Lacul sacru din Luxor, una dintre minunile civilizaţiei egiptene

3 min


1
1 punct

Lacul sacru din Luxor este un lac artificial situat în complexul templului din Karnak, pe malul estic al Nilului. Acest lac a fost folosit de preoții antici pentru ritualuri de purificare și pentru a observa mișcarea stelelor.

Lacul are o formă rectangulară și este înconjurat de un zid de piatră. A fost construit în timpul domniei lui Tutmose al III-lea, în secolul al XV-lea î.Hr., și a fost extins de Amenhotep al III-lea și Ramses al II-lea. De asemenea, şi regina Hatşepsut a dezvoltat templul din Karnak.

Lacul sacru din Luxor şi istoria sa fascinantă

Lacul sacru din Luxor a fost construit la ordinele lui Tutmose al III-lea (1473-1458 î.Hr.), unul dintre cei mai mari faraoni ai Egiptului. Lacul a fost construit în cinstea zeului Amun, fiind alimentat de apele Nilului printr-un canal îngust. La est şi la vest există două scurgeri, care controlează nivelul apei.[sursa]

lacul sacru din luxor
Lacul sacru din Luxor şi o parte a templului din Karnak

Cu o lungime de 120 de metri şi o lăţime de 77 de metri, lacul era mărginit de un zid mare din piatră (distrus în prezent), având scări care permiteau intrarea treptată în apă. Lacul era folosit de preoții antici pentru ritualuri de purificare. Aceştia navigau cu o barcă sacră numită barca lui Amun, care era folosită pentru a transporta statuia zeului Amun în timpul festivalurilor religioase.

Preoții antici observau mișcarea stelelor și măsurau nivelul apelor Nilului, în părţile de sud şi de nord existând inscripţii în acest sens. Acest fapt determina calendarul agricol și ritual al egiptenilor antici.

• CITEŞTE ŞI:  Insula Şerpilor din Brazilia, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume

Acest lac este un adevărat miracol ingineresc al acelor timpuri, fiind unul dintre aşa-zisele secrete ale vieții în civilizația faraonică. Apa lacului sacru, din urmă cu peste 3.500 de ani și până în prezent, nu a secat și nici nu a existat o creștere sau o scădere a nivelului, chiar și în timpul inundațiilor Nilului.

lacul sacru din luxor
Vedere asupra lacului sacru

Lacul sacru este un loc popular pentru vizitatori, care pot admira frumusețea templului din Karnak și pot face o plimbare cu barca pe apele sale. De asemenea, se poate viziona un spectacol de sunet și lumină care are loc în fiecare seară la templu.

Legende asociate cu lacul sacru din Luxor

Se spune că lacul sacru era locul unde zeul Amun se întâlnea cu zeița Mut, soția sa, în timpul festivalului Opet, care avea loc în fiecare an. În această ocazie, statuia lui Amun era transportată pe o barcă sacră de la templul din Karnak la templul din Luxor, unde era primită de statuia lui Mut. Cei doi zei își reînnoiau astfel legământul de dragoste și fertilitate.

Legendele spun că lacul sacru era locuința Gâștelor Sacre ale lui Amun, care erau un simbol al lui Atum, zeul creator al Heliopolisului, conform mitologiei egiptene. Gâștele erau crescute și sacrificate pentru a fi oferite zeului sau pentru a fi servite la banchetele regale. Uneori, gâștele erau eliberate pe lac și se credea că dacă una dintre ele zbura spre templul din Luxor, era un semn de bun augur pentru faraon.

• CITEŞTE ŞI:  Imagini rare cu tribul din jungla amazoniană care nu a avut niciodată contact cu civilizaţia

Există un mit conform căruia distrugerea oamenilor de pe fața Pământului ar începe odată cu scăderea nivelului apei din lacul sacru. Din acest motiv, menţinerea unui nivel constant al apei în lac este un lucru foarte important.

Un alt mit este acela conform căruia lacul are mari virtuți pentru a vindeca femeile care suferă de probleme ginecologice care cauzează infertilitate. Apa lacului ar ajuta aceste femei să aibă copii și să nască fără dificultate. De asemenea, se crede că apa lacului tratează multe boli pe care medicina nu le poate remedia. Vechii egipteni, în special cei din Luxor, credeau că oricărei persoane care face baie în lac, visele îi vor deveni realitate.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via