Marele Zigurat din Ur, construcţia impresionantă, veche de peste 4.000 de ani

2 min


24
24 puncte

Marele Zigurat din Ur este o construcţie care datează din Epoca Timpurie a Bronzului, fiind ridicat în jurul sec. al XXI-lea î. Hr. în oraşul sumerian Ur, în prezent pe teritoriul Irakului.

Teritoriul pe care s-a dezvoltat oraşul Ur a fost locuit încă din urmă cu aproximativ 10.000-12.000 de ani, fiind una dintre cele mai vechi aşezări urbane atestate istoric. Ur a fost primul mare oraș dintre fluviile Tigru și Eufrat. A fost locuit încă din mileniul al V-lea î.Hr., iar începând cu mileniul al III-lea î.Hr. a cunoscut o rapidă dezvoltare și prosperitate.

Sumerienii construiau câte un templu în centrul fiecărui oraş-stat. În urmă cu circa 4.000 de ani, templele aveau forma unor piramide înalte, dar construite în trepte, spre deosebire de piramidele egiptene, şi erau denumite zigurate.[sursa]

Marele Zigurat din Ur
Marele Zigurat din Ur, înainte şi după ce a fost excavat

Ziguratele aveau între trei și șapte nivele. Una dintre teorii spune că fiecare nivel simboliza un astru. O altă teorie afirmă că numărul nivelelor a fost stabilit în urma credinței că zeii coborau din cer în 7 zile. Planul construcţiei era dreptunghiular, fiind îndreptat către cele 4 puncte cardinale. Regele, care era şi mare preot, oficia ceremonii religioase şi efectua sacrificii în templul situat în vârful turnului.

Acest templu din partea de sus a ziguratului era construit din cărămizi albastre, cu geamuri mari, fiind ridicat în onoarea zeului Nanna. Legenda spune că acest zeu avea o mare putere de regenerare, fapt pentru care a fost numit şi “Stăpânul Înţelepciunii” sau “Creatorul Tuturor Lucrurilor“.

Marele Zigurat din Ur

Ruinele acestui templu au fost redescoperite de către William Loftus, în anul 1850. Această structură dreptunghiulară masivă măsoară 64 de metri lungime și 45 de metri lățime, acoperind o arie de 2880 m2.

• CITEŞTE ŞI:  Anna Nicole Smith - viaţa dramatică a divei care s-a măritat cu un miliardar de 89 de ani

În vârf, unde se presupune că ar fi fost ridicat templul zeului Nanna, ziguratul ar fi atins înălţimea de peste 30 de metri. Adică aproximativ cât un bloc cu 10 etaje din zilele noastre. Din păcate, templul nu mai este astăzi în picioare.

Reprezentare 3D a Marelui Zigurat

Marele Zigurat din Ur a fost început de regele Ur-Nammu, însă proiectul a fost finalizat de către fiul său, Shulgi, în secolul 21 î.Hr.

Spre deosebire de anticele piramide egiptene, ziguratele au fost construite din cărămizi arse din lut. Acest lucru le-a făcut mult mai puțin rezistente în timp. Scopul şi semnificaţia acestor construcţii de tip zigurat nu sunt cunoscute. Timpul, dar şi numeroasele conflicte armate din aceste regiuni care la un moment dat erau leagănul civilizaţiei, au făcut ca multe informaţii importante să se piardă.

 


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

24
24 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via