Imagini rare cu tribul din jungla amazoniană care nu a avut niciodată contact cu civilizaţia

3 min


3
3 puncte

Războinici dintr-un trib amazonian din Brazilia, care nu avusese contact până în prezent cu restul civilizaţiei umane au fost fotografiaţi în partea de vest a junglei, la graniţa cu Peru. Tribul din jungla amazoniană trăieşte izolat de restul lumii, fiind protejat de autorităţi.

Membrii tribului au fost observaţi în aria de protecţie situată de-a lungul fluviului Envira, în statul Acre, din Brazilia. Există organizații care militează pentru drepturile și siguranța acestor triburi, cum ar fi Survival International și Fundação Nacional do Índio (FUNAI).[sursa]

FUNAI a anunţat că a fotografiat războinici „puternici şi sănătoşi”, şase colibe şi o bucată de pământ ce pare că este folosită drept plantaţie.

tribul din jungla amazoniană
Tribul din jungla amazoniană a fost descoperit în anul 2008

Imagini rare cu tribul din jungla amazoniană care nu a intrat în contact cu civilizaţia

Tribul din jungla amazoniană face parte din grupul lingvistic Witoto și care trăiește în case lungi, numite malocas, construite din frunze de palmier. Tribul este amenințat de exploratorii de aur, companiile de exploatare a lemnului, coloniștii, traficanții de droguri și gherilele marxiste care îi invadează teritoriul.

Existența acestui trib a fost confirmată pentru prima dată în anul 2008, când o echipă de cercetători columbieni a reușit să-l fotografieze din aer, în partea de vest a Parcului Național Rio Pure, în inima Amazonului columbian.

Pentru a ajunge la acest loc, cercetătorii au trebuit să zboare patru ore cu un avion mic și să cerceteze, fără succes, 13 zone, până când au observat o maloca într-un luminiș al junglei. În jurul casei, au văzut mai mulți pomi fructiferi, o sursă evidentă de hrană pentru trib.

tribul din jungla amazoniană 3
Membri ai tribului pierdut din Amazon, alături de o colibă de tip maloca

Cercetătorii au fost uimiți de descoperirea lor, care a demonstrat că încă există triburi izolate de civilizație, care își păstrează cultura și modul de viață tradițional. Aceştia au numit tribul „pierdut”, deoarece nu se știe nimic despre istoria, originea sau numele său.

• CITEŞTE ŞI:  Canalul lui Xerxes din apropiere de Muntele Athos: o lucrare fascinantă de inginerie persană

Cercetătorii au estimat că tribul are între 80 și 100 de membri și că nu a avut niciodată contact cu alte grupuri umane.

tribul din jungla amazoniană 1
Membrii tribului sunt dispuşi să atace pe oricine se apropie de teritoriul lor
tribul din jungla amazoniană 2
O dovadă a faptului că nu sunt dispuşi să socializeze prea mult

Descoperirea tribului pierdut a avut și un scop practic: acela de a-i proteja teritoriul de invaziile externe. Guvernul columbian a înființat Parcul Național Rio Pure în anul 2002, ca o măsură de a-i proteja pe indigenii izolați, dar nu știa exact unde se află.

Cercetătorii au reușit să stabilească coordonatele exacte ale tribului și să le transmită autorităților, pentru a putea monitoriza situația și a preveni eventualele conflicte.

„Am zburat deasupra teritoriului lor pentru a le arăta casele, pentru a arăta că sunt acolo, pentru a arăta că există.”, a declarat expertul în triburi necontactate José Carlos.

tribul din jungla amazoniană 4
Războinicii scot arcurile către drona care se apropie de teritoriul lor

Tribul pierdut nu este singurul care trăiește în izolare în Amazon. Se estimează că există peste 100 de triburi necontactate în întreaga lume, dintre care majoritatea se află în Brazilia și Peru. Aceste triburi sunt vulnerabile și au nevoie de protecție, deoarece reprezintă o parte importantă a diversității culturale și biologice a planetei.

„Toate triburile sunt în mare pericol de a fi îndepărtate de pe pământurile lor, de a fi ucise sau decimate de noi boli.”, a afirmat grupul Survival International care militeaza pentru drepturile populatiilor indigene.

• CITEŞTE ŞI:  De ce sapă China o gaură de 10.000 de metri în scoarţa terestră şi unde vrea să ajungă

Pentru triburile necontactate, izolarea este o alegere și o strategie de supraviețuire. În trecut, contactul cu lumea exterioară, inclusiv cu exploratorii, coloniștii și misionarii, a avut consecințe devastatoare pentru populațiile indigene, de la boli la violență și la pierderea teritoriilor lor. Prin urmare, multe triburi au ales să rămână izolate pentru a se proteja de aceste pericole.

Autorităţile le respectă teritoriul şi tradiţiile, fapt pentru care au decis ca în continuare să nu intre în contact cu membrii tribului şi să le ofere autonomie completă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via