10 oameni de afaceri malefici, care au făcut miliarde

7 min


26
26 puncte

Deşi se întâmplă de multe ori să fim inspiraţi de poveştile celor foarte bogaţi, lucrurile nu sunt chiar cum ne imaginăm. Există cazuri în care oamenii au ajuns să aibă averi fabuloase în urma muncii lor, dar există şi oameni de afaceri malefici.

Mediul de afaceri este unul brutal. Putem spune chiar că este o junglă, în care cei mai puternici supravieţuiesc, iar cei slabi dispar.

Nu ai cum să rezişti la cel mai înalt nivel dacă nu faci compromisuri, însă, în unele cazuri, aceşti oameni de afaceri malefici depăşesc cu mult limitele.

10 oameni de afaceri malefici

#10. Sorin Ovidiu Vântu

Fondator FNI

Sorin Ovidiu Vântu a devenit cunoscut publicului român odată cu prăbușirea Fondului Național de Investiții (FNI). Povestea FNI este de tristă amintire pentru mulţi români.

Deşi era un fond fără o bază solidă de experți și investiții, în care între 200 și 300 de mii de români își depuseseră economiile, atrași de șansele mari de câștig.

Fondul Național de Investiții s-a dovedit a avea o structură de tip piramidal (Ponzi), la câtăva vreme după apariție.

Profitul primilor depunători, în ordine cronologică, era asigurat nu de randamentul plasamentelor din Fond, ci de banii depuși de următorii depunători.

Cu puțin înainte de prăbușire, în anul 2000, Sorin Ovidiu Vântu a retras din Fond mari sume de bani și i-a vândut compania care administra Fondul, Gelsor, Ioanei Maria Vlas, care a devenit ulterior răspunzătoare de prăbușirea FNI.

După 5 ani de procese, Vântu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar faptele au fost prescrise.

Ioana Maria Vlas, președinta FNI pe 13 octombrie 2005 a fost condamnată la 20 de ani de închisoare în cazul FNI, dar a fost eliberată în aprilie 2008.

Sorin Ovidiu Vântu a deținut multă vreme 15% din Omniasig. De asemenea, a mai deţinut Banca Română de Scont și Banca de Investiții și Dezvoltare.

Astfel, sute de mii de români au rămas fără economii şi nimeni nu a răspuns pentru asta.

#9. Dennis Kozlowski

CEO Tyco

oameni de afaceri malefici

Cariera lui Kozlowski în afaceri părea una strălucitoare, incluzând chiar şi povestea trecerii de la sărăcie la bogăţie. După ce s-a născut şi a crescut în condiţii de sărăcie, Kozlowski a ajuns în cele din urmă pe poziţia de CEO la Tyco.

Lăcomia şi amoralitatea l-au determinat pe Kozlowski să deturneze în total 600 milioane dolari din fondurile companiei şi să folosească banii pe cont propriu.

• CITEŞTE ŞI:  Pensionarul milionar care trăiește din gunoaie și cheltuie doar 5 euro pe lună. A cumpărat 10 case pe care le închiriază

Printre achiziţii se numără perdele de duş în valoare de 6.000 de dolari, petreceri opulente pe banii companiei, precum şi prime false pe care le-a acordat sub pretextul că aceasta e voinţa Consiliului Director.

În prezent, Kozlowski este în închsioare cu o sentinţă de 25 de ani. În ciuda greutăţilor financiare, compania a reuşit să supravieţuiască “erei Kozlowski”.

#8. Joe Nacchio

CEO Qwest Communications

oameni de afaceri malefici

Pe timpul mandatului de CEO al Qwest, Joe Nacchio şi-a urmat pasiunea pentru fabricarea de adevăruri în folos propriu.

Printre minciunile lui Nacchio se numără exagerarea veniturilor raportate şi raportarea unor viitoare contracte cu autorităţile, contracte care nu au existat niciodată. În plus, Nacchio a obţinut profituri ilegale dintr-o creştere a preţului acţiunilor Qwest.

