de către nazişti, în data de 16 iulie 1941, în încercuirea de la Vitebsk. Înainte de a fi capturat, Iakov Djugaşvili și-a distrus actele și și-a descusut toate însemnele ofițerești de pe uniformă.

Când a fost interogat, Iakov a declarat că este un oarecare soldat pe nume Lavadze. Nu se știe nici în ziua de azi cine l-a trădat ofițerilor germani de contrainformații. Cel mai probabil, cel care i-a dezvăluit identitatea în faţa nemţilor a fost unul dintre subordonații săi artileriști, unitatea fiind compusă în majoritate din gruzini.

• CITEŞTE ŞI:  De ce au leii coamă? Motivul pentru care leii au impunătoarea coamă în jurul gâtului

Germanii s-au folosit imediat de capturarea fiului cel mare al lui Stalin în scopuri propagandistice.
Iakov a fost îndelung interogat de nazişti în mai multe lagăre pentru ofițeri. În final, a fost dus în Lagărul de concentrare Sachsenhausen.

Din procesele-verbale ale interogatoriilor se poate constata că, în ciuda presiunilor, fiul nu și-a trădat niciodată tatăl sau țara. Asta în ciuda faptului că își exprima uneori rezervele față de politica dictatorului.

A refuzat cu îndărătnicie să se adreseze în scris sau prin radio soldaților sovietici, singura înregistrare radio care îi este atribuită este, așa cum s-a dovedit după război, un fals încropit din frânturi de propoziții spuse în timpul interogatoriilor. Iakov a refuzat, de asemenea, să se alăture unităților vlasoviste antisovietice, care începuseră să fie formate de către germani.

Stalin a refuzat să-şi salveze fiul

Germanii i-au propus lui Stalin un schimb de prizonieri de război. Astfel, în schimbul lui Iakov Djugaşvili naziştii au cerut eliberarea Feldmareșalului Friedrich Paulus. Acesta din urmă fusese luat în captivitate de către sovietici după victoria în Bătălia de la Stalingrad.

Iosif Stalin nu a fost de acord cu schimbul. A afirmat că „Nu am nici un fiu pe nume Iakov!” și „… soldații nu pot fi schimbați cu mareșalii.”

Iakov a murit în prizonierat, nefiind foarte clar cum s-a întâmplat lucrul acesta. Versiunea oficială a germanilor a fost că Iakov a murit când a intrat într-un gard electrificat într-o încercare nereușită de evadare. Ulterior ar fi fost împuşcat de către un soldat nazist.

Din mărturiile camarazilor de detenție și dintr-un raport al santinelei naziste, găsită de americani după încheierea războiului, reiese că Iakov mai era încă în viaţă, prins în sârma ghimpată a gardului aflat sub o tensiune de 500 V, când soldatul german a tras asupra fugarului. Necropsia a arătat că Iakov a murit din cauza electrocutării, înainte de a fi împuşcat.

• CITEŞTE ŞI:  Justinian Marina, patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserică şi comunişti

Stalin era convins că fiul său nu va scăpa cu viaţă din prizonierat. Atunci când, la sfârșitul anului 1943, a aflat despre moartea lui Iakov, Stalin a avut o criză de spasm al vaselor sanguine cerebrale.

În mod paradoxal, Stalin a dat ordin ca nora sa, Iulia Merțer să fie judecată și condamnată ca membră a familiei unui trădător. Iulia a fost închisă vreme de doi ani într-o închisoare din Samara.

În anul 1977, Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice l-a decorat post-mortem pe locotenentul-major Iakov Iosifovici Djugașvili cu Ordinul Marelui Război, clasa I. Ordinul a fost primit de Galina Djugașvili, fiica lui Iakov.

În cadrul muzeului Academiei de Artilerie, acolo unde a studiat Iakov, se află o urnă cu pământ din lagărul Sachsenhausen și cenușa sa.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

victor babeş

Victor Babeş, unul dintre cei mai renumiţi savanţi români din istorie

0
Victor Babeş a fost un bacteriolog și morfopatolog român, profesor universitar, dar şi unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în...
mary ann webster

Mary Ann Bevan, asistenta frumoasă nevoită să participe la un concurs de urâţenie pentru...

0
Mary Ann Bevan, născută Webster, a obţinut un premiu, neoficial, pentru "Cea mai urâtă femeie din lume". Însă dacă ar fi participat la un...
altarul canopic mormântul lui tutankhamon

Altarul canopic din mormântul lui Tutankhamon, în care au fost păstrate organele faraonului

0
În urmă cu peste 100 de ani, în data de 4 noiembrie 1922, egiptologul britanic Howard Carter făcea una dintre cele mai importante descoperiri...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via