Marin Iorda, creatorul lui Haplea, cel mai vechi desen animat românesc

Noutăţi

Marin Iorda, pe numele real Marin Iordache, s-a născut în data de 1 septembrie 1901, în București și a fost un regizor, scenarist, actor, scriitor, pictor și grafician român, cunoscut pentru crearea celebrului personaj Haplea, acesta fiind protagonistul celui mai vechi desen animat românesc.

Încă de la vârsta de 13 ani, Marin Iordache a devenit colaborator al “Revistei copiilor și a tinerimii”, revistă editată de către C. G. Costaforu, la care scriau la acea vreme Elena Farago, I.C. Vissarion, Victor Eftimiu şi mulţi alţii. Marin Iordache trimitea frecvent pe adresa revistei poezii, povești, glume, anecdote și jocuri distractive, care erau publicate.

După încheierea Primului Război Mondial, Marin Iorda a fost angajat ca ilustrator și grafician în redacția revistei la care era colaborator. Alături de el s-au alăturat revistei scriitori precum Ion Slavici, Ion Agârbiceanu sau Victor Ion Popa. Mai târziu, a început colaborarea la Adevărul literar.

În anul 1919, Marin Iordache a intrat prin concurs la Școala de belle-arte din București, avându-i ca profesori pe Dimitrie Paciurea și Frederik Storck. Profesând de nevoie gazetăria, Iordache a oscilat între proza cotidiană și desen.

În anul 1924, odată cu lansarea revistei Dimineața copiilor, folosind pseudonimul Marin Iorda, artistul a dat viaţă unui personaj de benzi desenate numit Haplea, după scenariul gazetarului şi scriitorului Nicolae Batzaria. Haplea a devenit foarte repede eroul preferat al copiilor din acele vremuri.[sursa]

haplea
Marin Iorda şi personajul Haplea, alături de soţia sa

Apariţia lui Haplea, cel mai vechi personaj de desene animate româneşti

Haplea a fost protagonistul celor mai vechi desene animate româneşti, pe care Marin Iorda le-a creat în anul 1927, având la bază personajul din benzile desenate pe care le-a publicat până la acel moment în revista Dimineaţa copiilor.

Filmul „Haplea” a fost realizat cu ajutorul unui aparat de filmat Charles Urban & Co., cumpărat de la Aurel Petrescu, un alt pionier al animaţiei româneşti. De fapt, Aurel Petrescu este cel care a creat prima animaţie românească, în anul 1920, numită „Păcală în lună”, care din păcate nu s-a păstrat.

• CITEŞTE ŞI:  Cum era viața femeilor de Neanderthal. Există câteva asemănări surprinzătoare cu experienţa din zilele noastre

Personajul Haplea a fost inspirat de figura unui naiv contemporan, care se confrunta cu diverse situații comice sau absurde. Haplea era căsătorit cu Coana Frosa și avea doi copii: Hăplina și Hăplișor. Alături de ei apăreau și alte personaje secundare, cum ar fi Cățelușul Zdup, gâsca cea prostuță, Privighetoarea, Cioara, Cobzarul, Țambalagiul, Popa Clondir, Nașul și Nașa.

Multă muncă cu resurse puţine

Filmul de animație Haplea a fost realizat cu multă muncă și migală de către Marin Iorda. Acesta a desenat peste 10.000 de imagini pe hârtie transparentă, pe care le-a filmat cu aparatul său vechi. Filmul are o durată de 10 minute și prezintă câteva peripeții ale lui Haplea în orașul București.

La sfârșitul filmului, Marin Iorda apare el însuși în fața camerei și își prezintă eroul publicului. Filmul a fost proiectat pentru prima dată în anul 1927, la cinematograful „Splendid” din București, având un mare succes. Personajul Haplea a continuat să apară în reviste și cărți pentru copii până în anii ’70, fiind ilustrat și de alți desenatori.

„Am adunat de ici, de colo, bani pentru a cumpăra un vechi aparat de luat vederi, nu mai mare decât o valiză: marca «Urban», un adevărat strămoș. […] Două mese suprapuse, pentru turnare. Pe masa de deasupra, bătrânul «Urban». Pe cea de dedesubt, platoul, pe care îmi voi așeza personajele. O gaură în masa de deasupra îmi va permite să fixez obiectivul în așa fel ca să pot privi drept la mijlocul mesei de jos, scuzați… al platoului.”, a spus Marin Iorda.

Ultimii ani şi moartea lui Marin Iorda

Succesul pe care l-a avut Haplea i-a deschis lui Marin Iorda o mică portiţă către arta cinematografică. Astfel, a încercat să realizeze și alte genuri de film artistic. În anul 1928, a realizat în decurs de trei săptămâni, filmul de scurtmetraj Așa e viața, la care a fost regizor, scenarist și actor. Aceasta a fost o comedie care a îmbinat scheciurile de inspirație hollywoodiană cu tipologia fanfaronului bucureștean Mitică, lansat de marele I. L. Caragiale.

• CITEŞTE ŞI:  Camera secretă a lui Michelangelo: schiţele misterioase găsite sub capela de Medici din Florenţa

Marin Iorda a fost și un prolific scriitor pentru copii, publicând peste 30 de cărți cu povești, basme, fabule și ghicitori. A mai realizat şi alte filme de animaţie, care însă nu s-au păstrat. De asemenea, a mai început câteva proiecte cinematografice, care nu au fost finalizate din motive financiare. A făcut artă mulţumindu-se cu satisfacţiile spirituale, fără a le căuta şi pe cele materiale. Cu alte cuvinte, proiectele sale nu i-au adus mari câştiguri financiare.

Marin Iorda a murit în data de 25 iunie 1972, în București, la vârsta de 70 de ani. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu. A lăsat în urmă o operă artistică deosebită și un personaj nemuritor: Haplea.

Vizionaţi mai jos Haplea – cele mai vechi desene animate româneşti


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

de ce trebuie spălat orezul înainte de a-l găti

De ce trebuie spălat orezul înainte de a-l găti. Ce spune ştiinţa despre acest...

0
Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni din Asia și Africa. Este, de asemenea, un ingredient versatil pentru multe feluri de...
calcata

Calcata, satul din vârful vulcanului, care deţine Sfântul Prepuţ al lui Iisus

0
Calcata este un sat din zona de nord a regiunii Lazio, din Italia, amplasat pe vârful unui vulcan inactiv, stins probabil în urmă cu...

O filmare din 1938 a convins unii oameni de existenţa călătoriei în timp. Dar...

0
De-a lungul timpului, oamenii au fost fascinaţi de existenţa călătoriei în timp, legând mai multe evenimente şi întâmplări neobişnuite, în care oamenii ar fi...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via