Nacchio a primit o amendă de 19 milioane de dolari, i s-au confiscat 52 milioane dolari obţinuţi din tranzacţii ilegale şi a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

În anul 2009, Nacchio a intrat la închisoare iar Qwest a fost preluată de CenturyLink Communications.

#7. Sanjay Kumar

CEO Computer Associates

sanjay kumar

Kumar a început să devalizeze compania Computer Associates din poziţia de CEO.

Metodele lui erau relativ simple, incluzând schimbarea datei la care au fost încheiate contractele şi adăugarea unei săptămâni la capătul intervalelor contabile, metodă numită “luna de 35 de zile”.

Acţiunile lui Kumar au avut ca rezultat deturnarea unor fonduri în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari, bani furaţi de la Computer Associates pe durata mai multor ani.

Kumar a fost condamnat la 12 ani de închisoare, iar compania a fost redenumită.

#6. Jeffrey Skilling

Preşedinte Enron Corporation

oameni de afaceri

Ca jucător principal în cadrul Enron, Skilling a încurajat folosirea metodei mark-to-market în contabilitate, ceea ce permite evaluarea unui activ în funcţie de valoarea “fair”, stabilită la preţul pieţei şi prin comparaţie cu alte active similare.

Această metodă a permis Enron să supraestimeze preţurile energiei şi să îşi evalueze activele în funcţie de aceste preţuri umflate. Skilling a aprobat şi crearea unei subsidiare Enron, numită Chewco.

Această unitate era entitatea pe numele căreia erau trecute toate datoriile Enron. Skilling a fost condamnat la 24 de ani şi 4 luni de închisoare. În cele din urmă, Enron s-a prăbuşit, luând cu ea locurile de muncă şi economiile a 20 de mii de angajaţi.

#5. Charles Ponzi

Om de afaceri

Definită pe scurt, „o schemă piramidală” s-ar traduce astfel: o operaţiune ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori, din banii obţinuţi de la alte persoane.

• CITEŞTE ŞI:  50 de curiozităţi despre Tokyo, cel mai mare oraş de pe Pământ

O astfel de „afacere” nu generează venituri reale.

În anul 1919, Charles Ponzi a pus pe picioare o companie prin care cumpăra şi vindea un tip de cupon şi le promitea investitorilor un profit de 50% în 45 de zile.

Primii americani care au investit în afacerea lui şi-au primit banii, unii i-au dublat sau chiar triplat.

Profitul acestora a creat o adevărată isterie printre locuitorii din Boston, care au început să-i dea lui Ponzi, fără prea multe întrebări, economiile lor.

Timpul a adus însă suspiciuni asupra afacerii. O cercetare asupra modului în care compania folosea banii investiţi a relevat că Ponzi plătea unii investitori din banii celorlalţi clienţi.

Totul s-a prăbuşit cu zgomot. Ponzi a fost condamnat la cinci ani de puşcărie. După trei ani însă, a fost eliberat.

Charles Ponzi a lăsat cu buza umflată 40.000 de americani, în mai puţin de un an de activitate.

#4. Robert Rubin

Preşedinte Goldman Sachs

goldman sachs

Cu siguranţă ai auzit discuţii despre gigantul Goldman Sachs.

Robert Rubin este unul dintre puţinii oameni care pot fi legaţi direct de colapsul financiar care a lovit economiile lumii în 2008.

Rubin a obţinut poziţia de Secretar al Trezoreriei în perioada în care Bill Clinton era preşedinte, contribuind la eliminarea fără precedent a majorităţii măsurilor de reglementare pe pieţele financiare.

Opera lui Rubin, inclusiv eliminarea legii Glass-Steagall, a permis băncilor de o importanţă majoră pentru economie să parieze banii contribuabililor pe pieţe de capital volatile.

Aceste acţiuni au dus la formarea CitiGroup şi a altor bănci şi instituţii financiare catalogate “too-big-to-fail”, adică prea importante pentru a fi lăsate în faliment.

