Povestea lui Marcos Pantoja, băiatul crescut de lupi timp de 12 ani

Noutăţi

Marcos Pantoja are o poveste de viaţă cu adevărat impresionantă. A fost vândut unui crescător de capre solitar, pe când avea doar 7 ani, după care a trăit printre animalele sălbatice în următorii 12 ani.

În prezent, bărbatul spune că nu se poate adapta la viața modernă. Acesta și-ar dori să se întoarcă în sălbăticie, însă nu se mai simte ca acasă nici printre lupi. În plus, pădurile în care a crescut au fost invadate de oameni.

Marcos Rodríguez Pantoja a povestit într-un interviu că nu s-a integrat niciodată pe deplin printre oameni, după ce a fost salvat din sălbăticie, la vârsta de 19 ani.[BBC]

A încercat să se întoarcă în pădure, însă mărturisește cu regret că legătura cu lupii s-a pierdut. Acest lucru l-a lăsat prins între două lumi – în niciuna nu se simte însă suficient de confortabil acum.

Marcos Pantoja s-a născut în Córdoba, în sudul Spaniei, în anul 1946. Mama bărbatului a murit însă când acesta avea numai 3 ani, în timp ce-l năştea pe cel de-al optulea său copil. La scurt timp, şi acesta din urmă a decedat.

Tatăl său s-a recăsătorit cu o femeie care mai avea un copil dintr-o căsătorie anterioară. Mama vitregă l-a supus la munci grele şi un tratament îngrozitor pentru un simplu copil. Aşadar, a avut o copilărie groaznică.

crescut de lupi

Cum a ajus Marcos Pantoja să fie crescut de lupi

Marcos Pantoja a fost vândut unui crescător de capre, care trăia în zona munţilor Sierra Morena. Când Marcos avea 7 ani, bărbatul care îl avea în grijă a murit ori a dispărut pur și simplu, lăsându-l în urmă de unul singur.

• CITEŞTE ŞI:  Un urs polar care doarme pe un aisberg a cucerit întreaga lume. Imaginea este considerată cea mai bună fotografie a anului 2023

În primele sale luni în sălbăticie, Marcos Pantoja a avut dificultăți în a supraviețui, dar a învățat rapid să caute adăpost, să își găsească apă și hrană și să se protejeze de frig. Şi-a construit un adăpost din crengi și frunze de copac, iar cu timpul și-a confecționat propriile haine din pielea animalelor pe care le-a vânat.

Din fericire şi într-un mod total neobişnuit, după cum povesteşte chiar Marcos Pantoja, o haită de lupi l-a adoptat. Marcos relatează că una dintre femele s-a comportat cu el ca și cum i-ar fi fost mamă.

Haita l-a învățat să supraviețuiască cu fructe de pădure și ciuperci și i-a arătat cum să se deplaseze prin pădure. A dormit în peșteri, alături de lilieci, șerpi și căprioare și s-a jucat cu puii de lup. În timpul anilor pe care i-a petrecut în sălbăticie, el a învățat să comunice cu lupii și a reușit să devină parte a haitei.

Potrivit lui Marcos Pantoja, el a ajuns să înțeleagă și să respecte natura și a devenit conștient de interdependența dintre toate ființele din sălbăticie. A mărturisit că experiența sa de a trăi cu lupii l-a schimbat profund și l-a ajutat să înțeleagă mult mai bine lumea înconjurătoare. Marcos a mărturisit că acestea au fost cele mai fericite momente din viața lui.

crescut de lupi

A fost „salvat” din sălbăticie

La vârsta de 19 ani, a fost descoperit însă de poliție. Nu mai vorbise cu o altă persoană de ani de zile.

A fost forțat însă să se întoarcă într-o societate pe care nu numai că nu o cunoștea, dar nici măcar nu îl interesa prea mult.

După ce a reușit să se reintegreze în societate, Marcos Pantoja a început să vorbească despre experiența sa în sălbăticie și a devenit subiectul de interes al multor oameni de știință și jurnaliști. A lucrat în construcții, însă spune că mereu s-a simțit tras în piept și exploatat de patroni.

• CITEŞTE ŞI:  A fost împăratul Caligula nebun sau doar neînţeles?

A vrut să revină între lupi

Experiența nefastă l-a determinat să se întoarcă în munți, pentru a încerca să se reintegreze în familia de lupi pe care o părăsise. Însă, atunci când a ajuns acolo nu mai era aceeași lume pe care și-o amintește. Lupii nu l-au mai primit în rândurile lor. Iar asta nu e totul. În locurile unde a copilărit au apărut cabane și garduri electrice. Oamenii îşi făcuseră apariţia pe meleagurile pe care el crescuse între animalele sălbatice.

Marcos Pantoja a făcut subiectul mai multor studii antropologice și cărți. În anul 2010 a fost făcut chiar și un film despre viața lui – „Entrelobos”[IMDB] (trad. „Printre lupi”), în care a și apărut.

Marcos Pantoja povestindu-le oamenilor întâmplările sale

Cum pensia nu îi ajunge, Marcos primește ajutor de la un ONG, pentru a se descurca. Bărbatul nu trăiește izolat, chiar dacă spune că nu se poate adapta la viața modernă.

Este invitat la școli din zonă, unde le vorbește copiilor despre importanța iubirii față de animale și mediu.

„Sunt obișnuit cu viața mea acum și sunt multe lucruri pe care nu le aveam acolo – de exemplu muzica sau femeile. Femeile sunt un motiv să rămâi printre oameni.”, a spus cu umor într-un interviu pentru BBC.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

decebal

10 curiozităţi despre Decebal, regele neînfricat al Daciei

0
Decebal a fost unul dintre cei mai mari conducători ai antichităţii, din spaţiul carpato-danubiano-pontic. A fost ultimul rege al Daciei, domnind între anii 87-106. Domnia...
Rosalie Gicanda

Cumplitul destin al reginei Rosalie Gicanda, ultima regina din Rwanda, alături de 1 milion...

0
Regina Rosalie Gicanda s-a născut în 1928 și a fost soția regelui Mutara al III-lea al Rwandei, ambii fiind membri ai etniei Tutsi, una...
victor ion popa

Victor Ion Popa, creatorul lui „Take, Ianke şi Cadâr”, răpus de vicii la doar...

0
Victor Ion Popa a fost un om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via