Partea întunecată a lui Cristofor Columb şi lucrurile oribile pe care le-a făcut marele explorator

3 min


-4
-4 puncte

Cristofor Columb este unul dintre cei mai renumiţi navigatori din istorie, iar meritele sale în ceea ce priveşte descoperirile din Lumea Nouă sunt incontestabile. Cu toate acestea, puţini cunosc partea întunecată a lui Cristofor Columb şi impactul pe care l-a avut asupra populaţiilor indigene şi a teritoriilor descoperite.

Cristofor Columb s-a născut la Genova, în Italia, în anul 1451. Crescând într-o familie de negustori a dobândit cunoștințe în navigație, cartografie și geografie. Inspirat de ideea de a ajunge în Asia prin traversarea Oceanului Atlantic către vest, Columb a căutat sprijin pentru expediția sa de la diferite curți europene. În cele din urmă, regii Spaniei, Ferdinand al II-lea de Aragon și Isabella I de Castilia, i-au oferit finanțare și susținere.

Călătorii în Lumea Nouă

Columb a întreprins patru călătorii majore în Lumea Nouă. În prima sa călătorie, din anul 1492, cu cele trei corăbii celebre – Santa Maria, Pinta și Niña – a descoperit insulele din Caraibe, ajungând în insula Guanahani (astăzi, insula San Salvador din Bahamas). Iniţial a crezut că a ajuns în Asia, însă ulterior s-a dovedit că a deschis drumul spre un continent necunoscut până atunci de europeni: America. Cu toate acestea, nu a fost primul navigator care a ajuns pe continentul de peste ocean.

În călătoriile sale ulterioare, Cristofor Columb a explorat mai multe insule din Caraibe, coasta Americii Centrale și nordul Americii de Sud. În ciuda acestor descoperiri, nu a reușit să realizeze obiectivul său inițial de a găsi o rută directă spre Asia.

Aventurile sale au deschis calea pentru explorarea și colonizarea ulterioară a Americii de către europeni, marcând începutul epocii marilor descoperiri geografice și transformând în mod radical înțelegerea geografiei lumii.

• CITEŞTE ŞI:  Viaţa lui Lev Tolstoi: de la copilăria umbrită de moarte, la capodopere literare şi căutări spirituale

Pe lângă descoperirile sale geografice, marele explorator a lăsat o moștenire controversată din cauza tratamentului brutal și exploatarea populațiilor indigene pe care le-a întâlnit în timpul călătoriilor sale, aceasta fiind partea întunecată lui Cristofor Columb.

Cristofor Columb, ajuns în Lumea Nouă

Partea întunecată a lui Cristofor Columb

După ce a ajuns în Lumea Nouă, în anul 1492, Cristofor Columb și echipajul său au explorat insulele din Caraibe și au întâlnit diverse populații indigene, cum ar fi Taino și Arawak. Crezând că a ajuns în India, i-a numit pe băştinaşi indieni. Inițial, aceste popoare au fost prietenoase și cooperante cu exploratorii europeni, însă relația dintre ei s-a deteriorat rapid.[sursa]

Sclavagism

Cristofor Columb a inițiat practica de a răpi și a transporta populațiile indigene din Lumea Nouă în Europa pentru a fi vândute ca sclavi. Acest lucru a avut un impact devastator asupra populațiilor locale, cu multe familii și comunități despărţite și distruse.

În plus, Columb a instituit un sistem de sclavie în coloniile spaniole, cunoscut sub numele de encomienda, prin care populațiile indigene erau obligate să muncească pentru coloniștii spanioli în mine de aur și plantații. Această practică a dus la o exploatare severă și la o înrăutățire rapidă a condițiilor de viață pentru populațiile locale.

Abuzuri și violență

În timpul guvernării sale în coloniile spaniole, Columb și frații săi, Bartolomeo și Diego, au fost responsabili de numeroase abuzuri și acte de violență împotriva populațiilor indigene. Acestea includeau pedepse brutale, cum ar fi amputarea mâinilor și a picioarelor celor care nu reușeau să adune cantitatea necesară de aur sau care se revoltaseră împotriva dominației spaniole. Tratamentul inuman și violența au dus la un declin masiv al populațiilor indigene din regiune.

• CITEŞTE ŞI:  Iacob cel Drept, fratele lui Iisus Hristos

Exploatare și epuizarea resurselor

Columb și coloniștii spanioli au căutat să extragă resursele naturale ale noilor teritorii, în special aurul, pentru a-și îmbogăți susţinătorii și a finanța explorările ulterioare. Această exploatare a dus la o epuizare rapidă a resurselor naturale, precum și la defrișări și distrugerea habitatelor și a ecosistemelor locale.

Acest lucru a afectat negativ atât populațiile indigene, cât și mediul înconjurător, conducând în cele din urmă la declinul și dispariția unor culturi și civilizații.

Genocidul involuntar

Cristofor Columb și alți exploratori europeni au introdus involuntar o serie de boli mortale în Lumea Nouă, cum ar fi variola, gripa și rujeola.

Populațiile indigene nu aveau imunitate la aceste boli și, în consecință, au suferit de epidemii devastatoare, care au ucis un număr mare de oameni. Se estimează că până la 90% din populația indigenă a Americii a murit din cauza bolilor aduse de europeni, ceea ce a dus la un genocid involuntar și la dispariția unor întregi civilizații.

Călătoriile navigatorului italian au deschis calea pentru colonizarea europeană a Americii și au marcat începutul unei noi ere de explorare și descoperire geografică. Cu toate acestea, impactul lui Columb asupra populațiilor indigene din Lumea Nouă și moștenirea sa sunt controversate. Pe lângă realizările sale ca explorator, Cristofor Columb a fost responsabil pentru abuzuri, violență și sclavagism, factori care au avut efecte devastatoare asupra populațiilor indigene și a culturilor lor.

În ziua de azi, importanța și consecințele descoperirilor lui Columb reprezintă în continuare subiecte de dezbatere, iar moștenirea sa complexă ridică mari întrebări privind responsabilitatea istorică şi relațiile dintre colonizatori și populațiile indigene.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

-4
-4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via