Rubin a câştigat 120 milioane dolari în perioada petrecută la Citi, în timp ce banca făcea colecţie de investiţii proaste.

În cele din urmă, Citi a avut nevoie de ajutor guvernamental în valoare de 45 miliarde dolari.

#3. Familia Walton

Deţinătorii Wal-Mart

compania wal-mart

Sam Walton a fondat Wal-Mart împreună cu fratele lui în 1962.

Astăzi, compania este cel mai mare angajator privat şi cel mai mare lanţ de retail din lume.

Succesul companiei, însă, estimat la 421 miliarde dolari, a presupus un număr similar de practici malefice, pe care se presupune că le-a desfăşurat.

Wal-Mart este acuzată, de exemplu, că îşi tratează angajaţii ca o marfă, aşa cum a făcut cu Deborah Shank, în vârstă de 52 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Barbara Hutton, săraca fată bogată. A devenit miliardară la 21 de ani, dar a sfârşit singură şi săracă

În urma unui accident rutier, Shank a rămas paralizată şi a primit despăgubiri în valoare de 700.000 dolari.

După cheltuielile de judecată, falimia Shank a rămas cu 470.000 dolari.

După proces, Wal-Mart a luat toţi cei 470.000 de dolari ai familiei.

A fost invocată o clauză contractuală care spune că orice despăgubiri obţinute de un angajat în instanţă aparţin companiei.

#2. Hermann von Siemens

CEO Siemens

siemens

Hermann von Siemens a fost CEO-ul Siemens în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Atrocităţile comise de companie, însă, au început înainte de război.

Siemens a oferit foarte mult ajutor naziştilor în refacerea armatei germane, îmbunătăţirea infrastructurii şi în cele din urmă implementarea mecanismelor care susţineau Holocaustul.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu von Siemens la cârmă, cele mai condamnabile acţiuni ale companiei s-au referit la operarea unor fabrici în lagărele Auschwitz şi Buchenwald.

Ambele fabrici au folosit sclavi evrei pentru a produce comutatoare electrice pentru armată.

Aceiaşi sclavi evrei erau executaţi mai târziu, în camere de gazare construite tot de Siemens în ambele lagăre.

#1. Leopold II

Regele Belgiei

oameni de afaceri malefici

Deşi Leopold al II-lea a fost regele Belgiei, îl putem încadra cu uşurinţă în lista noastră cu oameni de afaceri malefici.

Leopold II a folosit Conferinţa de la Berlin din 1884 pentru a achiziţiona regiunea Congo din Africa.

Aici, el a pus bazele unei companii private deghizată drept o naţiune denumită Congo Free State.

Leopold deţinea control total asupra ţării ca lider al unei organizaţii private. El a folosit mercenari, colecţionari de impozite şi bande pentru a controla producţia de fildeş şi cauciuc din regiune.

Atrocităţile comise de forţele lui Leopold sunt mult prea multe pentru a fi enumerate. Pe scurt, soldaţii lui Leopold forţau localnicii să lucreze ca sclavi în producţia de fildeş şi cauciuc.

Muncitorii care nu îşi făceau cota erau ucişi, familiile lucrătorilor erau luate ostatic, iar unor lucrători li se tăiau mâinile ca un exemplu că cei care nu lucrează cum trebuie vor fi executaţi.

În momentul în care Leopold a pus bazele Congo Free State, populaţia Africii era de estimată între 90 şi 130 milioane de oameni.

Sub controlul lui Leopold au fost omorâţi între 10 şi 22 milioane de oameni.

Ţările europene l-au forţat în cele din urmă pe Leopold să cedeze Congo Free State către guvernul Belgiei în 1908, însă Leopold nu a fost condamnat niciodată pentru nicio infracţiune.

El a murit în timp ce era cel mai bogat om din Europa, un om care îşi cheltuise profiturile masive pe yacht-uri, case şi prostituate adolescente.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

26
26 puncte
Lisa Roman

Larisa este absolventă a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este pasionată de călătorie, gadgeturi, istorie şi artă.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide