Maria Tănase a fost arestată pentru spionaj, protejându-şi iubitul cu preţul siguranţei proprii

3 min


7
7 puncte

Maria Tănase a fost una dintre cele mai mari și mai iubite artiste din România secolului al XX-lea. Vocea ei inconfundabilă și cântecele ei populare au cucerit inimile a milioane de români, dar și ale unor personalități străine, precum Charles de Gaulle sau Edith Piaf. A fost supranumită Pasărea măiastră, de către Nicolae Iorga, care era pur şi simplu fascinat de talentul său.

Maria Tănase s-a născut în data de 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor, din București. A fost adorată de români, iubită de bărbaţi celebri, dar viața ei nu a fost doar plină de succes și de glorie. A fost și plină de peripeții, drame, iubiri și secrete. Un lucru mai puţin cunoscut despre Maria Tănase este că a fost arestată și apoi supravegheată de toate dictaturile din România secolului al XX-lea.

Maria Tănase a fost arestată pentru spionaj

În anul 1940, pe când România era aliată cu Germania nazistă și era condusă de mareșalul Ion Antonescu, Maria Tănase a fost reținută și anchetată de Gestapo. Motivul l-a reprezentat relaţia pe care artista o avea cu Maurice Nègre, un atașat de presă francez care lucra pentru agenția Havas.

Dar Maurice Nègre nu era doar un jurnalist. Era și spion, atât pentru Franța liberă, precum și pentru Anglia. Nègre transmitea în ambele locuri informații secrete despre situația din România. Francezul a fost prins și condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj, o pedeapsă foarte blândă în comparație cu pedeapsa cu moartea la care putea fi condamnat.

Maria Tănase nu s-a lăsat intimidată de această arestare. A făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l salva pe iubitul ei. Şi-a vândut bijuteriile, a apelat la relaţiile ei influente, printre care și Eugen Cristescu, șeful Serviciului Special de Informații, care avea simpatii pro-franceze. În cele din urmă, artista a reușit să obțină eliberarea lui Nègre în anul 1941. S-a făcut un schimb cu un alt arestat al guvernului de la Vichy. Cu toate acestea, relația lor nu a mai putut continua. Maurice Nègre a plecat din România și cei doi nu s-au mai văzut vreodată.

maria tănase
Maria Tănase şi Maurice Nègre

Maria Tănase, supravegheată de Securitate

După război, România a intrat sub dominație comunistă. Maria Tănase a continuat să cânte și să se bucure de popularitate, însă nu a scăpat de ochii vigilenți ai Securității.

• CITEŞTE ŞI:  Jakob Nacken, cel mai înalt soldat din Al Doilea Război Mondial

Comuniștii o suspectau pe artistă că ar fi avut legături cu alte servicii secrete, precum cel britanic sau că ar fi fost o persoană „dubioasă” și „neprietenoasă” regimului.

Motivul era simplu. Maria Tănase avea relații cu foști moșieri, latifundiari, diplomați sau oameni de afaceri străini, care erau văzuți ca dușmani ai clasei muncitoare. Un exemplu este cel de-al doilea soț al ei, Papadopulo Sachelarie Clearch Paul Victor. Acesta a fost un fost magistrat și moșier care deținea proprietăți imense în județul Buzău.

Securitatea a început să o urmărească pe Maria Tănase încă din anul 1948. A fost deschis un dosar pe numele său și s-a încercat compromiterea sa prin intermediul lui Papadopulo sau al altor persoane apropiate ei.

Securiştii i-au interceptat corespondența, i-au ascultat convorbirile telefonice şi şi-au infiltrat agenți și informatori în anturajul artistei. Au încercat să o controleze pe Maria Tănase prin cenzurarea pieselor ei şi prin limitarea aparițiilor ei publice. Mai mult decât atât, s-a încercat recrutarea ei ca informator.

Sfârşitul tragic al unei femei puternice

Maria Tănase nu s-a lăsat însă manipulată sau intimidată de Securitate. Deşi a fost arestată anterior, Maria Tănase a îndrăznit să reacţioneze în diferite moduri la presiunile Securității. Uneori, a încercat să se apere și să se justifice în fața autorităților, negând orice implicare în activități de spionaj sau de opoziție față de regim.

Alteori, artista părea că cedează presiunilor, lăsând impresia că va colabora cu Securitatea, furnizând date şi informaţii, însă nu se ştie cât de valoroase sau reale erau. În alte situații, cântăreaţa a manifestat o atitudine de rezistență culturală, refuzând să renunțe la cântecele ei populare sau la identitatea ei românească. A păstrat și o viață personală liberă și independentă, fără să se lase intimidată de bârfele sau de amenințările Securității.

• CITEŞTE ŞI:  Pasărea de mărimea unui om care mănâncă pui de crocodil și își ucide frații: pasărea sabot sau abumarkub

Maria Tănase a avut parte de un sfârşit neaşteptat, fiind răpusă într-un timp scurt de o boală necruţătoare. În primăvara anului 1963, artista era într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului. A aflat atunci că este bolnavă de cancer la plămâni. A întrerupt turneul, rugând-o pe artista Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai a ajuns acasă, în București.

În mai puţin de două luni, Maria Tănase s-a stins. A murit în data de 22 iunie 1963, la vârsta de 49 de ani. 


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via